P&F: Hanteer het juiste btw-tarief (6/6)

18 februari 2013 |
P&F: Hanteer het juiste btw-tarief (6/6)

In het vervolg op het vorige artikel gaat het laatste artikel in deze serie in op het gebruik van het btw-tarief. Door slimmer te calculeren kunt u in uw offertetraject een betere positie innemen.
Bijvoobreeld ten opzichte van uw 'concullega'. Dit kan, indien u slim uw offerte opbouwt.

Cateringactiviteiten
Het komt voor dat horecaondernemingen, als hoofd en als nevenactiviteit, cateringactiviteiten uitoefenen. Deze activiteiten bestaan uit de verzorging van bijvoorbeeld bruiloften, feesten en partijen op een bepaalde locatie. Doorgaans houdt de catering van feesten en partijen in: de uitgifte van dranken en versnaperingen of complete (buffet)maaltijden door ter beschikking gesteld personeel.

Opsplitsen
Voor voedingsmiddelen en non-alcoholische dranken geldt het lage btw-tarief (thans 6%). Voor alcoholische dranken geldt het hoge btw-tarief (thans 21%). Het ter beschikking stellen van personeel valt normaliter onder het hoge btw-tarief. Nu is het zo dat als de nevenactiviteit (bereiden van het voedsel door een kok of de bediening van de voedingsmiddelen of non-alcoholische dranken) de hoofdactiviteit volgt (verstrekken van voedsel en non-alcoholische dranken) de nevenactiviteit ook onder het verlaagde btw tarief gefactureerd mag worden. Door uw offerte en factuur op de juiste manier te splitsen kunt u dus een lager bedrag (inclusief btw) offreren dan uw collega die dat niet doet. U heeft derhalve een concurrentievoordeel.

Tijdelijke aard
Als u denkt dat dit niet op u van toepassing is, omdat u nagenoeg uitsluitend aan de zakelijke markt factureert dan komt u bedrogen uit. Artikel 15, lid 5 van de btw-wetgeving zegt dat “geen aftrek van btw plaatsvindt van btw welke in rekening is gebracht ter zake van het verstrekken van spijzen en dranken voor gebruik ter plaatse binnen het kader van hotel-, café-, restaurant (etc) aan personen die daar slechts voor korte periode verblijf houden”. Oftewel uw cliënt mag de btw over de factuur niet terugvragen. Derhalve is het totaalbedrag inclusief btw het interessants om de bedragen met elkaar te vergelijken.

Mixdranken
De regeling kan ook negatief uitpakken bij bijvoorbeeld mixdranken. Als u een rum-cola verkoopt, dan bestaat dit drankje uit een tweetal bestanddelen. Het hoofdbestandsdeel is de Bacardi en het nevenbestandsdeel is de cola. Dit heeft als gevolg dat u over het nevenbestandsdeel ook het hoge btw tarief van 21% moet afdragen.

Apart verkrijgbaar
Dit is eenvoudig te voorkomen door ervoor te zorgen dat de bestanddelen ook separaat te verkrijgen zijn én ervoor te zorgen dat de totaalprijs van het mixdrankje gelijk is aan de prijs van wat beide losse drankjes samen zouden kosten. U moet dan op de kassa bijvoorbeeld wel een cola aanslaan en een Bacardi. In dit geval bent u slechts over de opbrengst van de Bacardi 21% btw verschuldigd en hoeft u over de opbrengst van de cola slechts 6% btw af te dragen.

"Roland van Gessel" (088) 277 19 10
06-28 12 54 80

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
December: Alles over digitaal ondernemen

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Awards Culinair
Mark Captein van Orangerie De Pol is Chef van het Jaar bij JRE

Mark Captein, die samen met zijn partner Marjolein van der Ham Orangerie De Pol runt in Doetinchem, is door restaurantvereniging JRE-Nederland uitgeroepen tot Chef van het Jaar. ‘Ik ben verrast en enorm trots op deze prijs’. JRE-Nederland is een van de toonaangevende restaurantverenig ...

Hotelketens
Van der Valk Hotel Amersfoort start 'restaurant take over'

Nu restaurants gesloten zijn, maar hotels wel nog open mogen, is Van der Valk Hotel Amersfoort-A1 een samenwerking gestart met lokale restaurants in Amersfoort. Een zogenoemde restaurant take over. Zo krijgen de koks van bekende restaurants in Amersfoort de mogelijkheid om hun gerechten klaar te mak ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je restaurant

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: