Nieuw gilde: Meesters in Gastvrijheid

12 januari 2016 |
Nieuw gilde: Meesters in Gastvrijheid

SVH Meestergastheren en SVH Wijnmeesters presenteren een nieuwe vereniging, met als doel kennis en ervaring te delen:
Meesters in Gastvrijheid. Initiatiefnemers
voor het nieuwe gilde zijn SVH Wijnmeester Ton Wortelboer en SVH Meestergastheren Xavier Giesen en Leon IJpelaar. Zij vinden het heel belangrijk dat de kennis en kunde van de huidige SVH Meesters wordt overgedragen aan huidige en volgende generaties ambachtelijk gastheren en wijnmeesters. Ook willen ze de bekendheid van het vak van gastheer/-vrouw en sommeliers bevorderen en waarborgen.

Bestuur
Het bestuur van het gilde wordt gevormd door SVH Meestergastheren Leon IJpelaar (FG Foodlabs) als voorzitter, Lammert de Vries (Groot Warnsborn) als penningmeester en SVH Wijnmeester Ton Wortelboer (ROC Leiden) als secretaris. Alle SVH Meestergastheren en SVH Wijnmeesters worden door het behalen van hun Meestertitel lid van het nieuwe gilde. Zij gebruiken hun netwerken in de branche en binnen de ROC's om de visie uit te dragen. De vereniging organiseert hiervoor verschillende activiteiten:

*Scholingsactiviteiten bij gelegenheden waar jonge vakgenoten en hun leermeesters worden opgeleid.

*Activiteiten die de bekendheid van het vak van SVH Meestergastheren en SVH Wijnmeesters bevorderen en waarborgen.

*Binnen de vereniging de leden de gelegenheid bieden kennis en ervaringen uit te wisselen en over te dragen op vakgenoten.

*Als vereniging kennis en kunde overdragen aan huidige en volgende generaties ambachtelijke gastheren en wijnmeesters en de vakbekwaamheid op het hoogst mogelijke niveau houden.

Hoogst mogelijk niveau
Voorzitter Leon IJpelaar: "Door de oprichting van de vereniging kunnen we ervoor zorgen dat de vakbekwaamheid in onze beroepsgroep op het hoogst mogelijk niveau blijft. Denk aan bijeenkomsten waarbij de Meesters hun kennis en ervaringen kunnen uitwisselen en scholingsactiviteiten voor jonge vakgenoten en hun leermeesters op mbo's. Door het profileren van gastronomie als ambacht willen we de uitstraling en het niveau van gastvrijheid zichtbaar maken."

Opleiding
SVH heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het nieuwe gilde en vindt het een goede zaak dat nu ook de SVH Meestergastheren en SVH Wijnmeesters hun krachten hebben gebundeld. Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland: "Het ultieme streven is om een samenwerking tot stand te brengen tussen de Meesters in Gastvrijheid en mbo-opleiders met een horeca-afdeling in elke regio. De Meesters hebben daar een leidende rol in."

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Personeel Gastronomie
Adriaan Visser nieuwe hoofdsommelier Harry's Maastricht

Adriaan Visser is de afgelopen jaren werkzaam geweest in diverse gerenommeerde zaken, waaronder Cordial in Oss en tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Hij is de derde Nederlander die in het bezit is van de prestigieuze titel Advanced Sommelier. Bij Harry’s wordt hij eindverantwoordelijke vo ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Gastronomie Corona
Toprestaurants doen niet mee aan horeca-protest

De meeste toprestaurants in Nederland doen niet mee aan het horeca-protest, waarbij op dinsdag 2 maart de terrassen weer voor publiek open worden gesteld. Ruim 130 ondernemers, verenigd in de G4 (Gastronomische 4) en te samen goed voor driekwart van de Michelin-sterren in Nederland, distantieren zic ...

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Corona of niet, dit stel opende deze week hun nieuwe zaak

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: