"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

1 maart 2021 | Thijs Jacobs

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d’Alderliefste in Bergen, Noord-Holland. "Natuurlijk willen we de terrassen dolgraag openen met dit mooie weer. Gevoelsmatig klopt het niet meer om gesloten te blijven, zeker met die drukte in de parken. Maar wij doen er niet aan mee, niemand in Bergen trouwens."

Weinig gehoord over opening terrassen

Monique heeft veel contact met andere horecaondernemers in het land, ook omdat ze samen cursussen volgen. "En ook daar gaat niemand open voor zover ik dat weet. Niet in Haarlem, niet in Groningen... Volgens mij willen ze in Schagen terrassen gaan uitzetten, maar die niet openen, dus dat is meer een symbolische actie. Hier in Bergen staan we er niet achter om te openen en je weet dat de burgemeesters toch gaan handhaven. Het levert alleen maar ellende op, terwijl we het liefst positief blijven. Daarnaast heb ik mensen in mijn omgeving die corona hebben of hebben gehad en ik kan je vertellen dat de ziekte geen grapje is. De maatregelen zijn er niet voor niets, hoe graag we ook willen ondernemen met zijn allen; zeker in de horeca."

En dat is lastig in deze tijd, want de zaken staan er bij de caféondernemers niet goed voor. "Het is echt heel triest en er is ook nog geen concreet uitzicht op heropening. De een zegt half maart, de ander vermoedt dat het na Koningsdag op zijn vroegst gebeurt. Ik neig helaas naar het laatste... Gelukkig mag ik op 15 maart wel mijn strandpaviljoen openen, waar we take-away gaan doen. Het strandpaviljoen mocht dit jaar blijven staan, vanwege corona, waardoor dat weer scheelt in de kosten voor op- en afbreken."

Wel een groter terras straks

De zomer was goed, maar wel intensief. "Tijdens de eerste lockdown hebben we alles geschilderd en opgeknapt, dus dat is allemaal wel een keertje klaar. Nu, tijdens de tweede lockdown, hebben we niks te doen. In de zomer moesten we in de horeca echt op onze tenen lopen, want we waren naast ondernemers ook ordehandhavers. Dat vreet energie. Ik heb mijn gasten vaker gevraagd of ze dan niet op maandag of dinsdag wilden komen in plaats van op vrijdag, maar de mensen zoeken elkaar gewoon graag op, dat zie je nu wel in de parken . Als we straks open kunnen, dan hoop ik dat we het niet verleerd zijn met zijn allen. Misschien zijn de mensen wel bang om binnen te zitten... Gelukkig hebben we verruiming van de terrassen aangevraagd en gekregen van maart tot en met oktober, zodat we wat meer speelruimte hebben straks. Maar ja, als we straks open mogen, dan moet er ook weer bier ingekocht worden. Dat brengt me op de vraag of de brouwers er wel klaar voor zijn. Hoe gaan zij dat doen? Ondanks het feit dat we gesloten zijn, hou ik wel contact met mijn vaste gasten; ik bel ze regelmatig of stuur een foto. Ik kijk liever vooruit en laat de negativiteit graag achter me."

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Sligro lanceert herstartcampagne voor heel horeca-Nederland

Na een bizar jaar ligt er, met de aangekondigde opening van de terrassen op 28 april, een nieuw begin in het verschiet. Dat we elkaar weer mogen ontmoeten en samen kunnen genieten. Sligro wil op een hartverwarmende manier heel horeca-Nederland laten weten dat ze er voor ze zijn en graag met ze optre ...

Achtergronden Corona
15 procent Nederlanders bezoekt minder vaak horeca vanwege contactformulieren

Nu de terrassen weer gedeeltelijk heropend worden, zullen horecaondernemers hun bezoekers ook opnieuw moeten vragen om contactgegevens voor bron- en contactonderzoek. 14,9 procent van de Nederlanders bezoekt echter minder horeca vanwege de vraag om contactgegevens achter te laten. Dit en meer blijkt ...

Corona
Terrassen per 28 april (beperkt) open

De terrassen gaan weer beperkt open. Na maanden van lockdown mogen horecaondernemers per 28 april weer gasten op hun terrassen ontvangen tussen 12.00 uur en 18.00 uur. Dat maakte demissionair premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Naast het (beperkt) openen van de terrassen wordt d ...

Drinks Corona
Grote bierbrouwers klaar voor herstart

Mocht vanavond bekend worden gemaakt dat de horeca de terrassen vanaf 28 april mag openen, zijn de grote bierleveranciers klaar om de horeca te voorzien van bier. Heineken laat tegenover persbureau ANP weten dat de brouwer ongeveer 8000 klanten heeft met een terras. Veel horecabedrijven spelen a ...

Internationaal Mensen
Naft bier wint gold award op internationale bierverkiezing

Het Gentse Naft bier, gebrouwen door Brandstof, een nieuwe brouwerij gestart door 2 jonge ondernemers uit Gent, valt in de prijzen op de Frankfurt International Trophy. De internationale bier- en wijnverkiezing - die jaarlijks plaatsvindt in Frankfurt in Duitsland - heeft uit meer dan 3800 bieren, w ...

KHN
KHN wil horeca volledig open voor 1 juni

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat de horeca sneller en onbeperkt open moet. Dat laat de brancheveniging weten middels een persbericht. KHN-voorzitter Robèr Willemsen vindt het openen van de terrassen onvoldoende. “Bij de aangekondigde versoepelingen per 28 april, wil KHN d ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: