Moshik Roth wil betere voeding in zorg

6 augustus 2012 |
Moshik Roth wil betere voeding in zorg<

Overheid en ziekenhuizen moeten meer geld beschikbaar stellen voor voedselkwaliteit en -innovatie. Dat stelt sterrenchef Moshik Roth van het &samhoud places in Amsterdam in een oproep.
De oproep is gericht aan bestuurders van zorginstellingen en de politiek.

Beknibbelen
“Goede voeding maakt gezonder, dat is algemeen bekend. Toch is goede voeding in onze verzorgings- en ziekenhuizen een van de eerste zaken waarop wordt bespaard, met een ongelukkige en ongezonde patiënt tot gevolg”, aldus Roth.

Aanpassingen
"Met kleine innovaties zouden er grote stappen kunnen worden gemaakt. Je moet hier denken aan een 10 euro per patiënt per dag, waar een ziekenhuisbed zelf al 400 euro per dag kost. Het gaat dus om een extra uitgave per patiënt van 4 procent. Deze vier procent heeft echter grote gevolgen, want een betere voeding levert een voorspoediger genezingsproces op en betekend dat een patiënt korter hoeft opgenomen te worden.”

Gezondheidstrend
“Als chef-koks zijn wij trendsetters op gastronomisch niveau. Ik zie nu een stroming opkomen waar lekker eten en gezond eten samen gaan. Het gaat dan vooral om de samenstelling van voedsel en technieken om voedingsstoffen en vitamines te behouden. Je moet hier bijvoorbeeld denken aan bereidingswijzen met ultrasoon geluid of koken op druk.”

Inzicht
“Nieuwe innovaties leveren ook nieuwe inzichten op. 50 jaar geleden dachten we nog dat roken gezond was, nu is die gedachte niet meer in te denken. Hetzelfde geldt voor voeding, we weten nu veel meer wat de samenstelling van voedsel voor invloed heeft op de gezondheid en de duur van een mensenleven. Meer aandacht voor voorlichting over wat goed is en wat niet is van grote noodzaak.”

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Fooi: geen verplichting, wel een blijk van waardering

In Nederland is fooi geen verplichting. In ons land heeft het horecapersoneel immers ‘gewoon’ een salaris, maar de fooi is daarop natuurlijk wel een welkome aanvulling. Voor de horecagast is het vaak moeilijk te bepalen wat een gangbare fooi is. In de basis is een fooi van vijf tot tien ...

Snacks Fastservice
Fritesvakantie: gratis frites voor de kleintjes

Van zaterdag 19 oktober tot met zondag 27 oktober 2019 organiseren de twee vestigingen van Par Hasard in Amsterdam de Fritesvakantie. Tijdens de herfstvakantie trakteert Par Hasard op gratis frites voor de kinderen bij de lunch van de volwassenen. Uiteraard zijn er tevens menu’s voor de kleint...

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Columns
Column Sico de Moel: Misser

"Doe maar 2 Heineken 0.0 en voor mijn vrouw champagne." Zal ik er eerst maar één brengen, en straks de tweede? "Nee hoor, ik heb dorst." Mijn gasten zaten gisteravond heerlijk buiten aan een klein tafeltje onder mijn luifel. Echt een plekje om samen te genieten v...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: