Pittige praktijkproeven in finale Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs

Auteur: Redactie
Events 30 september 2022
Pittige praktijkproeven in finale Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs

Maandag 26 september 2022 namen de tien finalisten van de wedstrijd om de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) 2022 het tegen elkaar op tijdens de praktijkdag. Met praktijkproeven als het bereiden van een kreeftensalade, het presenteren van een kaasplateau en het maken van een cocktail met Hennessy Cognac streden de deelnemers om de titel van beste jonge gastvrouw of gastheer van Nederland.

Het deelnemersveld van de finale van de prestigieuze wedstrijd voor jonge gastvrijheidstalent bestond uit 6 finalisten en 4 wildcardhouders namens restaurantverenigingen Alliance Gastronomique, JRE- Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants. De finaledag kende een intensief programma, dat met grote precisie door juryvoorzitter Edwin Raben was samengesteld. De finalisten werden getest op hun gastheerschap aan de hand van praktijkproeven, zoals het aan tafel bereiden van een kreeftensalade, waarbij de kreeft ontleed en getrancheerd moest worden. Andere proeven waren het maken van een cocktail met Hennessy Cognac en het presenteren van een kaasplateau, inclusief advies over de kazen en begeleidende dranken.

Pittige proeven

Juryvoorzitter Edwin Raben kijkt terug op een geslaagde dag met een paar pittige proeven. Edwin Raben: “We hebben de lat hoog gelegd en je zag dat zelfs doorgewinterde en sterke kandidaten last hadden van zenuwen. Bij de proef met het kaasplateau moesten de deelnemers het praten, aanbevelen en verkopen combineren met het binnen de tijd efficiënt snijden en serveren, inclusief bijpassende drank. Bijzonderheid was dat een van de tafelgasten Engels sprak. De meeste kandidaten konden deze proef goed aan, maar de interventies van de Engelse gast waren voor sommigen lastig.

Diverse deelnemers hadden de moeite genomen om zelf een ingrediënt te maken voor hun cocktail met Hennessy cognac. Zo was er een cocktail met een zelfgemaakt extract van geroosterde en gemalen chicorei en een ander had een siroop van verveine gemaakt. Sommigen hadden prachtige glazen meegenomen om de cocktail in te presenteren. Dit alles zegt niets over de smaak, maar het toont wel extra inzet.”

Jurygesprek en interview

Naast de praktijkproeven hadden de deelnemers een jurygesprek, waarin ze aan de tand werden gevoeld door de voorzitters van de G4 (Gerard Wollerich namens Alliance Gastronomique, Marko Karelse namens JRE-Jeunes Restaurateurs, Bas Ruts voor Les Patrons Cuisiniers en Michael Hu namens Fine Eastern Restaurants) alsmede journalist van De Telegraaf Pieter Klein Beernink en voorzitter van de NHGP Patrick van Zuiden. Tenslotte hadden de finalisten een profielgesprek in de vorm van een interview met Lekker500-journalist Ton de Zeeuw, over hun deelname aan de wedstrijd en hun toekomstplannen. Het resultaat daarvan is te zien in Lekker500 editie 2023.

Parcours van acht maanden

Het parcours van de wedstrijd begon in maart 2022 toen de inschrijving werd opengesteld. Het eerste wedstrijdonderdeel was een theorieproef en wijn-spijsproef in april. De tien overgebleven finalisten kregen in de zomermaanden bezoek van de jury in het restaurant waar ze werken. Zij werden tijdens een maaltijd beoordeeld in hun rol van hoofdgastvrouw of hoofdgastheer. Tijdens de praktijkproeven op 26 september kwamen ze voor de laatste keer in actie. Wedstrijdarena was traditiegetrouw ROC Mondriaan International Hotel and Management School in Den Haag.

De bekendmaking van de winnaar en het uitreiken van de Hennessy Gastvrijheidsprijs 2022 vindt plaats op 31 oktober 2022 tijdens de lancering van Lekker500 editie 2023. De winnaar gaat naar huis met de wisseltrofee (een beeld van kunstenaar Lou Thissen) en mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet in Frankrijk. Daarnaast ontvangt de winnaar een fles zeer exclusieve Hennessy Paradis t.w.v. € 1.100 en een geldprijs van maar liefst € 2.500.

De zes finalisten in willekeurige volgorde:

Hedwyghe Verbeke, Het Roode Koper, Ermelo 

Jasper Jongejans, Ciel Bleu, Amsterdam 

Jeroen Meijer, De Kromme Dissel, Heelsum 

Merlijn van de Laar, Zarzo, Eindhoven

Michelle van de Bunt, De Leuf, Ubachsberg 

Sanne de Jongh, Noble, Den Bosch

De vier wildcardhouders:

Femke Gröniger, Joann, Enschede (Alliance Gastronomique)

Teide Schepers, Bij Jef, Den Hoorn (Les Patrons Cuisiniers)

Chris Makarawung, Orangerie De Pol, Doetinchem (JRE-Jeunes Restaurateurs) 

Ching Yi Sit, Azië, Hoorn (Fine Eastern Restaurants)

Foto’s: The Click Company

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws