Nieuw grand café 4'33 in Muziekgebouw aan 't IJ

6 september 2018 | David Bakker

Op vrijdag 7 september opent de Dudok Groep voor het publiek een nieuw grand café in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Het grand café met de naam 4’33 verwijst naar het werk 4’33”van de Amerikaanse avant-gardecomponist John Cage.  Het is een gezamenlijk initiatief van het Muziekgebouw aan ‘t IJ en Dudok Groep, bekend van onder anderen café-brasseries in diverse steden en Dudok Patisserie.

4’33 grand café is vanaf zaterdag 8 september zes dagen per week geopend voor ontbijt, lunch, diner en borrel, voor bewoners en bezoekers van Amsterdam én concertpubliek. In het nieuwe grand café zal tevens muziekprogrammering plaatsvinden.

Hoewel de beroemde taarten van Dudok al ruim twee jaar verkrijgbaar zijn op de Zuidas, is 4'33 in het Muziekgebouw het eerste restaurant van de Dudok Groep in Amsterdam. Na vestigingen in grote steden als Den Haag en Rotterdam is Amsterdam een logische, nieuwe stap.

Daarbij passen de prachtige locatie en het pand in het rijtje iconische gebouwen waarin Dudok ook in andere steden is gevestigd. Omdat Dudok de connectie maakt met de cultuur van elke stad waar een vestiging is, is Muziekgebouw aan 't IJ een vanzelfsprekende partner.

Terras aan het IJ

Grand café 4’33 biedt dinerplek aan 140 personen heeft een groot, zonnig terras met een wijds uitzicht over het IJ. Na een intensieve verbouwing is de keuken deels verplaatst naar het grand café en is een compleet nieuwe, eigentijdse inrichting gerealiseerd die past bij de moderne bouwstijl van het eigentijdse Muziekgebouw. Om het grand café zo toegankelijk mogelijk te maken voor het publiek is een extra ingang gerealiseerd aan de IJ-zijde. Naast ontbijt, lunch, diner en borrel biedt 4’33 Grand Café eveneens concertmenu’s en de befaamde taarten uit de bakkerij van Dudok.

Bijzondere opening

Ter gelegenheid van de officiële opening op vrijdagmiddag 7 september voert het boegbeeld van de hedendaagse muziek Reinbert de Leeuw voor genodigden de compositie 4’33” uit. John Cage  (1912-1992) componeerde het werk in 1952 en bestaat uit exact vier minuten en 33 seconden complete stilte. Alleen toevallig omgevingsgeluid is hoorbaar. Absolute stilte bestaat alleen bij de gratie van geluid, aldus de componist. Het Muziekgebouw – hét huis voor de hedendaagse muziek in Nederland – en Dudok Groep kozen voor de naam 4’33 om de relatie met de concerten in het gebouw en het bijzondere karakter van 4’33 grand café te benadrukken. Net zoals het muziekstuk 4’33” nooit hetzelfde klinkt, zijn het de wisselende elementen – de concerten, het eten, het weer en het publiek – die een bezoek aan 4’33 grand café steeds opnieuw uniek maken.

Over Dudok

De Dudok Groep is sinds 1991 toonaangevend in de hospitality-, evenementen- en horecabranche. Als onderdeel van de Dudok Groep  werd in 1991 de allereerste Dudok-vestiging geopend in Rotterdam, in het oude gebouw van Nationale Nederlanden dat in 1945 ontworpen is door de bekende Nederlandse architect Willem Marinus Dudok (1884-1974). In Dudok Rotterdam is ook de beroemde Dudok Original appeltaart met geheime receptuur bedacht, die inmiddels in menig horecazaak in Nederland op de kaart te vinden is. Naast deze vestiging in Amsterdam behoren tevens Café Brasserie Dudok (Rotterdam, Den Haag, Arnhem) en Dudok Patisserie tot de Dudok Groep.

Over Muziekgebouw aan ’t IJ

Concertzaal Muziekgebouw aan ’t IJ opende 15 juni 2015 de deuren als hét huis van de hedendaagse muziek. Naast muziek van nu klinken ook de daaraan verwante genres zoals klassiek, oud, pop/-elektronisch en world. In concertseizoen 2018/2019 vinden er ruim 300 unieke concerten plaats waaronder het Minimal Music Festival, Andriessen Festival en Cello Biënnale Amsterdam en de muzikale viering van de 80e verjaardag van dirigent en pianist Reinbert de Leeuw. Zaterdagavond 8 september is de officiële opening van het concertseizoen.
 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Interview Longread
Etiquette bij netwerkborrels: Netwerken is net werken

Anne-Marie van Leggelo is expert op het gebied van etiquette. Ze brengt ons graag de fijne kneepjes van haar vak bij. Dit keer behandelen we de Kerst-, nieuwjaars- en netwerkborrel. Binnen de horeca zijn daar ook aardig wat valkuilen, zo blijkt. Zowel voor de gast als voor het horecapersoneel! De...

Culinair
Restaurant ‘t Kalkoentje Rhenen viert 30-jarig bestaan

Restaurant ’t Kalkoentje in Rhenen bestaat 30 jaar en viert dat met een speciaal jubileummenu waarin toppers uit de afgelopen 30 jaar. Het restaurant van chef-eigenaar Nico Klaver is tevens geïnaugureerd als lid van restaurantvereniging Euro-Toques Nederland. Het jubileum werd op 8 novemb...

Blog
Blog URBN FOLKS: het team klaarstomen

De RestaurantKrant volgt de ervaringen van ondernemer Martijn van den Hurk en gastoloog Jeannine Sok uit Nijmegen. Maandelijks plaatsen we een blog over de ontwikkelingen en hun ervaringen, ze houden jou op de hoogte van de opening van een nieuw merk in Nijmegen tegenover het station - URBN FOLKS. ...

Amsterdam Culinair
Nieuw: private dining bij MOMO

Als pionier van de high-end Aziatische cuisine in Amsterdam lanceert Yossi Eliyahoo, oprichter en eigenaar van THE ENTOURAGE GROUP, het nieuwe exclusieve private dining concept van MOMO Restaurant, Bar & Lounge na een decennium van ongeëvenaarde service en design. Met de lancering van deze ...

Franchise Friendly Concepts sluit zich aan bij NLVVM

Franchise Friendly Concepts – de onderneming die de ketens Kwalitaria en Délifrance in beheer heeft – sluit zich aan bij de Nederlandse Vereniging van Maaltijdbezorgers. Sinds 2014 bundelen de grootste namen binnen deze branche hun krachten en streven naar een strak georganiseerde...

Wet- en regelgeving Amsterdam
Ministerie sluit horecazaken vanwege arbeidsmarktfraude

Vervalsing van loonstroken, het tewerkstellen van vreemdelingen zonder vergunning, sjoemelen met arbeidstijden en onderbetaling. De Inspectie SZW constateerde deze overtredingen bij diverse horecaondernemingen in de Amsterdamse binnenstad. Ook bij hercontroles bleek er geen verbetering te zijn. In s...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: