Nieuw grand café 4'33 in Muziekgebouw aan 't IJ

6 september 2018 | David Bakker

Op vrijdag 7 september opent de Dudok Groep voor het publiek een nieuw grand café in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Het grand café met de naam 4’33 verwijst naar het werk 4’33”van de Amerikaanse avant-gardecomponist John Cage.  Het is een gezamenlijk initiatief van het Muziekgebouw aan ‘t IJ en Dudok Groep, bekend van onder anderen café-brasseries in diverse steden en Dudok Patisserie.

4’33 grand café is vanaf zaterdag 8 september zes dagen per week geopend voor ontbijt, lunch, diner en borrel, voor bewoners en bezoekers van Amsterdam én concertpubliek. In het nieuwe grand café zal tevens muziekprogrammering plaatsvinden.

Hoewel de beroemde taarten van Dudok al ruim twee jaar verkrijgbaar zijn op de Zuidas, is 4'33 in het Muziekgebouw het eerste restaurant van de Dudok Groep in Amsterdam. Na vestigingen in grote steden als Den Haag en Rotterdam is Amsterdam een logische, nieuwe stap.

Daarbij passen de prachtige locatie en het pand in het rijtje iconische gebouwen waarin Dudok ook in andere steden is gevestigd. Omdat Dudok de connectie maakt met de cultuur van elke stad waar een vestiging is, is Muziekgebouw aan 't IJ een vanzelfsprekende partner.

Terras aan het IJ

Grand café 4’33 biedt dinerplek aan 140 personen heeft een groot, zonnig terras met een wijds uitzicht over het IJ. Na een intensieve verbouwing is de keuken deels verplaatst naar het grand café en is een compleet nieuwe, eigentijdse inrichting gerealiseerd die past bij de moderne bouwstijl van het eigentijdse Muziekgebouw. Om het grand café zo toegankelijk mogelijk te maken voor het publiek is een extra ingang gerealiseerd aan de IJ-zijde. Naast ontbijt, lunch, diner en borrel biedt 4’33 Grand Café eveneens concertmenu’s en de befaamde taarten uit de bakkerij van Dudok.

Bijzondere opening

Ter gelegenheid van de officiële opening op vrijdagmiddag 7 september voert het boegbeeld van de hedendaagse muziek Reinbert de Leeuw voor genodigden de compositie 4’33” uit. John Cage  (1912-1992) componeerde het werk in 1952 en bestaat uit exact vier minuten en 33 seconden complete stilte. Alleen toevallig omgevingsgeluid is hoorbaar. Absolute stilte bestaat alleen bij de gratie van geluid, aldus de componist. Het Muziekgebouw – hét huis voor de hedendaagse muziek in Nederland – en Dudok Groep kozen voor de naam 4’33 om de relatie met de concerten in het gebouw en het bijzondere karakter van 4’33 grand café te benadrukken. Net zoals het muziekstuk 4’33” nooit hetzelfde klinkt, zijn het de wisselende elementen – de concerten, het eten, het weer en het publiek – die een bezoek aan 4’33 grand café steeds opnieuw uniek maken.

Over Dudok

De Dudok Groep is sinds 1991 toonaangevend in de hospitality-, evenementen- en horecabranche. Als onderdeel van de Dudok Groep  werd in 1991 de allereerste Dudok-vestiging geopend in Rotterdam, in het oude gebouw van Nationale Nederlanden dat in 1945 ontworpen is door de bekende Nederlandse architect Willem Marinus Dudok (1884-1974). In Dudok Rotterdam is ook de beroemde Dudok Original appeltaart met geheime receptuur bedacht, die inmiddels in menig horecazaak in Nederland op de kaart te vinden is. Naast deze vestiging in Amsterdam behoren tevens Café Brasserie Dudok (Rotterdam, Den Haag, Arnhem) en Dudok Patisserie tot de Dudok Groep.

Over Muziekgebouw aan ’t IJ

Concertzaal Muziekgebouw aan ’t IJ opende 15 juni 2015 de deuren als hét huis van de hedendaagse muziek. Naast muziek van nu klinken ook de daaraan verwante genres zoals klassiek, oud, pop/-elektronisch en world. In concertseizoen 2018/2019 vinden er ruim 300 unieke concerten plaats waaronder het Minimal Music Festival, Andriessen Festival en Cello Biënnale Amsterdam en de muzikale viering van de 80e verjaardag van dirigent en pianist Reinbert de Leeuw. Zaterdagavond 8 september is de officiële opening van het concertseizoen.
 

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
Talentvolle koks strijden in Amersfoort om prestigieuze titel

Zes jonge en talentvolle chefs gaan maandag 18 februari bij Leerhotel Het Klooster in Amersfoort de strijd met elkaar aan tijdens de Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2019. De winnaar is niet alleen de beste van Nederland, maar plaatst zich ook voor de internationale finale in het Canadese C...

Column David Bakker
Column: gluten-noten-lactose-intolerantie

Veel horecaondernemers hebben een intolerantie-allergie; een allergie tegen mensen met een intolerantie. De vraag: “Moeten wij nog rekening houden met een intolerantie of allergie?”, is na “Wat mag ik voor u inschenken”, “Zal ik uw jas ophangen?” en “Smaakt ...

Opening Lunchroom
Hudson Bar & Kitchen lanceert lunch & bakery concept in Leiden

De Amerikaanse restaurantketen Hudson Bar & Kitchen, lanceert het lunch & bakery concept Hudson Coffee. De eerste vestiging van Hudson Coffee is geopend aan de nieuwe Beestenmarkt 23 in Leiden, tegenover de Lammermarktgarage en direct naast het 1,5 jaar geleden geopende Hudson restaurant. De...

Amsterdam Culinair
Restaurant The Gaia presenteert eerste gerechten

Begin maart opent The Gaia officieel haar deuren aan het Rembrandtplein in Amsterdam. Met een lounge, restaurant en (late night) bar weet chef Ayt Erdogan (De Nederlanden*, Mariënhof) op gastronomische wijze een traditionele kookfilosofie tijdloos te maken. In lunch, diner en bites. De smak...

Geslaagde e-mailmarketingcampagnes vragen om kennis over het samenstellen van goed verzorgde e-mails, het proces eromheen en de mogelijkheden. Hoe je als horecaprofessional hierin succesrijk kunt zijn, leer je in de training die HM Academy aanbiedt op 11 maart aanstaande (in Bunnik, centraal gelegen...

Economie Bier Brouwerijen
Alcoholvrije bier boost Heineken-verkopen

In 2018 heeft met name het eigen merk van bierbrouwer Heineken het goed gedaan. De groei van bijna 8 procent betekent volgens topman Jean-François van Boxmeer de beste prestatie van het merk Heineken in het afgelopen decennium. De inmiddels in 38 landen beschikbare 0.0-variant heeft hierbij f...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: