Moshik Roth wil betere voeding in zorg

6 augustus 2012 |
Moshik Roth wil betere voeding in zorg<

Overheid en ziekenhuizen moeten meer geld beschikbaar stellen voor voedselkwaliteit en -innovatie. Dat stelt sterrenchef Moshik Roth van het &samhoud places in Amsterdam in een oproep.
De oproep is gericht aan bestuurders van zorginstellingen en de politiek.

Beknibbelen
“Goede voeding maakt gezonder, dat is algemeen bekend. Toch is goede voeding in onze verzorgings- en ziekenhuizen een van de eerste zaken waarop wordt bespaard, met een ongelukkige en ongezonde patiënt tot gevolg”, aldus Roth.

Aanpassingen
"Met kleine innovaties zouden er grote stappen kunnen worden gemaakt. Je moet hier denken aan een 10 euro per patiënt per dag, waar een ziekenhuisbed zelf al 400 euro per dag kost. Het gaat dus om een extra uitgave per patiënt van 4 procent. Deze vier procent heeft echter grote gevolgen, want een betere voeding levert een voorspoediger genezingsproces op en betekend dat een patiënt korter hoeft opgenomen te worden.”

Gezondheidstrend
“Als chef-koks zijn wij trendsetters op gastronomisch niveau. Ik zie nu een stroming opkomen waar lekker eten en gezond eten samen gaan. Het gaat dan vooral om de samenstelling van voedsel en technieken om voedingsstoffen en vitamines te behouden. Je moet hier bijvoorbeeld denken aan bereidingswijzen met ultrasoon geluid of koken op druk.”

Inzicht
“Nieuwe innovaties leveren ook nieuwe inzichten op. 50 jaar geleden dachten we nog dat roken gezond was, nu is die gedachte niet meer in te denken. Hetzelfde geldt voor voeding, we weten nu veel meer wat de samenstelling van voedsel voor invloed heeft op de gezondheid en de duur van een mensenleven. Meer aandacht voor voorlichting over wat goed is en wat niet is van grote noodzaak.”

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Coronacrisis
Laat ons jouw horecazaak zien: ben jij al 'coronaproof' ingericht?

Na een verplichte sluiting van 10 weken mag de horeca aanstaande maandag dan eindelijk weer open. Terrasstoelen worden uit het plastic gehaald, tapsystemen worden schoongemaakt en alle reserveringen worden keurig in tabellen opgenomen. De horeca is klaar voor een herstart. Hoewel de mogelijkheden...

Amsterdam Coronacrisis
Sterrenrestaurant Restaurant 212 introduceert luxueuze dinerboxen 

Het Amsterdamse Restaurant 212 brengt fine dining experiences naar mensen thuis met het nieuwe concept ‘212 at home’. Vanaf nu kun je culinair hoogstaande dinerboxen bestellen via de website en laten thuisbezorgen, bereid door de bekende topchefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot....

Opening Coronacrisis
Grootste terras van Hoofddorp klaar voor heropening

Het grootste terras van Hoofddorp bij het Novotel Amsterdam Schiphol Airport opent op 1 juni weer haar deuren. General Manager Floris Licht hoopt vooral dat locals het terras vanaf deze dag weer weten te vinden. Novotel Amsterdam Schiphol Airport heeft een prachtig terras, waar tot wel zeventig m...

Opening
Café-Restaurant De Eendracht breidt uit met vestigingen in Blaricum en Hilversum 

Hoewel de meeste horecagelegenheden al blij zijn dat ze per 1 juni überhaupt weer open mogen, pakken de uitbaters van Café - Restaurant De Eendracht deze heropening wel heel rigoureus aan. Zij verwelkomen die dag namelijk twee nieuwe vestigingen in ’t Gooi. Café - Restau...

Economie Coronacrisis
Horeca al in eerste kwartaal zeer zwaar getroffen door de crisis

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De omzet nam in het eerste kwartaal van 2020 met 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. Het volume, de voor...

Bezorgen Vega
Supergewassen, eitwitvervangers en plantaardige melk over tien jaar normaal

Maaltijdplatform Deliveroo deed onderzoek* onder tech-minded Nederlanders van 18 jaar en ouder over de toekomst van voeding gedreven door techniek, zoals supergewassen, kweekvlees, 3D-geprint voedsel en persoonlijke voeding op basis van het eigen DNA. Zij blijken een sterke voorkeur te hebben voor &...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: