Nederland vijfde aspergeland van Europa

3 april 2017 | Thijs Jacobs

De oppervlakte landbouwgrond die in Nederland gebruikt wordt voor de teelt van asperges is in 2016 opnieuw toegenomen, met 6 procent. Met een geoogst areaal van bijna 3 duizend hectare in 2015 staat Nederland op de vijfde plaats in Europa. Dit meldt het CBS.

 

In 2016 was in Nederland 3 790 hectare landbouwgrond in gebruik voor de teelt van asperges. De opbrengst was 18,6 duizend ton. Duitsland is met 21 duizend hectare en een opbrengst van 114 duizend ton de belangrijkste aspergeteler van de EU.

Aspergeteelt Nederland vooral in Limburg en Noord-Brabant

De provincie Limburg nam vorig jaar 61 procent van de Nederlandse aspergeteelt voor haar rekening en de provincie Noord-Brabant 34 procent. In Noord-Limburg en het zuidoosten van Noord-Brabant worden de meeste asperges uit de grond gehaald. In Noord-Brabant nam het aspergeareaal met 115 hectare toe, in Limburg groeide het areaal met 112 hectare. Hoewel asperges ook in de andere provincies gestoken worden, blijft de teelt daar kleinschalig.

Asperges in Duitsland populair

Binnen de Europese Unie had Duitsland in 2015 met ruim 20 duizend hectare het grootste geoogste areaal asperges, gevolgd door Spanje met 11 duizend hectare. Nederland kwam binnen Europa op de vijfde plaats met een geoogst areaal van bijna 3 duizend hectare. 

Ook als het gaat om de productie van ‘het witte goud’ neemt ons land met een opbrengst van ongeveer 17 duizend ton de vijfde plaats in. Duitsland gaat in Europa aan kop met 114 duizend ton aan geproduceerde asperges. In Duitsland zijn asperges de meest geteelde groente, met uien op de tweede plaats. In Nederland zijn uien met grote voorsprong de meest geteelde groente.

Uitvoer en doorvoer vooral naar landen binnen Europa

Van de 17,1 miljoen kilo asperges die in 2015 in Nederland zijn geproduceerd, was een vijfde deel bestemd voor de export. Van de geëxporteerde Nederlandse asperges gaat ongeveer de helft naar Duitsland, een vijfde naar Frankrijk en een tiende naar België. 

Het grootste deel van de asperges die op de Nederlandse markt verschijnen, komt van eigen bodem. Een klein deel wordt vanuit het buitenland aangevoerd. Het gaat dan voornamelijk om asperges die buiten het Nederlandse seizoen te koop zijn. Peru was in 2015 de belangrijkste aspergeleverancier, met bijna 10 miljoen kilo. Frankrijk leverde bijna 700 duizend kilo en de Verenigde Staten bijna 600 duizend kilo. De meeste van deze buitenlandse asperges worden weer uitgevoerd, vooral naar Duitsland en België.

Bron: CBS

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef van Harry’s Maastricht

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse “Sherry Show”

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Corona
Fieldlab Cafés van start

Het Fieldlab evenement voor de horeca is vandaag van start gegaan in Utrecht. Vijf cafés in de Domstad doen mee aan het proefevenement, waarbij TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Het proefevenement duurt tot en met aanstaande zaterdag ...

Achtergronden Gastronomie
Restaurant Bloei opent dit voorjaar

Restaurant Bloei opent dit voorjaar de deuren in een 155 jaar oud rijksmonument in Nieuwersluis-Breukelen. In de charmante villa aan de rivier de Vecht voorziet het restaurant haar gasten van verrassende gerechten die worden gekenmerkt door stijlvolle eenvoud, elegantie en pure smaken. Bij Bloei ...

Achtergronden Branded Content
Wise: het platform voor het boeken van een werkplek in de horeca

Vanaf de heropening kunnen horecaondernemers laptopgebruikers in de eigen zaak reguleren en ontvangen met Wise. Via het innovatieve platform bieden horecaondernemers werkplekken aan (thuis)werkers. Zo kunnen werkgevers, werknemers, freelancers en ondernemers geschikte werkplekken vinden, boeken en b ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: