Nederlandse biersommeliers in top 50 op het WK Biersommelier

14 oktober 2019 | David Bakker

Op het WK voor biersommeliers in Rimini (IT) zijn de drie deelnemers van het Nederlandse team alle drie in de top 50 geëindigd. Nog niet eerder deed er een Nederlands team mee met de prestigieuze competitie. Het WK wordt elke twee jaar gehouden. Dit jaar ging de winst voor het eerst naar een vrouwelijke sommelier, Elisa Raus uit Duitsland.

80 deelnemers uit 19 landen streden om de titel ‘World Champion Beersommelier’. De competitie wordt sinds 2009 georganiseerd door het (van origine Duitse) Doemens Instituut. Het was de eerste keer dat er een Nederlands team meedeed aan het WK. De drie beste sommeliers van het afgelopen Nederlands Kampioenschap deden voor Nederland mee. Pepijn van der Waa (uit Amsterdam), Dennis Kort (uit Eindhoven) en Hubert Hecker (uit Nijmegen) eindigden in 2018 op het erepodium tijdens het NK en knokten namens ons land mee voor de winst.

Op het nippertje niet in de finale

De biersommeliers worden in de voorrondes van de wedstrijd letterlijk op de proef gesteld. Zij moeten van tien uitgeschonken bieren blind kunnen herkennen welk biertype het is. Pepijn van der Waa scoort hoog met maar twee fouten. Daarmee zit hij bij de top drie van de wereld. Na dit onderdeel volgt een theoretische toets met vijftig meerkeuzevragen. In de laatste voorronde moeten de biersommeliers in 10 biersamples een smaakafwijking herkennen en benoemen. Hierin blinken Hubert Hecker en Dennis Kort uit, zij scoren beiden bovengemiddeld goed.

De scores uit de voorrondes bepalen welke tien biersommeliers zich kwalificeren voor de finale. Met een achttiende plaats grijpt Dennis net naast een plaats in die finaleronde, Pepijn en Hubert eindigen op de respectievelijk 36e en 46e plaats.

Nederlands Kampioen Pepijn van der Waa: ‘Deelnemen is absoluut een uitdaging. We hebben in de afgelopen maanden hard getraind en dat zie je zeker terug in de scores. Ik ben tevreden, we doen voor het eerst mee en eindigen alle drie hoog in de ranking. Dat zegt veel over het niveau in Nederland en biedt perspectief voor de toekomst. In 2021 staat er een Nederlandse sommelier op het podium!’

Voor het eerst een winnares – Elisa Raus (DE) wint het WK

De deelnemers die door de voorrondes heen komen worden beoordeeld op hun vakmanschap en presentatievaardigheid. Zij moeten in de halve finale aan de jury laten zien dat ze de smaak van een blind uitgeschonken bier feilloos kunnen omschrijven en presenteren. 5 halve finalisten vallen af. De 5 overgebleven sommeliers worden in de finale beoordeeld op de correcte serveertechniek, een juiste bier-spijs suggestie en achtergrondkennis van hun finalebier. De Duitse winnares Elisa Raus demonstreert met verve dat ze al deze vaardigheden beheerst. Uiteindelijk is zij daarmee de meest allround biersommelier en benoemt de vakjury haar als winnaar.
 

Dennis Kort over zijn 18e plaats: ‘Het was een erg leerzame ervaring om met drie personen met compleet verschillende achtergronden te trainen. Het Nederlands Gilde der Biersommeliers en collega-biersommelier Maurus Wijman hebben ons daarin geweldig geholpen. We weten nu wat we kunnen verwachten in 2021. Ik heb er in ieder geval zin in!’

Biersommeliers in Nederland

Uitsluitend gediplomeerde biersommeliers komen in aanmerking voor deelname aan het WK. In Nederland wordt de opleiding tot Internationaal Biersommelier verzorgt door StiBON (Stichting Bieropleidingen Nederland). De laatste jaren groeit het aantal biersommeliers in Nederland. Inmiddels staat de teller op ruim 200 officiële biersommeliers. Het Nederlands Kampioenschap en deelname aan het WK wordt georganiseerd door het Nederlands Gilde der Biersommeliers. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column Sico de Moel: Mijn eerste dag

'Hi Sico, mijn vrouw is jarig en we willen bij je komen eten. Vijf personen inclusief mijn oude vader. Heb je plek?' Mijn buurman deed de eerste reservering sinds de lockdown. Hoe zat het ook alweer? Maximaal 2 of 4, uit hetzelfde huishouden of hoefde dat toch niet? Tegen het einde va...

KHN
KHN: Demonstratie op de Dam klap in het gezicht voor horecaondernemers

De algemeen directeur van KHN, Dirk Beljaarts, noemt de demonstratie gisteren op de Dam in Amsterdam een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Gisteravond kwamen duizenden mensen op de Dam bijeen om te demonstreren tegen racisme. “Het valt niet te rijmen met het beleid dat de afgelopen m...

Michelin Verbouwen
Beluga Loves You zet verbouwing in: 1 augustus weer open

Afgelopen weken is Beluga Loves You net als zovelen in de weer geweest met het zoeken naar de juiste vertaling van 'het nieuwe normaal'. Servais Tielman: "Wij zijn tot de conclusie gekomen dat we dat onmogelijk kunnen combineren met hoogwaardige gastronomie, een topbeleving en een onged...

Opening Coronacrisis
Liveblog 2: Yessss! Wij gaan weer open!!

Niet alleen in Utrecht hoorde je een zucht van verlichting. Maar ook in en op andere plaatsen in Nederland slaakte de horeca een vreugdekreet(je). We mogen weer. We zijn er klaar voor en nu maar hopen dat de gasten komen. Want ook onder horecaondernemers is er de zorg of gasten niet eerst even de ka...

Coronacrisis
Liveblog 1: Yesss!! Wij gaan weer open!!

Liveblog. Wij hebben er zin! Wij zijn er klaar voor! Dat is wat Utrechtse horecaondernemers ons vanochtend vol enthousiasme vertelden. De redactie van Lunchroom, De RestaurantKrant en de Caf├ęKrant is vandaag in het land en doet verslag van de eerste dag dat de horeca na maanden weer open mag. Ti...

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: 1,5 meter-economie in de horeca

Maandag 1 juni, tweede pinksterdag 2020, stroomde de terassen in Nederland weer vol. Na een verplichte sluiting van tien weken, slaakte de horeca een zucht van verlichting. 'We mogen weer', was de tendens in een zonovergoten Nederland. Blij ondernemers verwelkomden hun gasten met een bre...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: