Van der Hek naar EK Sommelier

25 september 2013
Van der Hek naar EK Sommelier

Sommelier Jan-Willem van der Hek vertegenwoordigt Nederland op het Europees Kampioenschap Sommelier. Van der Hek behaalde eerder de titel "Beste Sommelier van Nederland in 2012":http://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/jan-willem-van-der-hek-beste-sommelier/ en de beste
internationale nieuwkomer op het Wereld Kampioenschap Sommelier in Tokyo in maart begin dit jaar. Het Europees Kampioenschap Sommelier wordt eens per drie jaar gehouden en zal dit jaar plaatsvinden van 26 tot 29 september in San Remo, Italië en Monte Carlo, Monaco.

*Jan-Willem van der Hek*
De 27-jarige sommelier is woonachtig en werkzaam in Alkmaar waar hij bij flex4wine director of wine is. Hij adviseert enkele toprestaurants over wijnen en spijscombinaties. Ook is hij sinds september het gezicht voor de wijnen van supermarktketen Lidl Nederland. In het verleden heeft Van der Hek als sommelier voor onder andere Restaurant de Nederlanden en restaurant De Limonadefabriek gewerkt. Tijdens het afgelopen WK in Tokyo behaalde hij als jongste van de 57 deelnemers de zevenentwintigste plaats.

*Top twaalf*
“Tijdens het WK in Tokyo heb ik veel nieuwe indrukken gehad en ervaringen opgedaan. Met dit als bagage heb ik mij nog vele malen beter kunnen voorbereiden op het aanstaande EK in San Remo en Monte Carlo. Ik weet nu ook wat ik van mijn concurrenten kan en moet verwachten. Mijn doel is dan ook om bij de top twaalf sommeliers van Europa te eindigen”, zegt Van der Hek. De laatste keer dat een Nederlander dit behaalde was in 2004 tijdens het EK in Reims, Frankrijk. Deze eer viel Edwin Raben ten deel, de huidige president van het Nederlands Gilde van Sommeliers en één van de coaches van Van der Hek tijdens dit EK.

*Internationale Sommelier Kampioenschappen*
Tijdens de Internationale Sommelier Kampioenschappen wordt van de deelnemers een zeer brede en precieze kennis verwacht van alle producten waar een sommelier mee te maken heeft. De nadruk zal hierbij voornamelijk op wijn liggen, maar ook kennis over destillaten, koffie, thee en sigaren wordt getoetst. Onderdelen die verder op het programma staan, zijn blindproeven van wijnen en destillaten, wijnen karafferen en decanteren, gastheerschap en wijnspijs combinaties.

~Mariska van Gorp~

Overig nieuws