Nieuw grand café 4'33 in Muziekgebouw aan 't IJ

6 september 2018 | David Bakker

Op vrijdag 7 september opent de Dudok Groep voor het publiek een nieuw grand café in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Het grand café met de naam 4’33 verwijst naar het werk 4’33”van de Amerikaanse avant-gardecomponist John Cage.  Het is een gezamenlijk initiatief van het Muziekgebouw aan ‘t IJ en Dudok Groep, bekend van onder anderen café-brasseries in diverse steden en Dudok Patisserie.

4’33 grand café is vanaf zaterdag 8 september zes dagen per week geopend voor ontbijt, lunch, diner en borrel, voor bewoners en bezoekers van Amsterdam én concertpubliek. In het nieuwe grand café zal tevens muziekprogrammering plaatsvinden.

Hoewel de beroemde taarten van Dudok al ruim twee jaar verkrijgbaar zijn op de Zuidas, is 4'33 in het Muziekgebouw het eerste restaurant van de Dudok Groep in Amsterdam. Na vestigingen in grote steden als Den Haag en Rotterdam is Amsterdam een logische, nieuwe stap.

Daarbij passen de prachtige locatie en het pand in het rijtje iconische gebouwen waarin Dudok ook in andere steden is gevestigd. Omdat Dudok de connectie maakt met de cultuur van elke stad waar een vestiging is, is Muziekgebouw aan 't IJ een vanzelfsprekende partner.

Terras aan het IJ

Grand café 4’33 biedt dinerplek aan 140 personen heeft een groot, zonnig terras met een wijds uitzicht over het IJ. Na een intensieve verbouwing is de keuken deels verplaatst naar het grand café en is een compleet nieuwe, eigentijdse inrichting gerealiseerd die past bij de moderne bouwstijl van het eigentijdse Muziekgebouw. Om het grand café zo toegankelijk mogelijk te maken voor het publiek is een extra ingang gerealiseerd aan de IJ-zijde. Naast ontbijt, lunch, diner en borrel biedt 4’33 Grand Café eveneens concertmenu’s en de befaamde taarten uit de bakkerij van Dudok.

Bijzondere opening

Ter gelegenheid van de officiële opening op vrijdagmiddag 7 september voert het boegbeeld van de hedendaagse muziek Reinbert de Leeuw voor genodigden de compositie 4’33” uit. John Cage  (1912-1992) componeerde het werk in 1952 en bestaat uit exact vier minuten en 33 seconden complete stilte. Alleen toevallig omgevingsgeluid is hoorbaar. Absolute stilte bestaat alleen bij de gratie van geluid, aldus de componist. Het Muziekgebouw – hét huis voor de hedendaagse muziek in Nederland – en Dudok Groep kozen voor de naam 4’33 om de relatie met de concerten in het gebouw en het bijzondere karakter van 4’33 grand café te benadrukken. Net zoals het muziekstuk 4’33” nooit hetzelfde klinkt, zijn het de wisselende elementen – de concerten, het eten, het weer en het publiek – die een bezoek aan 4’33 grand café steeds opnieuw uniek maken.

Over Dudok

De Dudok Groep is sinds 1991 toonaangevend in de hospitality-, evenementen- en horecabranche. Als onderdeel van de Dudok Groep  werd in 1991 de allereerste Dudok-vestiging geopend in Rotterdam, in het oude gebouw van Nationale Nederlanden dat in 1945 ontworpen is door de bekende Nederlandse architect Willem Marinus Dudok (1884-1974). In Dudok Rotterdam is ook de beroemde Dudok Original appeltaart met geheime receptuur bedacht, die inmiddels in menig horecazaak in Nederland op de kaart te vinden is. Naast deze vestiging in Amsterdam behoren tevens Café Brasserie Dudok (Rotterdam, Den Haag, Arnhem) en Dudok Patisserie tot de Dudok Groep.

Over Muziekgebouw aan ’t IJ

Concertzaal Muziekgebouw aan ’t IJ opende 15 juni 2015 de deuren als hét huis van de hedendaagse muziek. Naast muziek van nu klinken ook de daaraan verwante genres zoals klassiek, oud, pop/-elektronisch en world. In concertseizoen 2018/2019 vinden er ruim 300 unieke concerten plaats waaronder het Minimal Music Festival, Andriessen Festival en Cello Biënnale Amsterdam en de muzikale viering van de 80e verjaardag van dirigent en pianist Reinbert de Leeuw. Zaterdagavond 8 september is de officiële opening van het concertseizoen.
 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Internationaal Michelin
De Michelin Gids, TripAdvisor en TheFork lanceren een internationale strategische partnership 

De Michelin Gids heeft zijn krachten gebundeld met TripAdvisor en TheFork. Zij verbreden hiermee het aanbod voor gasten om een ideale dinerervaring te vinden, evenals een verbeterde toegang tot een bredere keuze aan hoogwaardige restaurants over de hele wereld. Michelin en TripAdvisor, met docht...

Awards Events Culinair
Gault&Millau 2020: Soenil Bahadoer beste chef, nog 16 winnaars

Soenil Bahadoer van De Lindehof in Nuenen is door Gault&Millau uitgeroepen tot Chef van het Jaar. Dit gebeurde tijdens de presentatie van de culiniare gids vanmiddag in Amsterdam. "Wat chef Soenil Bahadoer zo bijzonder maakt, is niet in een paar woorden te vatten, maar des te beter te ervar...

Economie Achtergronden
Horeca ziet personeelstekort oplopen: 23.000 openstaande vacatures

De omzet van de horeca steeg in het derde kwartaal van 2019 met 0,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Het volume nam echter met 0,3 procent af. De omzet van logiesverstrekking steeg met 0,1 procent, de omzet van eet- en drinkgelegenheden met 0,2 procent. Omzet logiesver...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: