Let op... Verantwoord frituren

21 juni 2010 |
Let op... Verantwoord frituren<

Steeds vaker staat prijkt op lunchrooms en snackbars, een groen logo met daarop Verantwoord Frituren. Gezondheid wordt steeds belangrijker, dus verantwoord frituren is de toekomst. Wat is het precies en hoe kunt u deze sticker bemachtigen?

Wat is verantwoord frituren?
Er komen in Nederland steeds meer cafetaria’s en lunchrooms die verantwoord gefrituurde frites en snacks serveren. Bij deze zaken worden de frites en snacks gebakken in vloeibaar frituurvet in plaats van vast frituurvet. Vloeibaar frituurvet is rijk aan goede onverzadigde vetzuren die het cholesterolgehalte verlagen, en daarmee het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Ondernemers die Verantwoord Frituren beperken zich niet alleen tot het gebruik van vloeibaar frituurvet, maar houden zich ook aan de 'Spelregels Verantwoord Frituren'. Het frituurvet wordt tijdig ververst, het is altijd op de juiste temperatuur en van optimale kwaliteit. Bedrijven die Verantwoord Frituren zijn herkenbaar aan het groene logo op de deur.

Is het duurder dan frituren op de klassieke wijze?
Vloeibaar frituurvet kost in de aanschaf wat meer, maar het bespaart ook kosten doordat je het makkelijker en sneller kunt verversen en doordat het minder schoonmaakuren vraagt. Op de prijs van een patatje of menuschotel is het verwaarloosbaar weinig.

Hoe stap ik over?
Overstappen is heel gemakkelijk: vraag de leverancier welk vloeibaar frituurvet het meest overeenkomt met het huidige vaste frituurvet qua grondstofgebruik. Dat vloeibare frituurvet lijkt dan ook het meest op het huidige gebruikte vaste vet qua geur en smaak. Test er mee in de praktijk en lees nog eens goed de spelregels voor frituren door. Mocht het vloeibare frituurvet toch niet bevallen, probeer dan een andere. Er zijn veel verschillende producten op de markt met ieder hun eigen pluspunten en smaakeigenschappen. Tip: bij de overstap is het handig om eerst te testen en daarna pas te communiceren naar de klant toe. Zo kunt u objectief vaststellen of de klanten de nieuwe smaak waarderen.

Kost overstappen veel tijd (en moeite)? Moet ik daarvoor andere apparatuur aanschaffen?
Andere apparatuur aanschaffen is niet nodig. Een andere werkwijze eigenlijk ook niet. Ook als u vast frituurvet gebruikt is het handig en verstandig om de spelregels voor verantwoord frituren te volgen.

Waar moet ik extra op letten om verantwoord te (blijven) frituren? Wat zijn dagelijkse aandachtspuntjes?
Belangrijk is dat u niet op de automatische piloot gaat door altijd op een zelfde moment te filteren en verversen. Het juiste moment is afhankelijk van de drukte en de omzet in uw zaak. Deze kan van dag tot dag verschillen. Door goed naar uw vet te kijken, bespaart u tijd en frituurt u altijd in vet van goede kwaliteit. Als het lastig is om het zelf te beoordelen zijn er frituurvetmeters in de handel verkrijgbaar die het verversmoment aangeven.

Wat zijn (concreet) de gezondheidsvoordelen van verantwoord frituren?
Veel mensen krijgen te veel verzadigd vet binnen. Door te frituren in vloeibaar frituurvet gaat het verzadigd vet gehalte en het transvetgehalte naar beneden. Zo krijgen uw klanten deze verkeerde vetzuren minimaal binnen. Onverzadigde vetzuren zijn de goede vetzuren die het cholesterolgehalte verlagen. Patat is voor veel gasten een welkome aanvulling op de schotel en wat veel mensen niet weten is dat een verantwoord gebakken patatje minder calorieën bevat dan een broodje gezond. Ook bijvoorbeeld een verantwoord gefrituurde kroket is een prima product. Frituren staat als bereidingstechniek nog steeds in de belangstelling, ook van koks in sterrenrestaurants.

Gaat in de toekomst iedereen over op verantwoord frituren?
Producten die verantwoord gefrituurd zijn passen binnen een gezond voedingspatroon. Zo lang er geen bereidingstechnieken zijn die de smaak en bite van gefrituurde producten echt goed benaderen is de toekomst aan verantwoord frituren. Ondernemers die bewust omgaan met de gezondheid van hun klant kunnen hier niet om heen.

Kijk voor meer informatie en het stappenplan op de website.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Fastservice Vega
KFC gaat een week lang 'kiploos' door het leven

Het Kentucky Fried Chicken restaurant aan het Binnenwegplein in Rotterdam verruilt van 9 t/m 15 maart, tijdens de Nationale Week Zonder Vlees, een week lang alle kip op het menu voor vegetarische opties. Dit wereldwijde historische moment voor KFC is tevens het startschot van de landelijke introduct...

Food Achtergronden
Onderzoek: gebruik jij convenience in de keuken?

Graag je aandacht voor dit leuke onderzoek, waarvan we de resultaten binnenkort publiceren. We willen graag weten of jij in je zaak convenience - of gemaksproducten (feitelijk zijn ze hetzelfde) gebruikt. De trend is ambachtelijk en lokaal, maar in hoeverre uit zich dat in de praktijk? Is enkel werk...

Drinks Marketing
Wat doe jij met Wereld Whisky dag?

Op vrijdag 27 maart vieren wij met z’n allen ‘Wereld Whisky Dag’. De dag waarop wij onze tulpvormige glazen uit de kast halen, halfvol schenken om vervolgens te proosten met elkaar. Overal op de wereld vinden er evenementen plaats, ook in Nederland dus. Dit evenement kun je zelf or...

Restaurant
Uniek wereldrestaurant met Asian drive-through

Kampen is over elf maanden als eerste in Nederland een wereldrestaurant met Asian drive-through rijker. De heipalen gaan deze weken de grond in. De bouw van het unieke restaurant bij Kampen Zuid wordt gerealiseerd door Weever Bouw uit Kampen als hoofdaannemer. Bo Qiu, de eigenaar van onder andere wo...

Restaurant Brooks: seizoensproducten van Hollandse bodem

Vanaf maart heeft de menukaart van restaurant Brooks in Amsterdam-Zuid een geheel nieuw culinair concept. Executive chef Ruud Wirken stelde een nieuwe kaart samen vol heerlijkheden om samen te delen. Een menu van wereldse gerechten, bereid met de lekkerste seizoensproducten, het liefst van Hollandse...

Awards Culinair
De Librije 6 jaar op rij de beste

De winnaars van de zesde editie van de Restaurant Awards zijn zojuist bekend gemaakt. Vijfhonderd gerenommeerde chefs mochten ook dit jaar weer hun stem uitbrengen in twaalf verschillende categorieën. De Librije (Zwolle) is voor de zesde keer op rij uitgeroepen tot 'Beste Restaurant van Ned...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: