Omroep MAX: te veel bacteriën in thuisbezorgmaaltijden

19 oktober 2016 | Jorien Slager

Thuisbezorgmaaltijden bevatten soms te veel bacteriën waarvan de, veelal oudere, gebruikers ziek kunnen worden. MAX liet een laboratorium een steekproef doen op 14 diepvries- en koelverse maaltijden. In maaltijden van vier van de zes landelijk opererende aanbieders bleken te veel, mogelijk ziekmakende, bacteriën te zitten.

MAX nam bezorgmaaltijden onder de loep van de aanbieders Apetito, Foodconnect, Lekker Thuis, Vers Aan Tafel, Maaltijdservice en Vers Voor Thuis. Van iedere aanbieder een Hollandse én een vegetarische maaltijd. Van Foodconnect werden zowel diepvries als koelverse maaltijden onderzocht.

Laboratorium Nutrilab keek in de steekproef naar voedingswaarden (o.a. eiwit, zout en groente) én microbiologische veiligheid. Omdat voor dit soort voedselproducenten geen wettelijke hygiëne-norm bestaat, hanteert het laboratorium de hygiënecode voor de horeca. Vier van de veertien maaltijden hadden een lichte tot extreme overschrijding van bacteriën. Directeur Pieter Vos is geschokt door de uitkomst. ”Deze bezorgmaaltijden zijn bedoeld voor ouderen. Als je een zwakke gezondheid hebt dan zou je er zomaar ziek van kunnen worden.” 

Voedingsstoffen
Nutrilab onderzocht de maaltijden ook op voedingswaarden zoals eiwit, zout, vezels en andere belangrijke voedingsstoffen. Met name de vegetarische maaltijden uit de test bevatten minder eiwitten dan de aanbevolen hoeveelheid. In één maaltijd zat meer dan de aanbevolen hoeveelheid zout die per dag is toegestaan. En slechts één op de zeven geteste maaltijden bevat de door het Voedingscentrum aanbevolen hoeveelheid groente van 150 gram. Wieke van der Vossen van Het Voedingscentrum: ”Bedrijven die slecht scoren in de steekproef moeten actie ondernemen, want deze maaltijden die veelal door ouderen worden gegeten moeten gewoon goed zijn.”

Smaaktest: slap vlees en overgare groente
MAX liet dezelfde maaltijden én een extra pastamaaltijd onderzoeken op smaak, geur, beleving en presentatie. Een panel, bestaande uit Janny van der Heijden (culinair journalist), Antoine Hermans (chefkok) en Sandra van Loenen (geriatrisch diëtist) en Tom Kellerhuis (kok en hoofdredacteur HP/De Tijd) beoordeelden de maaltijden. De panelleden proefden te droge aardappelen, te weinig of juist veel te veel zout, slap vlees en overgare groente. Janny van der Heijden: ”Als de voedselproducenten eerst zelf de maaltijden goed zouden proeven, dan kunnen ze er veel fouten uithalen.”

De verdere resultaten van de test worden vanavond bekendgemaakt in het MAX-tv-programma Meldpunt! (Vanaf 19.20 uur op NPO 2). Na de uitzending volgt meer achtergrondinformatie op de website www.maxvandaag.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Chefs
Restaurant ‘t Amsterdammertje wint Slag op de Schelde 2019

De vijfde editie van kookwedstrijd Slag op de Schelde is gewonnen door het team van sterrenrestaurant ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht. De persprijs van deze unieke jaarlijkse kookwedstrijd voor (sous)chefs op het water van de Oosterschelde ging naar restaurant De Sjalot in Nijmegen. ...

Verbouwen
WOK& maakt nieuwe start met vernieuwd concept

De Aziatische fast service formule WOK& maakt plaats voor een nieuw concept met een andere naam. JAMe serveert gerechten uit de wereldkeuken die vooral natuurlijk, vegetarisch en veganistisch zijn. ‘The healthiest place on earth’ is de slogan van de formule waarvan de eerste winkel i...

Culinair Internationaal
Imperium Jamie Oliver staat op omvallen

Ne eerdere berichtgeving in de Britse media heeft het bedrijf van Jamie Oliver bevestigd dat uitstel van betaling is aangevraagd. Dikwijls is dit de voorbode van een faillissement. Het gaat in dit geval om 25 restaurants, waarvan 23 Jamie's Italian restaurants. De lijst wordt gecompleteerd door ...

Opening
Indonesia breidt uit met franchiseformule en bezorgdienst

Nadat Wai Man Lo de Satebar-formule verkocht in 2016, richtte hij zich na een rustperiode in 2018 volledig op de herintroductie van het familierestaurant van zijn vader. Restaurant Indonesia kreeg een pop-uplocatie aan de Coolsingel in Rotterdam en een stek in de Foodhallen. Nu heeft het restaurant ...

Events
Kookgoot en GastRO 2019: culinair stadsfestival Rotterdam

In het weekend van 24, 25 en 26 mei staat de bekendste goot van Nederland weer volop in het culinaire zonnetje. De Rotterdamse Koopgoot wordt drie dagen lang gevuld met pittoreske terrassen, pop-up keukens en gastronomische hoogstandjes. Het evenement Kookgoot is dit jaar onderdeel van GastRO, het n...

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: Mijn Frenkie

De spelers van Ajax zijn populairder dan ooit. Europese topclubs azen op de jonge spelers die met Amsterdamse bravoure zoveel harten hebben gestolen. Het is een illusie om te denken dat je deze topspelers zou kunnen vasthouden. "Ajax is een fantastiche club, maar deze kans kan ik natuurlijk...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: