2021 belooft een memorabel wijnjaar te worden voor Californië

Auteur: Redactie
Drinks Internationaal 11 november 2021
2021 belooft een memorabel wijnjaar te worden voor Californië

Wijnmakers uit Californië voorspellen dat 2021 de boeken ingaat als een memorabele oogst. De wijnboeren genoten van een relatief onbezorgde oogstperiode voorafgegaan door een consistent groeiseizoen.

Californië produceert ongeveer 80% van de wijnen uit de Verenigde Staten en is daarmee ‘s werelds vierde producent. Meer dan 80% van de wijn uit Californië is gemaakt door een 'Certified Sustainable California Winery' en meer dan de helft van 260.000 hectare aangeplante druiven zijn gecertificeerd onder één van de duurzame programma’s (Certified California Sustainable Winegrowing, Lodi Rules, Napa Green en SIP-certified). Tezamen met het natuurbehoud voor toekomstige generaties bieden veel van de duurzame toepassingen een betere en kwalitatief rijkere oogst

De oogst

In veel regio’s begon het plukken vroeg, inclusief de North Coast. Daar begon de oogst - variërend van een week tot enkele weken - eerder dan het gemiddelde. De Central Coast regio was echter wat koeler dan normaal, dus daar begonnen ze juist later.

Druiven voor mousserende wijn worden typisch eerder geplukt, maar dit jaar waren enkele druivensoorten, zoals Sauvignon Blanc, eerder rijp. Daarnaast waren ook andere soorten eerder rijp, dus de plukkers hadden dit jaar hun handen vol aan het oogsten van verschillende soorten tegelijkertijd.

Een kleine kanttekening: vanwege de aanhoudende droogte was er weliswaar een lagere opbrengst in 2021, maar de wijnboeren hebben daardoor wel een uitmuntende kwaliteit en fantastische concentratie in het fruit gezien.

Overig nieuws