Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

14 november 2019 | David Bakker

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant en gast, want nog nooit was het mogelijk in één oogopslag te zien welk restaurant in de regio de meeste vega(n) opties serveert.

LEKKER VEGA Recensent Isabel Boerdam, ook wel bekend als De Hippe Vegetariër, reikt het eerste gouden LEKKER VEGA Keurmerk uit aan Marion Pluimes, eigenaresse van restaurant LOFF in Breda.

Vegetarische groei in de horeca

Vorig jaar al bleek uit onderzoek van Koninklijke Horeca Nederland dat 70% van de horecaondernemers ziet dat gasten vaker kiezen voor een vegetarisch gerecht. 36% van hen heeft ook meer vegetarische gerechten op de kaart staan dan voorheen, en die trend is het laatste jaar alleen maar toegenomen. Dit maakt het vegetarisch aanbod in Nederland steeds veelzijdiger. Daardoor is de lat hoger gaan liggen: een salade geitenkaas of pasta met paddenstoelen is inmiddels niet meer voldoende.

Rangschikking in het Nederlandse vega-aanbod

Deze interessante vegetarische ontwikkelingen in de Nederlandse horeca vragen om een nieuw waarderingsmodel. Hiertoe ontwikkelde de Vegetariërsbond in samenwerking met duurzaam food communicatiebureau Green Food Lab (bekend van de Nationale Week Zonder Vlees) het LEKKER VEGA Keurmerk voor restaurants. Dit keurmerk maakt onderscheid tussen een ‘algemeen niveau’ en speciale waarderingen in de vorm van ‘brons’, ‘zilver’ en ‘goud’ waarmee de vegetarische inzet van een restaurant geduid wordt. Voor elk van deze niveaus gelden specifieke voorwaarden. Zo dient een restaurant altijd twee vegetarische keuzes aan te bieden, om het algemene LEKKER VEGA keurmerk te ontvangen. Voor een bronzen waardering dient de menukaart voor 30% uit vegetarische keuzes te bestaan, voor een zilveren waardering is dit 75% waarvan 30% veganistisch, en voor een gouden waardering is dit 100% waarvan 50% veganistisch. Dus of het nu een eetcafé betreft met een mooi vegetarisch hoofdgerecht, een culinaire broedplaats of een vegan lunchroom: iedere eetgelegenheid die gastvrij is voor vegetariërs is een LEKKER VEGA restaurant met een eigen LEKKER VEGA waardering.

Het keurmerk voor vega-liefhebbers

Met het LEKKER VEGA Keurmerk voor restaurants wil de Vegetariërsbond recht doen aan het rijke vegetarische aanbod in de Nederlandse horeca, vega-liefhebbers wegwijs maken in dit veelzijdige aanbod en zorgen dat ze vinden wat bij hen past. Een win-win situatie voor restaurant en gast, want nog nooit was het mogelijk in één oogopslag te zien welk restaurant in de regio de meeste vegetarische opties serveert. Op lekkervega.nl is binnenkort het volledige LEKKER VEGA overzicht van restaurants te vinden, inclusief recensies van de LEKKER VEGA Recensent. Hier kunnen restaurants gezocht worden op LEKKER VEGA niveau en op provincie, postcode of woonplaats. Ook kunnen restaurants zich hier aanmelden, waarna hun menukaart beoordeeld wordt en het restaurant een LEKKER VEGA niveau toegewezen krijgt. De Vegetariërsbond streeft naar een database met minimaal 500 LEKKER VEGA restaurants in 2020.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Internationaal Michelin
De Michelin Gids, TripAdvisor en TheFork lanceren een internationale strategische partnership 

De Michelin Gids heeft zijn krachten gebundeld met TripAdvisor en TheFork. Zij verbreden hiermee het aanbod voor gasten om een ideale dinerervaring te vinden, evenals een verbeterde toegang tot een bredere keuze aan hoogwaardige restaurants over de hele wereld. Michelin en TripAdvisor, met docht...

Awards Events Culinair
Gault&Millau 2020: Soenil Bahadoer beste chef, nog 16 winnaars

Soenil Bahadoer van De Lindehof in Nuenen is door Gault&Millau uitgeroepen tot Chef van het Jaar. Dit gebeurde tijdens de presentatie van de culiniare gids vanmiddag in Amsterdam. "Wat chef Soenil Bahadoer zo bijzonder maakt, is niet in een paar woorden te vatten, maar des te beter te ervar...

Economie Achtergronden
Horeca ziet personeelstekort oplopen: 23.000 openstaande vacatures

De omzet van de horeca steeg in het derde kwartaal van 2019 met 0,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Het volume nam echter met 0,3 procent af. De omzet van logiesverstrekking steeg met 0,1 procent, de omzet van eet- en drinkgelegenheden met 0,2 procent. Omzet logiesver...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: