Moshik Roth wil betere voeding in zorg

6 augustus 2012 |
Moshik Roth wil betere voeding in zorg

Overheid en ziekenhuizen moeten meer geld beschikbaar stellen voor voedselkwaliteit en -innovatie. Dat stelt sterrenchef Moshik Roth van het &samhoud places in Amsterdam in een oproep.
De oproep is gericht aan bestuurders van zorginstellingen en de politiek.

Beknibbelen
“Goede voeding maakt gezonder, dat is algemeen bekend. Toch is goede voeding in onze verzorgings- en ziekenhuizen een van de eerste zaken waarop wordt bespaard, met een ongelukkige en ongezonde patiënt tot gevolg”, aldus Roth.

Aanpassingen
"Met kleine innovaties zouden er grote stappen kunnen worden gemaakt. Je moet hier denken aan een 10 euro per patiënt per dag, waar een ziekenhuisbed zelf al 400 euro per dag kost. Het gaat dus om een extra uitgave per patiënt van 4 procent. Deze vier procent heeft echter grote gevolgen, want een betere voeding levert een voorspoediger genezingsproces op en betekend dat een patiënt korter hoeft opgenomen te worden.”

Gezondheidstrend
“Als chef-koks zijn wij trendsetters op gastronomisch niveau. Ik zie nu een stroming opkomen waar lekker eten en gezond eten samen gaan. Het gaat dan vooral om de samenstelling van voedsel en technieken om voedingsstoffen en vitamines te behouden. Je moet hier bijvoorbeeld denken aan bereidingswijzen met ultrasoon geluid of koken op druk.”

Inzicht
“Nieuwe innovaties leveren ook nieuwe inzichten op. 50 jaar geleden dachten we nog dat roken gezond was, nu is die gedachte niet meer in te denken. Hetzelfde geldt voor voeding, we weten nu veel meer wat de samenstelling van voedsel voor invloed heeft op de gezondheid en de duur van een mensenleven. Meer aandacht voor voorlichting over wat goed is en wat niet is van grote noodzaak.”

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Corona
Terrasactie gaat door, maar er wordt niet geserveerd

Op dinsdag 2 maart geeft een grote groep horecaondernemers gehoor aan de oproep van Johan de Vos om de terrassen buiten uit te stallen. De actie krijgt een ludiek karakter; de terrassen worden wel opgezet, maar geserveerd wordt er niet. Dat meldt De Telegraaf. Johan de Vos is horecaondernemer in ...

Horeca naar de stembus deel 3; PVV

Op 17 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar die verkiezingen analyseert de redactie van De RestaurantKrant wat de grote politieke partijen voor ondernemend Nederland in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Het zijn roerige tijden voor horecaondernem ...

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Achtergronden Gastronomie
De Loohoeve viert 5-jarig jubileum met menuboxen met gastchefs

Jeroen en Marleen Brouwer van hotel en sterrenrestaurant De Loohoeve in het Drentse Schoonloo brengen in maart 2021 speciale jubileummenuboxen uit samen met drie gastchefs. Het gaat om topchefs Soenil Bahadoer van De Lindehof (twee Michelinsterren), Jermain de Rozario van De Rozario (een Michelinste ...

Themamaand energie
Energielabels en keurmerken uitgelegd

Wie bewust onderneemt binnen de horeca, heeft zich vast al verdiept in de verschillende keurmerken en het energielabel van zijn of haar horecabedrijf. In dit artikel besteden we aandacht aan de verplichting om een energielabel te kunnen overleggen en de eisen die gesteld worden aan het verkrijgen er ...

Economie Corona
CBS: omzet horeca krimpt ongekend hard

De omzet van de horeca daalde in het vierde kwartaal van 2020 met bijna 44 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dat is vooral te wijten aan de aanscherping van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. In het derde kwartaal maakte de horeca nog een forse o ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: