Nieuw grand café 4'33 in Muziekgebouw aan 't IJ

6 september 2018 | David Bakker

Op vrijdag 7 september opent de Dudok Groep voor het publiek een nieuw grand café in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Het grand café met de naam 4’33 verwijst naar het werk 4’33”van de Amerikaanse avant-gardecomponist John Cage.  Het is een gezamenlijk initiatief van het Muziekgebouw aan ‘t IJ en Dudok Groep, bekend van onder anderen café-brasseries in diverse steden en Dudok Patisserie.

4’33 grand café is vanaf zaterdag 8 september zes dagen per week geopend voor ontbijt, lunch, diner en borrel, voor bewoners en bezoekers van Amsterdam én concertpubliek. In het nieuwe grand café zal tevens muziekprogrammering plaatsvinden.

Hoewel de beroemde taarten van Dudok al ruim twee jaar verkrijgbaar zijn op de Zuidas, is 4'33 in het Muziekgebouw het eerste restaurant van de Dudok Groep in Amsterdam. Na vestigingen in grote steden als Den Haag en Rotterdam is Amsterdam een logische, nieuwe stap.

Daarbij passen de prachtige locatie en het pand in het rijtje iconische gebouwen waarin Dudok ook in andere steden is gevestigd. Omdat Dudok de connectie maakt met de cultuur van elke stad waar een vestiging is, is Muziekgebouw aan 't IJ een vanzelfsprekende partner.

Terras aan het IJ

Grand café 4’33 biedt dinerplek aan 140 personen heeft een groot, zonnig terras met een wijds uitzicht over het IJ. Na een intensieve verbouwing is de keuken deels verplaatst naar het grand café en is een compleet nieuwe, eigentijdse inrichting gerealiseerd die past bij de moderne bouwstijl van het eigentijdse Muziekgebouw. Om het grand café zo toegankelijk mogelijk te maken voor het publiek is een extra ingang gerealiseerd aan de IJ-zijde. Naast ontbijt, lunch, diner en borrel biedt 4’33 Grand Café eveneens concertmenu’s en de befaamde taarten uit de bakkerij van Dudok.

Bijzondere opening

Ter gelegenheid van de officiële opening op vrijdagmiddag 7 september voert het boegbeeld van de hedendaagse muziek Reinbert de Leeuw voor genodigden de compositie 4’33” uit. John Cage  (1912-1992) componeerde het werk in 1952 en bestaat uit exact vier minuten en 33 seconden complete stilte. Alleen toevallig omgevingsgeluid is hoorbaar. Absolute stilte bestaat alleen bij de gratie van geluid, aldus de componist. Het Muziekgebouw – hét huis voor de hedendaagse muziek in Nederland – en Dudok Groep kozen voor de naam 4’33 om de relatie met de concerten in het gebouw en het bijzondere karakter van 4’33 grand café te benadrukken. Net zoals het muziekstuk 4’33” nooit hetzelfde klinkt, zijn het de wisselende elementen – de concerten, het eten, het weer en het publiek – die een bezoek aan 4’33 grand café steeds opnieuw uniek maken.

Over Dudok

De Dudok Groep is sinds 1991 toonaangevend in de hospitality-, evenementen- en horecabranche. Als onderdeel van de Dudok Groep  werd in 1991 de allereerste Dudok-vestiging geopend in Rotterdam, in het oude gebouw van Nationale Nederlanden dat in 1945 ontworpen is door de bekende Nederlandse architect Willem Marinus Dudok (1884-1974). In Dudok Rotterdam is ook de beroemde Dudok Original appeltaart met geheime receptuur bedacht, die inmiddels in menig horecazaak in Nederland op de kaart te vinden is. Naast deze vestiging in Amsterdam behoren tevens Café Brasserie Dudok (Rotterdam, Den Haag, Arnhem) en Dudok Patisserie tot de Dudok Groep.

Over Muziekgebouw aan ’t IJ

Concertzaal Muziekgebouw aan ’t IJ opende 15 juni 2015 de deuren als hét huis van de hedendaagse muziek. Naast muziek van nu klinken ook de daaraan verwante genres zoals klassiek, oud, pop/-elektronisch en world. In concertseizoen 2018/2019 vinden er ruim 300 unieke concerten plaats waaronder het Minimal Music Festival, Andriessen Festival en Cello Biënnale Amsterdam en de muzikale viering van de 80e verjaardag van dirigent en pianist Reinbert de Leeuw. Zaterdagavond 8 september is de officiële opening van het concertseizoen.
 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns Blog
Column restaurateur Sico de Moel: Michelin

"Waarin Nederland zich als gastronomisch land onderscheidt is duurzaamheid, de aandacht voor lokale producten, duurzame vis en eerlijk vlees. Daarin loopt Nederland echt een stapje voor op de buurlanden", aldus Michelin hoofdinspecteur Loens dit jaar tijdens de uitreiking van de sterren. ...

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Culinair
Vis roken doe je zo

Het roken van voedsel is een kooktechniek waarbij voedsel in rook van smeulend hout wordt gehangen of gelegd. Van oudsher werd deze kooktechniek toegepast om voedsel te conserveren, waardoor het langer houdbaar was. Tegenwoordig gebeurt roken voornamelijk om de expliciete smaak over te brengen. Voor...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020

Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Sweet fries of mine' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Mitch werkt bij Ter Marsch&Co uit Amsterdam en hij liet met zijn creatie zien wat er allemaal mogelijk is met zoeteaardap...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: