Marcel de Leeuw ge�naugureerd als SVH Meesterkok

19 februari 2010 |
<

Marcel de Leeuw (32), chef de cuisine van restaurant De Kersentuin, is geïnaugureerd als SVH Meesterkok. De inauguratie vond plaats in restaurant De Kersentuin (Bilderberg Garden Hotel) in Amsterdam, waar SVH directeur Bob Schut en SVH Meesterkok Otto Nijenhuis het diploma en de bijbehorende medaille uitreikten. Tijdens de ceremonie hield Cas Spijkers, SVH Meesterkok sinds 1985, nog een persoonlijke toespraak. De Leeuw legde de SVH-meesterproef succesvol af op 22 oktober 2009 en is daarmee de 126e SVH Meesterkok van Nederland. De SVH-meestertitel is de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid in de gastronomie.

Inauguratie
Volgens Bob Schut, directeur SVH, stond de SVH-meesterproef in het teken van ‘ontspanning, rust en genot’. De Leeuw tekent voor een goed samenspel tussen keuken en bediening. Discipline en concentratie zijn kernwoorden die kenmerkend zijn voor hem. Zijn organisatorische talenten komen optimaal naar voren bij het leidinggeven aan zijn keukenbrigade, waarbij verschillende complexe factoren (ontbijt, lunch, diner, banquets) van een hotel en als zelfstandig opererend restaurant een grote rol spelen. ‘Met zijn jonge leeftijd kookt hij als volwaardig SVH Meesterkok in De Kerstentuin’.


Na ondertekening van het diploma door SVH Meesterkok Erik van Loo, Bob Schut en Marcel de Leeuw werden de officiële versierselen uitgereikt door Otto Nijenhuis. SVH Meesterkok Nijenhuis (chef de cuisine van Château St. Gerlach in Valkenburg aan de Geul) is de vroegere SVH Leermeester van De Leeuw in restaurant Prinses Juliana in Limburg. Hij werkte hier van 2001 tot 2003 als Sterklas-leerling en als chef tournant. Spijkers onderstreepte zijn persoonlijke band met De Leeuw en zijn discipline tijdens een speech. De Leeuw was in 1995 als leerling werkzaam in restaurant De Swaen in Oisterwijk. In april 2006 toen De Kersentuin tijdelijk was omgedoopt in ‘Princess Restaurant Chez Cas’, was het Spijkers die De Leeuw tipte bij general manager Ed Jongen voor de vrijgekomen functie van chef de cuisine van De Kersentuin.

De Meesterproef
De Leeuw kwam als souschef in mei 2005 in dienst en is sinds juli 2006 als chef de cuisine verantwoordelijk voor de gehele keukenformule van restaurant De Kersentuin en Bilderberg Garden Hotel in Amsterdam. Op alle onderdelen van de beoordelingsformulieren behaalde hij gevarieerde scores als goed en voldoende. Geen van de punten werd als onvoldoende beoordeeld. Drie dagdelen achtereen werd De Leeuw als kandidaat SVH Meesterkok beoordeeld door de Plaatselijke Commissie SVH Meesterproef. De commissie bestond uit SVH Meesterkok Erik van Loo (patron-cuisinier van restaurant Parkheuvel in Rotterdam), SVH Meesterkok Dick Middelweerd (patron-cuisinier van restaurant De Treeswijkhoeve in Waalre) en voormalig secretaris Jasper van Almenkerk (SVH).

Sanny Visser

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: