Nederland vijfde aspergeland van Europa

3 april 2017 | Thijs Jacobs

De oppervlakte landbouwgrond die in Nederland gebruikt wordt voor de teelt van asperges is in 2016 opnieuw toegenomen, met 6 procent. Met een geoogst areaal van bijna 3 duizend hectare in 2015 staat Nederland op de vijfde plaats in Europa. Dit meldt het CBS.

 

In 2016 was in Nederland 3 790 hectare landbouwgrond in gebruik voor de teelt van asperges. De opbrengst was 18,6 duizend ton. Duitsland is met 21 duizend hectare en een opbrengst van 114 duizend ton de belangrijkste aspergeteler van de EU.

Aspergeteelt Nederland vooral in Limburg en Noord-Brabant

De provincie Limburg nam vorig jaar 61 procent van de Nederlandse aspergeteelt voor haar rekening en de provincie Noord-Brabant 34 procent. In Noord-Limburg en het zuidoosten van Noord-Brabant worden de meeste asperges uit de grond gehaald. In Noord-Brabant nam het aspergeareaal met 115 hectare toe, in Limburg groeide het areaal met 112 hectare. Hoewel asperges ook in de andere provincies gestoken worden, blijft de teelt daar kleinschalig.

Asperges in Duitsland populair

Binnen de Europese Unie had Duitsland in 2015 met ruim 20 duizend hectare het grootste geoogste areaal asperges, gevolgd door Spanje met 11 duizend hectare. Nederland kwam binnen Europa op de vijfde plaats met een geoogst areaal van bijna 3 duizend hectare. 

Ook als het gaat om de productie van ‘het witte goud’ neemt ons land met een opbrengst van ongeveer 17 duizend ton de vijfde plaats in. Duitsland gaat in Europa aan kop met 114 duizend ton aan geproduceerde asperges. In Duitsland zijn asperges de meest geteelde groente, met uien op de tweede plaats. In Nederland zijn uien met grote voorsprong de meest geteelde groente.

Uitvoer en doorvoer vooral naar landen binnen Europa

Van de 17,1 miljoen kilo asperges die in 2015 in Nederland zijn geproduceerd, was een vijfde deel bestemd voor de export. Van de geëxporteerde Nederlandse asperges gaat ongeveer de helft naar Duitsland, een vijfde naar Frankrijk en een tiende naar België. 

Het grootste deel van de asperges die op de Nederlandse markt verschijnen, komt van eigen bodem. Een klein deel wordt vanuit het buitenland aangevoerd. Het gaat dan voornamelijk om asperges die buiten het Nederlandse seizoen te koop zijn. Peru was in 2015 de belangrijkste aspergeleverancier, met bijna 10 miljoen kilo. Frankrijk leverde bijna 700 duizend kilo en de Verenigde Staten bijna 600 duizend kilo. De meeste van deze buitenlandse asperges worden weer uitgevoerd, vooral naar Duitsland en België.

Bron: CBS

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Sanitair Advertorial
Papieren handdoeken in toiletten om de hoogste hygiënenormen te handhaven

De hoogste normen handhaven op het gebied van hygiëne en netheid is een belangrijk aandachtspunt voor elke horecazaak. De gezondheid en veiligheid van klanten en personeel is van cruciaal belang. Negatieve incidenten kunnen desastreuze gevolgen hebben voor de zaken en voor de reputatie. Hand...

Columns
Column Sico de Moel: Derde date

Rode broek, keurige schoenen, net jasje, ik zette zijn prachtige bloem even in een vaasje. Hij had afgesproken met mijn buurmeisje. Ze woont bij mij aan de overkant van de gracht. Het zou hun derde date worden. Het regende buiten een beetje en de dame liet nog even op zich wachten. "He...

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Achtergronden Culinair
Nedstede verwelkomt nieuwe huurder Restaurant Rust Wat

Nedstede Groep feliciteert Bas Rasker en zijn Axivate Horeca Group met de overname van het Blaricumse restaurant Rust Wat. In dit verband heeft Nedstede met Axivate Horeca Group een nieuwe, twintigjarige huurovereenkomst gesloten. Rasker kocht het beroemde Gooise restaurant van Marc Bon, die met zij...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Events Advertorial
Ontdek op Europese beurzen nieuwe trends en innovaties voor de horeca

Dit najaar vinden er in Europa uiteenlopende beurzen plaats die afgestemd zijn op de behoeften van de horecasector. Ze reiken inspiratie en ideeën aan voor nieuwe trends en producten en zijn een bezoek meer dan waard. In november vinden de volgende evenementen plaats: België – ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: