Nieuw in Amsterdam: Café Cress heeft elke week een nieuwe menukaart

Auteur: Redactie
Opening 23 februari 2024
Nieuw in Amsterdam: Café Cress heeft elke week een nieuwe menukaart V.l.n.r. Cyril Martineau, Jeffrey Klepper en Niamh Groentjes

Café Cress is een nieuwe culinaire aanwinst in Amsterdam-Noord. Achter dit horecaconcept gaan Jeffrey Klepper, Niamh Groentjes en Cyril Martineau schuil.

Klepper runt de voorkant en Groentjes en Martineau staan in de open keuken. Met Cress wil het drietal een laagdrempelige plek creëren waar iedereen zich thuis voelt. Alsof je bij familie of vrienden in de woonkamer zit, maar dan wel met goede service en dito eten voor een betaalbare prijs. Cress hanteert een kleine menukaart die iedere week wisselt waarbij de verse producten van de markt leidend zijn. Je kunt bij Cress terecht voor lunch, borrel en diner.

Wekelijks wisselend menu

De menukaart wisselt wekelijks waardoor het altijd verrassend is om hier te komen eten. Martineau struint in de ochtend de Amsterdamse Albert Cuypmarkt af en de ingrediënten die hij hier vindt vormen de basis van de menukaart. Team Cress probeert alles zelf te maken, van azijn tot patisserie en van ijs tot kimchi. Zelfs de worsten zijn huisgemaakt. En wat niet zelf kan worden gemaakt wordt gekocht bij lokale leveranciers zoals Fromagerie Kef, stadsbakker AS en Zwarts’ Coffee. Mede-eigenaar Groentjes: “Cyril neemt zijn Franse kookstijl mee in de keuken en ik ben veelal met de Aziatisch keuken opgevoed en ik heb veel gereisd. Samen komen we dan vaak met een kaart waar je van alles een beetje op hebt staan.”

Huiskamergevoel

Bij Cress is iedereen welkom. Zo zijn er voor de jongsten veel spelletjes en kleurplaten en de deuren zijn met krijtbordverf beschilderd dus kinderen kunnen hier op de deuren krijten. En voor je viervoeter wordt een bakje water geregeld. Tel hier de service van maître Klepper bij op en je hebt een instant huiselijk gevoel. Klepper is ook verantwoordelijk voor de wijnkaart met hierop toegankelijke wijnen, met een focus op landen dichtbij Nederland, die zowel per glas als per fles kunnen worden besteld. Voor de liefhebber staan er ook een aantal spannende wijnen per fles op de kaart. Als het even kan haalt Klepper de wijn zelf bij de wijnboeren.

Ruim terras aan de kade

In de zomer kun je hier zitten op het terras aan de kade dat dankzij de ligging op het zuiden de hele dag zon pakt. Het idee is om hier een mini-voedselbos te creëren met bijvoorbeeld passievruchtstruiken en eetbare planten zoals pepertjes, blauwe bes en tomaten. Momenteel is de vader van Groentjes dit allemaal thuis aan het opkweken waarna al het groen bij Cress zal worden geplant.

In het restaurant kunnen 35 mensen aan tafel, in de bar nog zeven en aan de bar nog zeven. Dus 49 couverts. Cress is ook als evenementenlocatie af te huren.

Fotograaf: Nina Balk

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws