Peru is culinaire topbestemming

16 december 2015 |
Peru is culinaire topbestemming<

Peru heeft voor het vierde opeenvolgende jaar de award voor ‘Beste Culinaire Bestemming ter Wereld’ binnengesleept tijdens de wereldwijde
uitreiking van de World Travel Awards in El Jadida, Marokko. Peru moest zich meten met kanshebbers als China, Australië, Spanje, de VS, Frankrijk, India, Italië, Japan, Maleisië, Mexico en Thailand. Eerder won Peru ook de award voor ‘Beste Culinaire Bestemming in Zuid-Amerika’ tijdens de regionale editie van de World Travel Awards.

Grote culinaire kennis
De Peruaanse minister van Buitenlandse Handel en Toerisme, mevrouw Magali Silva Velarde-Alvarez, stelt dat de award een erkenning is voor alle Peruanen. “We zijn trots op onze culinaire gewoonten en onze gastronomische kennis, die wordt doorgegeven van generatie op generatie. Vandaag de dag is dit ons paradepaardje wat we te bieden hebben aan de wereld: onze Peruaanse keuken," aldus de bewindsvrouw. Sinds de eerste editie van deze specifieke award heeft Peru hem als enige bestemming gewonnen.

Oscars van het toerisme
De World Travel Awards 2015 zijn op 12 december uitgereikt in de Marokkaanse havenstad El Jadida. De economische en commerciële vertegenwoordiger van Peru in Madrid (OCEX), Bernardo Muñoz, nam de prijs namens het land in ontvangst. De prestigieuze awards bestaan inmiddels 22 jaar en worden door verschillende media gekenmerkt als de 'Oscars van het toerisme’. De prijzen zijn een erkenning voor uitmuntende prestaties van toeristische bestemmingen, luchthavens en dienstverleners in verschillende sectoren van het toerisme wereldwijd.

Hoofdstad Lima
Naast de bestemmingsaward was er een prijs voor restaurant Central in Lima van chef-kok en ambassadeur van de Peruaanse keuken, Virgilio Martinez. Restaurant Central staat bovenaan de lijst van de 50 beste restaurants in Latijns-Amerika (en is het vierde beste restaurant wereldwijd). De derde plaats in deze categorie ging naar Astrid & Gaston, opgericht door Gaston Acurio, en de vijfde naar Maido Restaurant, Mitsuharu Tsumura. De twee laatstgenoemde restaurants zijn ook gevestigd in de hoofdstad Lima.

Culinaire promotie
Om de keuken onder de aandacht te brengen, creëerde het Peruaanse Verkeersbureau PromPeru het merk 'Peru, mucho gusto', dat sinds 2006 de Peruaanse keuken nationaal en internationaal op de kaart zet. Hiermee onderstreept PromPeru het belang van gastronomie als toegevoegde waarde voor de bestemming Peru. Sinds 2009 zijn er ook culinaire tentoonstellingen genaamd 'Peru, mucho gusto' in verschillende regio's van het land. Tot nu toe zijn er 11 edities gehouden in de steden Piura, Cusco, Tacna, Tarapoto, Ica, Huaraz, Tacna, Huamanga, Pisco en Tumbes. De laatste editie van 'Peru, mucho gusto' in Tacna ontving 26.000 bezoekers.

Fors promotiebudget
"De promotie van de Peruaanse keuken duurt al bijna 10 jaar. De huidige regering heeft het promotiebudget uitgebreid naar 24 miljoen Nuevo Soles (circa 6,5 miljoen euro) tot het eind van dit jaar. De investeringen in gastronomische promotie zijn sinds de start verviervoudigd en weerspiegelen onze toewijding in de promotie van in onze ogen niet-traditionele export, zoals voedsel,” aldus minister Silva.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: