Peru is culinaire topbestemming

16 december 2015 |
Peru is culinaire topbestemming

Peru heeft voor het vierde opeenvolgende jaar de award voor ‘Beste Culinaire Bestemming ter Wereld’ binnengesleept tijdens de wereldwijde
uitreiking van de World Travel Awards in El Jadida, Marokko. Peru moest zich meten met kanshebbers als China, Australië, Spanje, de VS, Frankrijk, India, Italië, Japan, Maleisië, Mexico en Thailand. Eerder won Peru ook de award voor ‘Beste Culinaire Bestemming in Zuid-Amerika’ tijdens de regionale editie van de World Travel Awards.

Grote culinaire kennis
De Peruaanse minister van Buitenlandse Handel en Toerisme, mevrouw Magali Silva Velarde-Alvarez, stelt dat de award een erkenning is voor alle Peruanen. “We zijn trots op onze culinaire gewoonten en onze gastronomische kennis, die wordt doorgegeven van generatie op generatie. Vandaag de dag is dit ons paradepaardje wat we te bieden hebben aan de wereld: onze Peruaanse keuken," aldus de bewindsvrouw. Sinds de eerste editie van deze specifieke award heeft Peru hem als enige bestemming gewonnen.

Oscars van het toerisme
De World Travel Awards 2015 zijn op 12 december uitgereikt in de Marokkaanse havenstad El Jadida. De economische en commerciële vertegenwoordiger van Peru in Madrid (OCEX), Bernardo Muñoz, nam de prijs namens het land in ontvangst. De prestigieuze awards bestaan inmiddels 22 jaar en worden door verschillende media gekenmerkt als de 'Oscars van het toerisme’. De prijzen zijn een erkenning voor uitmuntende prestaties van toeristische bestemmingen, luchthavens en dienstverleners in verschillende sectoren van het toerisme wereldwijd.

Hoofdstad Lima
Naast de bestemmingsaward was er een prijs voor restaurant Central in Lima van chef-kok en ambassadeur van de Peruaanse keuken, Virgilio Martinez. Restaurant Central staat bovenaan de lijst van de 50 beste restaurants in Latijns-Amerika (en is het vierde beste restaurant wereldwijd). De derde plaats in deze categorie ging naar Astrid & Gaston, opgericht door Gaston Acurio, en de vijfde naar Maido Restaurant, Mitsuharu Tsumura. De twee laatstgenoemde restaurants zijn ook gevestigd in de hoofdstad Lima.

Culinaire promotie
Om de keuken onder de aandacht te brengen, creëerde het Peruaanse Verkeersbureau PromPeru het merk 'Peru, mucho gusto', dat sinds 2006 de Peruaanse keuken nationaal en internationaal op de kaart zet. Hiermee onderstreept PromPeru het belang van gastronomie als toegevoegde waarde voor de bestemming Peru. Sinds 2009 zijn er ook culinaire tentoonstellingen genaamd 'Peru, mucho gusto' in verschillende regio's van het land. Tot nu toe zijn er 11 edities gehouden in de steden Piura, Cusco, Tacna, Tarapoto, Ica, Huaraz, Tacna, Huamanga, Pisco en Tumbes. De laatste editie van 'Peru, mucho gusto' in Tacna ontving 26.000 bezoekers.

Fors promotiebudget
"De promotie van de Peruaanse keuken duurt al bijna 10 jaar. De huidige regering heeft het promotiebudget uitgebreid naar 24 miljoen Nuevo Soles (circa 6,5 miljoen euro) tot het eind van dit jaar. De investeringen in gastronomische promotie zijn sinds de start verviervoudigd en weerspiegelen onze toewijding in de promotie van in onze ogen niet-traditionele export, zoals voedsel,” aldus minister Silva.

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Personeel Gastronomie
Adriaan Visser nieuwe hoofdsommelier Harry's Maastricht

Adriaan Visser is de afgelopen jaren werkzaam geweest in diverse gerenommeerde zaken, waaronder Cordial in Oss en tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Hij is de derde Nederlander die in het bezit is van de prestigieuze titel Advanced Sommelier. Bij Harry’s wordt hij eindverantwoordelijke vo ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Gastronomie Corona
Toprestaurants doen niet mee aan horeca-protest

De meeste toprestaurants in Nederland doen niet mee aan het horeca-protest, waarbij op dinsdag 2 maart de terrassen weer voor publiek open worden gesteld. Ruim 130 ondernemers, verenigd in de G4 (Gastronomische 4) en te samen goed voor driekwart van de Michelin-sterren in Nederland, distantieren zic ...

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Corona of niet, dit stel opende deze week hun nieuwe zaak

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: