Nederlandse biersommeliers in top 50 op het WK Biersommelier

14 oktober 2019 | David Bakker

Op het WK voor biersommeliers in Rimini (IT) zijn de drie deelnemers van het Nederlandse team alle drie in de top 50 geëindigd. Nog niet eerder deed er een Nederlands team mee met de prestigieuze competitie. Het WK wordt elke twee jaar gehouden. Dit jaar ging de winst voor het eerst naar een vrouwelijke sommelier, Elisa Raus uit Duitsland.

80 deelnemers uit 19 landen streden om de titel ‘World Champion Beersommelier’. De competitie wordt sinds 2009 georganiseerd door het (van origine Duitse) Doemens Instituut. Het was de eerste keer dat er een Nederlands team meedeed aan het WK. De drie beste sommeliers van het afgelopen Nederlands Kampioenschap deden voor Nederland mee. Pepijn van der Waa (uit Amsterdam), Dennis Kort (uit Eindhoven) en Hubert Hecker (uit Nijmegen) eindigden in 2018 op het erepodium tijdens het NK en knokten namens ons land mee voor de winst.

Op het nippertje niet in de finale

De biersommeliers worden in de voorrondes van de wedstrijd letterlijk op de proef gesteld. Zij moeten van tien uitgeschonken bieren blind kunnen herkennen welk biertype het is. Pepijn van der Waa scoort hoog met maar twee fouten. Daarmee zit hij bij de top drie van de wereld. Na dit onderdeel volgt een theoretische toets met vijftig meerkeuzevragen. In de laatste voorronde moeten de biersommeliers in 10 biersamples een smaakafwijking herkennen en benoemen. Hierin blinken Hubert Hecker en Dennis Kort uit, zij scoren beiden bovengemiddeld goed.

De scores uit de voorrondes bepalen welke tien biersommeliers zich kwalificeren voor de finale. Met een achttiende plaats grijpt Dennis net naast een plaats in die finaleronde, Pepijn en Hubert eindigen op de respectievelijk 36e en 46e plaats.

Nederlands Kampioen Pepijn van der Waa: ‘Deelnemen is absoluut een uitdaging. We hebben in de afgelopen maanden hard getraind en dat zie je zeker terug in de scores. Ik ben tevreden, we doen voor het eerst mee en eindigen alle drie hoog in de ranking. Dat zegt veel over het niveau in Nederland en biedt perspectief voor de toekomst. In 2021 staat er een Nederlandse sommelier op het podium!’

Voor het eerst een winnares – Elisa Raus (DE) wint het WK

De deelnemers die door de voorrondes heen komen worden beoordeeld op hun vakmanschap en presentatievaardigheid. Zij moeten in de halve finale aan de jury laten zien dat ze de smaak van een blind uitgeschonken bier feilloos kunnen omschrijven en presenteren. 5 halve finalisten vallen af. De 5 overgebleven sommeliers worden in de finale beoordeeld op de correcte serveertechniek, een juiste bier-spijs suggestie en achtergrondkennis van hun finalebier. De Duitse winnares Elisa Raus demonstreert met verve dat ze al deze vaardigheden beheerst. Uiteindelijk is zij daarmee de meest allround biersommelier en benoemt de vakjury haar als winnaar.
 

Dennis Kort over zijn 18e plaats: ‘Het was een erg leerzame ervaring om met drie personen met compleet verschillende achtergronden te trainen. Het Nederlands Gilde der Biersommeliers en collega-biersommelier Maurus Wijman hebben ons daarin geweldig geholpen. We weten nu wat we kunnen verwachten in 2021. Ik heb er in ieder geval zin in!’

Biersommeliers in Nederland

Uitsluitend gediplomeerde biersommeliers komen in aanmerking voor deelname aan het WK. In Nederland wordt de opleiding tot Internationaal Biersommelier verzorgt door StiBON (Stichting Bieropleidingen Nederland). De laatste jaren groeit het aantal biersommeliers in Nederland. Inmiddels staat de teller op ruim 200 officiële biersommeliers. Het Nederlands Kampioenschap en deelname aan het WK wordt georganiseerd door het Nederlands Gilde der Biersommeliers. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
61% van de Nederlanders wil met Kerst (verantwoord) buiten de deur eten

Uit het persmoment van dinsdag jl. is duidelijk geworden dat de horeca nog een tijd gesloten blijft. Hoelang is nog niet precies duidelijk. Hoopvol is de blik nu gericht op kerst. Nederlanders willen deze feestdagen weer genieten van quality time buiten de deur. Uit onderzoek van TheFork* blijkt dat ...

Culinair Rotterdam
Drive thru op sterrenniveau in Rotterdam

Dat omweggetje wil je er maar al te graag voor maken. De Sterren Drive Thru bij het stadion van voetbalclub Excelsior in Rotterdam, gerund door maar liefst vier sterrenchefs, heet met recht een culinaire verademing. Zo HEERLIJK was een take-away nooit eerder. Fred Mustert van restaurant Fred (2 M ...

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Wet- en regelgeving KHN Coronacrisis
KHN: Nieuwe steun welkom, maar niet voldoende

Op dinsdag 27 oktober heeft het kabinet een besluit genomen over hoe de aanvullende steunmaatregelen er voor de horeca uit moeten komen te zien. KHN pleit er al weken bij het kabinet en de Tweede Kamer voor om, aanvullend op het huidige noodpakket, met aanvullende steunmaatregelen te komen, waarbij ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: