Nieuw restaurant Sukade in Meppel

8 maart 2017 | Roy Spijker

In een monumentaal smaeckpakhuys aan de Stoombootkade in Meppel is sinds kort restaurant Sukade gevestigd, een eigentijds en betaalbaar restaurant met een spraakmakend interieur waar op topniveau gekookt wordt en waar groente en van kop tot staart werken een belangrijke rol spelen. Chef is Thomas van Mechelen, die eerder bij restaurant De Bovenmeester in Steenwijk en bij Os en Peper in Zwolle werkte. Sukade combineert een (koffie)bar, bistro en restaurant waar gasten vanaf 10 uur terecht kunnen, een unicum voor Meppel.

Sukade is gevestigd in een gerenoveerd voormalig pakhuis aan de historische Stoombootkade in Meppel. Bedrijfsleider Bianca Henken-Meppelink: "Naar dit monumentale pakhuis werden sinds 1860 onder meer specerijen en zuidvruchten zoals sukade verscheept. De historie van het pand hebben we als inspiratie gebruikt voor onze keuken."
 

"Chef Thomas van Mechelen kookt vanuit een klassiek Franse basis, soms met een uitstapje naar Azië of andere werelddelen en heeft een frisse kookstijl, waarin producten altijd herkenbaar blijven. We gebruiken zoveel mogelijk natuurlijke en regionale ingrediënten en hebben oog voor duurzaamheid. Zo verwerken we dieren van kop tot staart, omdat we het zonde vinden om alleen de bekendere, duurdere delen te gebruiken. In onze bouillabaisse gaat vis uit bijvangst en we maken een heerlijke broodpudding met sukade van het brood van onze bakker Bas Bakt dat niet is opgegaan. Het pand is energiezuinig herbouwd en we gebruiken onze eigen biologische koffie van lokale koffiebrander Frans de Grebber.”

Wisselende kaart

Groenten spelen een belangrijke rol bij Sukade. Naast het reguliere menu is er een groentemenu en er is altijd een bijzonder seizoensgebonden vegetarisch gerecht. De kaart is compact en wisselt tweewekelijks, zodat er altijd vers en verrassend gekookt kan worden en er weinig weggegooid hoeft te worden.

Bianca Henken-Meppelink: "Ook in het drankenassortiment zijn we onderscheidend. We serveren bijvoorbeeld de limonades van Fritz-kola die geen kunstmatig toegevoegde smaak- en kleurstoffen bevatten en mineraalwater van Marie-Stella- Maris, waar voor elke fles een bedrag ten goede komt aan projecten voor schoon drinkwater. Speciaalbieren zijn er van Gulpener, ambachtelijk gebrouwen en voorzien van het Milieukeurmerk."
 

Ongedwongen bediening

Hoewel de gast in Sukade op niveau en van elegant opgemaakte borden eet, is de bediening ongedwongen en informeel en zijn de prijzen toegankelijk. Bianca Henken-Meppelink: "In de korte tijd dat we open zijn is onze Sunday Roast een succes geworden. Het is een fijne mogelijkheid om op zondag voor een bescheiden prijs te eten, bijvoorbeeld na een frisse boswandeling. Het bedieningsteam in de bistro en het restaurant wordt aangevoerd door gastvrouw-sommelier Joleen van Mechelen die ervaring heeft opgedaan in sterrenrestaurants en nu bewust heeft gekozen voor dit eigentijdse concept. Joleen en Thomas zijn leermeesters en zorgen ervoor dat zowel de vaste medewerkers als de leerlingen en stagiaires een fijne werk- en leerplek hebben bij Sukade."
 


De gast wordt bij Sukade ook verrast door de sfeer en het spraakmakende en eigentijdse interieur. De open keuken is het hart van Sukade, ontworpen door chef Thomas zelf. Eyecatchers zijn het bijzondere behang met de sukadevrucht en de twee bars met azuurgroene tegels, waaronder de koffiebar met heerlijke taarten. In het restaurant wordt de sfeer bepaald door de mosterdgroene banken en donkergroene en blauwe stoelbekleding. De rotan stoelen en barkrukken zijn oude ontwerpen van Rohé-ontwerper Dirk van Sliedrecht die in Noordwolde hernieuwd in productie zijn genomen.

Sukade beschikt over een beschut terras aan het water en is van dinsdag tot en met zondag vanaf 10 uur (op zondag vanaf 12 uur) geopend voor koffie (met taart van Bas Bakt uit Meppel), lunch, borrel en diner. Sukade werkt met een bistrokaart en een restaurantkaart. Er zijn mogelijkheden voor private dining, vergaderingen en huwelijken.

Overig nieuws

Economie Food
Franchising in horeca neemt toe in Nederland

De franchisesector heeft in 2016 een boost gekregen. Opvallend is de toename van het aantal medewerkers (+3,8%) en de omzet (+3,2%). De sector Detailhandel Food is met de meeste medewerkers en een omzet van maar liefst meer dan 14.1 miljard euro het meest opvallend. Dit is gerealiseerd met mind...

Food Awards
Beste hamburgermaker van Nederland wil prijzen winnen met kipburger

Tijdens National Hamburger Day op zondag 28 mei 2017 viert de Familie Ter Marsch haar hamburgersuccessen van de afgelopen jaren. Tevens blikt zij vooruit met een voorproefje op de World Food Championships in Alabama, Amerika, bij Café Ter Marsch. Op zondag 28 mei serveren zij voor bij de b...

Bezorgen
Eten bestellen via Facebook, een zegen voor restaurants?

In de Verenigde Staten test Facebook het bestellen van eten via het social media kanaal. Restaurants klagen al langer over de hoge kosten bij Thuisbezorgd, dus dit zou een 'game changer' kunnen zijn binnen de bezorgmarkt. Facebook rolt meer functionaliteiten uit, zoals het plaatsen van va...

Video
Video: waarom bezoekers de Europa League finale niet in de horeca bekijken

Irritante gasten, betweters, pseudo-kenners, negatievelingen en een barman die liever voetbal kijkt dan biertjes tapt... Voetbal kijken is leuk, maar soms kun je je ergeren aan de kleinste dingen wanneer de gemoederen hoog oplopen. In deze video zie je waarom bepaalde mensen de finale van de Euro...

Interieur Advertorial
Controle binnenklimaatsystemen bespaart horeca veel geld

Momenteel worden de controles op de regelgeving omtrent de EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) door Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied sterk geïntensiveerd. De regelgeving voor eigenaren en beheerders van gebouwen met een opgeteld koelvermogen van 12KW of meer worden met name in ...

Opening Restaurant
MasterChef-winnaar opent eigen restaurant

Wie altijd al eens aan heeft willen schuiven bij MasterChef Bart van Berkel, kan vanaf deze zomer zijn hart ophalen in de binnenstad van Haarlem. De winnaar van het tv-programma MasterChef opent daar op 10 augustus de deuren van zijn eigen restaurant. Nadat hij MasterChef won, ging Bart van Berke...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2017 - Uitgeverij PS

Uitgave door: