Nederland uit recessie, seinen op oranje

14 november 2013 |
Nederland uit recessie, seinen op oranje<

De Nederlandse economie is volgens cijfers van het CBS uit de recessie. Na vele periodes van krimp groeide de economie in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede met 0,1 procent. Hoewel het
volgens deze cijfers van kwartaal op kwartaal dus beter gaat met de economie van het land, is het voor veel sectoren en bedrijven nog een spannende periode.

Groene seinen? Waar dan?
Veel economen en experts menen dat 'heel veel seinen op groen staan'. Berichtgeving van onder andere het CBS over het derde kwartaal doet toch vermoeden dat de seinen zijn vastgevroren op oranje, als het al niet rood is.

Minder goed nieuws
Zo is ten opzichte van het derde kwartaal van 2012 de economie met 0,6 procent gekrompen. De investeringen in vaste activa waren in het derde kwartaal 3,0 procent lager dan een jaar eerder. Huishoudens hebben in het derde kwartaal 2,3 procent minder uitgeven aan goederen en diensten dan in 2012. In het derde kwartaal van 2013 waren er 160.000 banen van werknemers minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze daling van 2,0 procent betekent tevens het grootste banenverlies sinds het begin van de reeks in 1995.

Krimp (in horeca) neemt af
In veel bedrijfstakken werd in het derde kwartaal minder geproduceerd dan een jaar eerder, maar in een aantal branches was de afname wel kleiner dan in het tweede kwartaal. Bij handel, vervoer en horeca verminderde de krimp van 2,8 naar 0,7 procent.

Door Frank Lindner:mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Drinks trends
Consument kiest voor bewustere drinks sinds de lockdown

Met dank aan de crisis waarin we ons nog steeds begeven, maken consumenten steeds bewustere keuzes. Maar hoe uiten de consumententrends van nu zich eigenlijk? Het is niet gek te concluderen dat de afgelopen periode en de situatie waarin we ons bevinden diepe sporen hebben achtergelaten. Niet alleen ...

Amsterdam Culinair
Taiko, in het Conservatorium Hotel, heropent en serveert Hiramasa Kingfish

Taiko, het bekroonde restaurant van Executive Chef Schilo van Coevorden, heropent op 30 september haar deuren voor hotelgasten en bezoekers. Na het succes van de Red King Crab, Wagyu, Wasabi en Soja menu’s, heeft het veelgeprezen modern-Aziatische restaurant van het Conservatorium hotel in Ams...

Nice 'n Easy
Zijn convenienceproducten ook gezond?

Convenienceproducten zijn een uitkomst voor de professionele keuken, vooral vanwege de tijdwinst die het gebruik ervan oplevert. Maar er zijn, bij overmatig gebruik van bepaalde soorten convenienceproducten, ook nadelen. Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedings...

Awards Cocktails
Botanero verkozen tot beste cocktailbar van Nederland

Botanero Rotterdam is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot Beste Nieuwe Cocktailbar van 2020. De vakjury van de jaarlijkse cocktailbarverkiezing prijst de Mexicaans-geïnspireerde cocktailbar ‘die laat zien waar de nieuwe Rotterdamse cocktailscene voor staat: cocktails van hoge kwalitei...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: