Omroep MAX: te veel bacteriën in thuisbezorgmaaltijden

19 oktober 2016 | Jorien Slager

Thuisbezorgmaaltijden bevatten soms te veel bacteriën waarvan de, veelal oudere, gebruikers ziek kunnen worden. MAX liet een laboratorium een steekproef doen op 14 diepvries- en koelverse maaltijden. In maaltijden van vier van de zes landelijk opererende aanbieders bleken te veel, mogelijk ziekmakende, bacteriën te zitten.

MAX nam bezorgmaaltijden onder de loep van de aanbieders Apetito, Foodconnect, Lekker Thuis, Vers Aan Tafel, Maaltijdservice en Vers Voor Thuis. Van iedere aanbieder een Hollandse én een vegetarische maaltijd. Van Foodconnect werden zowel diepvries als koelverse maaltijden onderzocht.

Laboratorium Nutrilab keek in de steekproef naar voedingswaarden (o.a. eiwit, zout en groente) én microbiologische veiligheid. Omdat voor dit soort voedselproducenten geen wettelijke hygiëne-norm bestaat, hanteert het laboratorium de hygiënecode voor de horeca. Vier van de veertien maaltijden hadden een lichte tot extreme overschrijding van bacteriën. Directeur Pieter Vos is geschokt door de uitkomst. ”Deze bezorgmaaltijden zijn bedoeld voor ouderen. Als je een zwakke gezondheid hebt dan zou je er zomaar ziek van kunnen worden.” 

Voedingsstoffen
Nutrilab onderzocht de maaltijden ook op voedingswaarden zoals eiwit, zout, vezels en andere belangrijke voedingsstoffen. Met name de vegetarische maaltijden uit de test bevatten minder eiwitten dan de aanbevolen hoeveelheid. In één maaltijd zat meer dan de aanbevolen hoeveelheid zout die per dag is toegestaan. En slechts één op de zeven geteste maaltijden bevat de door het Voedingscentrum aanbevolen hoeveelheid groente van 150 gram. Wieke van der Vossen van Het Voedingscentrum: ”Bedrijven die slecht scoren in de steekproef moeten actie ondernemen, want deze maaltijden die veelal door ouderen worden gegeten moeten gewoon goed zijn.”

Smaaktest: slap vlees en overgare groente
MAX liet dezelfde maaltijden én een extra pastamaaltijd onderzoeken op smaak, geur, beleving en presentatie. Een panel, bestaande uit Janny van der Heijden (culinair journalist), Antoine Hermans (chefkok) en Sandra van Loenen (geriatrisch diëtist) en Tom Kellerhuis (kok en hoofdredacteur HP/De Tijd) beoordeelden de maaltijden. De panelleden proefden te droge aardappelen, te weinig of juist veel te veel zout, slap vlees en overgare groente. Janny van der Heijden: ”Als de voedselproducenten eerst zelf de maaltijden goed zouden proeven, dan kunnen ze er veel fouten uithalen.”

De verdere resultaten van de test worden vanavond bekendgemaakt in het MAX-tv-programma Meldpunt! (Vanaf 19.20 uur op NPO 2). Na de uitzending volgt meer achtergrondinformatie op de website www.maxvandaag.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Ondernemen Column David Bakker
Column: Haal die laptopzombie binnen!

Het aantal flexibele werknemers is de afgelopen vijftien jaar toegenomen van 1,1 miljoen naar bijna 2 miljoen. Het aantal zzp’ers groeide van ruim 630 duizend in 2003 naar 1,1 miljoen in 2018. Dat meldde het CBS vorige maand. Dat zijn ruim drie miljoen potentiele gasten. Steeds meer zelfsta...

Amsterdam Opening
Amsterdam krijgt primeur van STAN&CO 2.0

STAN&CO is een begrip in Utrecht, Arnhem en Zeist en is onderdeel van Debuut Horecabeheer & Ontwikkeling. In dit sfeervolle bar-restaurant draait het allemaal om food, drinks & friends. In juni 2019 wordt ook Amsterdam verrijkt met een STAN&CO. Een 2.0 versie waarmee ze aansluit o...

Personalia Culinair Michelin
Sterrenchef-kok André van Doorn neemt afscheid van Kasteel Heemstede

Met ingang van 1 juli 2019 neemt SVH Meesterkok André van Doorn na 17 jaar afscheid van Kasteel Heemstede. De talentvolle chef Ollie Schuiling, nu nog werkzaam als keukenchef bij Schloss Schauenstein (*) neemt de scepter in de keuken van hem over. Samen met ondernemer Frans den Boer wordt ...

Internationaal
Europa’s eerste onderwaterrestaurant geopend aan Noorse zuidkust

Het woord ‘Under’ betekent zowel 'onder’ als ‘wonder’ in het Noors. Beide woorden komen tot zijn recht bij het eerste onderwaterrestaurant van Europa, dat op 20 maart 2019 haar deuren opende. Het 34 meter lange gebouw in de vorm van een monoliet is ontworpen door he...

Interview Bocuse d'Or
Soenil Bahadoer nieuwe voorzitter Bocuse d'Or Nederland

Tweesterrenchef Soenil Bahadoer volgt per 1 april driesterrenchef Jonnie Boer op als bestuursvoorzitter van Bocuse d'Or Nederland. De Patron Cuisinier van restaurant De Lindehof is trots op zijn benoeming en spreekt zijn ambities uit. "De gastronomie in Nederland ontwikkelt zich razendsnel....

Culinair Michelin Wijn
Edger Groeneveld geslaagd voor Meesterproef SVH Wijnmeester

Op woensdag 20 maart 2019 is Edger Groeneveld, Sommelier bij Restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Wijnmeester. Na zijn inauguratie mag Edger als 35ste SVH Wijnmeester toetreden tot de SVH Meesterfamilie. Tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje wordt daarmee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: