Lekker zoet: zuurvlees

3 april 2015 |
Lekker zoet: zuurvlees<

Limburgers hebben veel om trots op te zijn, en vandaag willen we ook de rest van Nederland kennis laten maken met een Limburgse
specialiteit: Zuurvlees. Of op zijn Limburgs: Zoervleisj.

Hoe komt zuurvlees aan zijn naam?
De naam heeft betrekking op de bereidingswijze, want het vlees moet van tevoren gemarineerd worden in azijn. Zuurvlees wordt vervaardigd met paardenvlees, en kenmerkt zich door een zoete smaak. Het zuur van de azijn wordt namelijk geheel gecompenseerd door de toevoeging van peperkoek en stroop. Zuurvlees is een heerlijke begeleiding bij friet en wordt vaak gegeten als snack, maar misstaat in geen geval in een kwalitatieve horecazaak. Paardenvlees zorgt voor een herkenbare, authentieke smaak, maar kan vervangen worden door rundvlees. Aan de slag dan maar.

Ingrediënten
• 800g stoofvlees (runderrib- of sucadelap;
traditioneel wordt paardenvlees gebruikt)
• 300 ml rode-wijnazijn
• 6 laurierblaadjes
• 6 kruidnagels
• 6 jeneverbessen
• 4 grote uien
• 2 tenen knoflook
• 6 el rinse appelstroop
• 2 plakken ontbijtkoek
• boter om te braden
• zout en versgemalen witte peper
• eventueel honing of bruine suiker

Bereidingswijze
1. Kneus de jeneverbessen, maak het vlees schoon en snijd het in stukken van ongeveer 2x2 cm. Meng in een kom met de azijn en voeg laurierblaadjes, kruidnagels en jeneverbessen toe. Voeg water en azijn toe, zodat het vlees volledig onder staat.
2. Dek de kom af en laat het vlees in de koelkast marineren, minstens één dag, maar het liefst drie dagen.
3. Neem het vlees uit de marinade en laat het in een zeef goed uitlekken. Bewaar de marinade. Dep het vlees droog.
4. Snijd de uien in ringen en hak de knoflook zeer fijn. Braad het vlees in een braadpan met de boter op een hoog vuur, voeg, als het bruin is, de uien toe. Voeg daarna de knoflook toe en laat deze kort meebakken.
5. Draai het vuur vervolgens laag en blus af met de marinade. Meng de appelstroop er goed doorheen en laat dan het vlees gaar stoven (ca. 2 à 3 uur).
6. Neem het vlees weer uit de pan en verwijder de laurierblaadjes, kruidnagels en jeneverbessen.
7. Meng de verkruimelde plakken ontbijtkoek door het kookvocht om dit te binden. Zorg dat de saus niet te dik wordt. Voeg het vlees weer toe en laat nog even goed doorwarmen.
8. Breng op smaak met peper, zout en eventueel nog honing of suiker. De saus hoort smeuïg, kruidig en zoet te zijn.


Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Economie Coronacrisis
Vooral horecaondernemers maken zich zorgen over voortbestaan onderneming

Het vertrouwen in het voortbestaan bij de huidige economische situatie is in juni in nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven toegenomen. In de meeste sectoren dacht meer dan de helft van de bedrijven in juni minstens nog een jaar te bestaan. In mei was dit nog alleen in de ...

Koffie & thee Longread
Koffiekennis: alles over koffievarianten

Specialty coffee is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. In de horeca is koffie essentieel, net als in B&B en dan zeker bij het ontbijt. Omdat specialty coffees steeds gangbaarder zijn, is het verstandig om eens in deze donkerbruine materie te duiken. Want wat is speci...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Plotseling tekort van 2500 maaltijdbezorgers

Door een overnacht ingevoerde maatregel van staatssecretaris Tamara van Ark van sociale zaken zitten duizenden cafetaria’s, snackbars en frituren van de ene op de andere dag met een tekort van 2500 maaltijdbezorgers. Afgelopen maandag maakte Van Ark bekend dat maaltijdbezorgers voortaan min...

Blog
Blog Jeannine Sok: Respect? Ja graag!

De horeca is nu weer een maand open. De medewerkers zijn blij om weer gasten te mogen verwennen en in de watten te leggen, want dat is waar het vak om draait. Maar sommige gasten gaan over grenzen heen, die van de nieuwe wet, van jou en van de gastvrijheid. Respectloos, terwijl je als restaurant zo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: