Marcel de Leeuw ge�naugureerd als SVH Meesterkok

19 februari 2010 |

Marcel de Leeuw (32), chef de cuisine van restaurant De Kersentuin, is geïnaugureerd als SVH Meesterkok. De inauguratie vond plaats in restaurant De Kersentuin (Bilderberg Garden Hotel) in Amsterdam, waar SVH directeur Bob Schut en SVH Meesterkok Otto Nijenhuis het diploma en de bijbehorende medaille uitreikten. Tijdens de ceremonie hield Cas Spijkers, SVH Meesterkok sinds 1985, nog een persoonlijke toespraak. De Leeuw legde de SVH-meesterproef succesvol af op 22 oktober 2009 en is daarmee de 126e SVH Meesterkok van Nederland. De SVH-meestertitel is de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid in de gastronomie.

Inauguratie
Volgens Bob Schut, directeur SVH, stond de SVH-meesterproef in het teken van ‘ontspanning, rust en genot’. De Leeuw tekent voor een goed samenspel tussen keuken en bediening. Discipline en concentratie zijn kernwoorden die kenmerkend zijn voor hem. Zijn organisatorische talenten komen optimaal naar voren bij het leidinggeven aan zijn keukenbrigade, waarbij verschillende complexe factoren (ontbijt, lunch, diner, banquets) van een hotel en als zelfstandig opererend restaurant een grote rol spelen. ‘Met zijn jonge leeftijd kookt hij als volwaardig SVH Meesterkok in De Kerstentuin’.


Na ondertekening van het diploma door SVH Meesterkok Erik van Loo, Bob Schut en Marcel de Leeuw werden de officiële versierselen uitgereikt door Otto Nijenhuis. SVH Meesterkok Nijenhuis (chef de cuisine van Château St. Gerlach in Valkenburg aan de Geul) is de vroegere SVH Leermeester van De Leeuw in restaurant Prinses Juliana in Limburg. Hij werkte hier van 2001 tot 2003 als Sterklas-leerling en als chef tournant. Spijkers onderstreepte zijn persoonlijke band met De Leeuw en zijn discipline tijdens een speech. De Leeuw was in 1995 als leerling werkzaam in restaurant De Swaen in Oisterwijk. In april 2006 toen De Kersentuin tijdelijk was omgedoopt in ‘Princess Restaurant Chez Cas’, was het Spijkers die De Leeuw tipte bij general manager Ed Jongen voor de vrijgekomen functie van chef de cuisine van De Kersentuin.

De Meesterproef
De Leeuw kwam als souschef in mei 2005 in dienst en is sinds juli 2006 als chef de cuisine verantwoordelijk voor de gehele keukenformule van restaurant De Kersentuin en Bilderberg Garden Hotel in Amsterdam. Op alle onderdelen van de beoordelingsformulieren behaalde hij gevarieerde scores als goed en voldoende. Geen van de punten werd als onvoldoende beoordeeld. Drie dagdelen achtereen werd De Leeuw als kandidaat SVH Meesterkok beoordeeld door de Plaatselijke Commissie SVH Meesterproef. De commissie bestond uit SVH Meesterkok Erik van Loo (patron-cuisinier van restaurant Parkheuvel in Rotterdam), SVH Meesterkok Dick Middelweerd (patron-cuisinier van restaurant De Treeswijkhoeve in Waalre) en voormalig secretaris Jasper van Almenkerk (SVH).

Sanny Visser

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Martijn Struijk nieuwe maître sommelier restaurant Tribeca

Restaurant Tribeca, Heeze heeft Martijn Struijk aangetrokken als maître sommelier. Hij is per direct aangesloten om het team versterken. Claudia en Jan Sobecki: "We zijn superblij met de komst van Martijn. Hij zal ons zaalteam een nieuwe boost geven om zo op nog hoger niveau te kunnen pre ...

Achtergronden
Paskal Jakobsen doet eetcafé van de hand

De streetfoodbistro 'Hard en Ziel' van Bløf-zanger Paskal Jakobsen en zijn vrouw Door, die werd geopend in oktober 2018, gaat sluiten. Jakobsen en zijn vrouw runden Hard en Ziel met topchef Edwin Vinke van sterrenrestaurant De Kromme Watergang. Het Middelburgse eetcafé kende ze ...

Achtergronden Corona
Ingewijden: kabinet positiever over heropening terrassen

Het kabinet lijkt positiever gestemd over de mogelijkheid om op 28 april de terrassen te kunnen openen en de avondklok af te schaffen. Volgens ingewijden zijn de cijfers van de afgelopen dagen positiever dan verwacht. Het kabinet heeft besloten de cijfers daarom nog nauwgezet in de gaten te houden d ...

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef in Maastrichts culinair pareltje

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse Sherry Show

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: