Nederland kiest herbruikbaar: "De koffie verandert niet, de beker wel"

Auteur: Redactie
Nederland kiest herbruikbaar: "De koffie verandert niet, de beker wel"

Vanaf zaterdag 1 juli mogen ondernemers geen gratis wegwerpbekers en -bakjes die uit plastic bestaan meer aanbieden. Wie dan eten of drinken afhaalt of laat bezorgen, kan kiezen: herbruikbaar of extra betalen. Driekwart van de Nederlanders geeft de voorkeur aan de herbruikbare optie. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarbij kiezen ruim 4 op de 10 personen het liefst voor de herbruikbare optie van ondernemers. Bijna een derde geeft de voorkeur aan het meenemen van een eigen beker of bakje als zij eten of drinken afhalen. Meer dan de helft geeft aan dat ze verwachten minder plastic wegwerpbekers en -bakjes te gaan gebruiken wanneer ze daar extra voor moeten betalen.   

Ook staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat gebruikte tijdens de aftrap van de Supporter van Schoon-campagne haar herbruikbare beker. Heijnen: "De koffie verandert niet, de beker wel. Als we dit met z’n allen doen, scheelt dat enorm veel afval en kunnen we de afvalberg verkleinen."

Wie kiest voor herbruikbaar doet dat om te zorgen voor minder afval. Of omdat ze niet extra willen betalen voor plastic bekers en bakjes voor eenmalig gebruik. Een derde vindt het belangrijk om zorgvuldiger om te gaan met grondstoffen.

De koffie verandert niet

In aanloop naar de nieuwe regelgeving kon iedereen die een eigen beker of bakje meenam naar de Hofvijver in Den Haag een gratis koffie of frietje halen. Ook staatssecretaris Heijnen was aanwezig bij de actie in het kader van de bewustmakingscampagne ‘Supporter van Schoon’. Zij haalde een kop koffie met haar eigen beker. “De beker is anders, maar de koffie niet! Het is mooi om te zien dat zoveel mensen nu al aangeven te kiezen voor herbruikbaar. Laten we er samen voor zorgen dat dat er nog veel meer worden. Zo zetten we samen stappen om onze planeet netjes achter te laten voor onze kinderen en kleinkinderen."

Ingrid Goethart, directeur van Stichting Nederland Schoon vult aan: "Omdat in iedereen een Supporter van Schoon zit, hebben we tijdens de aftrap van onze campagne het goede voorbeeld gegeven van wat vanaf 1 juli de nieuwe norm wordt. Hierbij hebben we gezien dat veel mensen bereid zijn om met een eigen herbruikbaar bakje of beker de straat op te willen gaan."

Regelgeving in het kort

  • De gast betaalt extra voor bekers en bakjes die zijn gemaakt van plastic wanneer deze eten of drinken afhaalt of laat bezorgen.
  • Ondernemers bepalen hoeveel gasten moeten betalen voor bekers en bakjes die zijn gemaakt van plastic. Als richtlijn geeft de overheid 0,25 euro voor een beker, 0,50 euro voor een maaltijd (meerdere bakjes) en 0,05 euro voor voorverpakte kleine porties groentes, fruit, noten, beleg en saus. 
  • Ondernemers zijn verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Er zijn twee manieren:
    - Ondernemers bieden gasten herbruikbare bekers en bakjes aan. Daarvoor betaalt de gast mogelijk borg, die zij terugkrijgen wanneer ze de bekers en bakjes terugbrengen.
    - Ondernemers vullen de beker of het bakje dat de gast heeft meegebracht.
  • Ondernemers kiezen zelf welke vorm zij aanbieden. Of bieden beide vormen aan.
  • Vanaf 1 januari 2024 wordt bij consumptie ter plaatse herbruikbaar servies het uitgangspunt. Denk aan de afwasbare mok op kantoor en herbruikbare of recyclebare bekers en bakjes op festivals en evenementen.

Overig nieuws