Let op... Verantwoord frituren

21 juni 2010 |
Let op... Verantwoord frituren<

Steeds vaker staat prijkt op lunchrooms en snackbars, een groen logo met daarop Verantwoord Frituren. Gezondheid wordt steeds belangrijker, dus verantwoord frituren is de toekomst. Wat is het precies en hoe kunt u deze sticker bemachtigen?

Wat is verantwoord frituren?
Er komen in Nederland steeds meer cafetaria’s en lunchrooms die verantwoord gefrituurde frites en snacks serveren. Bij deze zaken worden de frites en snacks gebakken in vloeibaar frituurvet in plaats van vast frituurvet. Vloeibaar frituurvet is rijk aan goede onverzadigde vetzuren die het cholesterolgehalte verlagen, en daarmee het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Ondernemers die Verantwoord Frituren beperken zich niet alleen tot het gebruik van vloeibaar frituurvet, maar houden zich ook aan de 'Spelregels Verantwoord Frituren'. Het frituurvet wordt tijdig ververst, het is altijd op de juiste temperatuur en van optimale kwaliteit. Bedrijven die Verantwoord Frituren zijn herkenbaar aan het groene logo op de deur.

Is het duurder dan frituren op de klassieke wijze?
Vloeibaar frituurvet kost in de aanschaf wat meer, maar het bespaart ook kosten doordat je het makkelijker en sneller kunt verversen en doordat het minder schoonmaakuren vraagt. Op de prijs van een patatje of menuschotel is het verwaarloosbaar weinig.

Hoe stap ik over?
Overstappen is heel gemakkelijk: vraag de leverancier welk vloeibaar frituurvet het meest overeenkomt met het huidige vaste frituurvet qua grondstofgebruik. Dat vloeibare frituurvet lijkt dan ook het meest op het huidige gebruikte vaste vet qua geur en smaak. Test er mee in de praktijk en lees nog eens goed de spelregels voor frituren door. Mocht het vloeibare frituurvet toch niet bevallen, probeer dan een andere. Er zijn veel verschillende producten op de markt met ieder hun eigen pluspunten en smaakeigenschappen. Tip: bij de overstap is het handig om eerst te testen en daarna pas te communiceren naar de klant toe. Zo kunt u objectief vaststellen of de klanten de nieuwe smaak waarderen.

Kost overstappen veel tijd (en moeite)? Moet ik daarvoor andere apparatuur aanschaffen?
Andere apparatuur aanschaffen is niet nodig. Een andere werkwijze eigenlijk ook niet. Ook als u vast frituurvet gebruikt is het handig en verstandig om de spelregels voor verantwoord frituren te volgen.

Waar moet ik extra op letten om verantwoord te (blijven) frituren? Wat zijn dagelijkse aandachtspuntjes?
Belangrijk is dat u niet op de automatische piloot gaat door altijd op een zelfde moment te filteren en verversen. Het juiste moment is afhankelijk van de drukte en de omzet in uw zaak. Deze kan van dag tot dag verschillen. Door goed naar uw vet te kijken, bespaart u tijd en frituurt u altijd in vet van goede kwaliteit. Als het lastig is om het zelf te beoordelen zijn er frituurvetmeters in de handel verkrijgbaar die het verversmoment aangeven.

Wat zijn (concreet) de gezondheidsvoordelen van verantwoord frituren?
Veel mensen krijgen te veel verzadigd vet binnen. Door te frituren in vloeibaar frituurvet gaat het verzadigd vet gehalte en het transvetgehalte naar beneden. Zo krijgen uw klanten deze verkeerde vetzuren minimaal binnen. Onverzadigde vetzuren zijn de goede vetzuren die het cholesterolgehalte verlagen. Patat is voor veel gasten een welkome aanvulling op de schotel en wat veel mensen niet weten is dat een verantwoord gebakken patatje minder calorieën bevat dan een broodje gezond. Ook bijvoorbeeld een verantwoord gefrituurde kroket is een prima product. Frituren staat als bereidingstechniek nog steeds in de belangstelling, ook van koks in sterrenrestaurants.

Gaat in de toekomst iedereen over op verantwoord frituren?
Producten die verantwoord gefrituurd zijn passen binnen een gezond voedingspatroon. Zo lang er geen bereidingstechnieken zijn die de smaak en bite van gefrituurde producten echt goed benaderen is de toekomst aan verantwoord frituren. Ondernemers die bewust omgaan met de gezondheid van hun klant kunnen hier niet om heen.

Kijk voor meer informatie en het stappenplan op de website.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column Sico de Moel: Misser

"Doe maar 2 Heineken 0.0 en voor mijn vrouw champagne." Zal ik er eerst maar één brengen, en straks de tweede? "Nee hoor, ik heb dorst." Mijn gasten zaten gisteravond heerlijk buiten aan een klein tafeltje onder mijn luifel. Echt een plekje om samen te genieten v...

Awards
Nederlandse biersommeliers in top 50 op het WK Biersommelier

Op het WK voor biersommeliers in Rimini (IT) zijn de drie deelnemers van het Nederlandse team alle drie in de top 50 geëindigd. Nog niet eerder deed er een Nederlands team mee met de prestigieuze competitie. Het WK wordt elke twee jaar gehouden. Dit jaar ging de winst voor het eerst naar een vr...

Chefs
Tweesterrenchef Syrco Bakker kookt de sterren van de hemel bij Restaurant Hemingway

De chef van tweesterren restaurant Pure C te Cadzand-Bad Syrco Bakker was vrijdag 11 oktober te gast bij Restaurant Hemingway in Bergen op Zoom als eerste gastchef. Samen met chef-kok Torben Bouterse (restaurant Hemingway) heeft hij de sterren van de hemel gekookt door signatuur gerechten van beide ...

Bier Interview Longread
Bierkenner Thomas Wijns over tapverlies en speciaalbieren

Welk bier heb je op de tap? Natuurlijk het ‘gewone’ pils, want dat is de nummer één en lekker doordrinkbaar, maar steeds vaker zien we dat cafés het aantal tapkranen uitbreiden om aan de vraag naar andere bieren te kunnen voldoen en ook restaurants hebben een steeds ...

Interieur
The Streetfood Club in Utrecht is meer dan magie

Een complete ondernemer beheerst alle facetten van z’n zaak. Het is de filosofie van Wes Schreutlekamp (rechts op de foto) en Joost Bergsteijn. Van pannenkoekenbakker en cocktailshaker tot sommelier in de topgastronomie. Alle facetten werden ‘uitgespeeld’ en smelten samen in The St...

Awards Wijn
Beste prestatie Nederlandse kampioenen blindproeven op WK

Tijdens het Wereldkampioenschap blindproeven op 12 oktober 2019 in Château de Chambord te Frankrijk zijn de Nederlandse kampioenen op een eervolle 9e plaats geëindigd, hoger dan ooit tevoren. Wereldkampioen werd Frankrijk, gevolgd door China en Taiwan. Nederlandse kampioenen Eind me...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: