Moshik Roth wil betere voeding in zorg

6 augustus 2012
Moshik Roth wil betere voeding in zorg

Overheid en ziekenhuizen moeten meer geld beschikbaar stellen voor voedselkwaliteit en -innovatie. Dat stelt sterrenchef Moshik Roth van het &samhoud places in Amsterdam in een oproep.
De oproep is gericht aan bestuurders van zorginstellingen en de politiek.

*Beknibbelen*
“Goede voeding maakt gezonder, dat is algemeen bekend. Toch is goede voeding in onze verzorgings- en ziekenhuizen een van de eerste zaken waarop wordt bespaard, met een ongelukkige en ongezonde patiënt tot gevolg”, aldus Roth.

*Aanpassingen*
"Met kleine innovaties zouden er grote stappen kunnen worden gemaakt. Je moet hier denken aan een 10 euro per patiënt per dag, waar een ziekenhuisbed zelf al 400 euro per dag kost. Het gaat dus om een extra uitgave per patiënt van 4 procent. Deze vier procent heeft echter grote gevolgen, want een betere voeding levert een voorspoediger genezingsproces op en betekend dat een patiënt korter hoeft opgenomen te worden.”

*Gezondheidstrend*
“Als chef-koks zijn wij trendsetters op gastronomisch niveau. Ik zie nu een stroming opkomen waar lekker eten en gezond eten samen gaan. Het gaat dan vooral om de samenstelling van voedsel en technieken om voedingsstoffen en vitamines te behouden. Je moet hier bijvoorbeeld denken aan bereidingswijzen met ultrasoon geluid of koken op druk.”

*Inzicht*
“Nieuwe innovaties leveren ook nieuwe inzichten op. 50 jaar geleden dachten we nog dat roken gezond was, nu is die gedachte niet meer in te denken. Hetzelfde geldt voor voeding, we weten nu veel meer wat de samenstelling van voedsel voor invloed heeft op de gezondheid en de duur van een mensenleven. Meer aandacht voor voorlichting over wat goed is en wat niet is van grote noodzaak.”

~Frank Lindner~

Overig nieuws