Ledenwijngaard maakt leden eigenaar

Auteur: Redactie
Ondernemen Drinks 26 september 2023
Ledenwijngaard maakt leden eigenaar Sico de Moel

Op 2 oktober 2023 om 12.00 uur lanceert Domein Bergen ‘Rentmeesterschap’. Leden van de duurzame ledenwijngaard kunnen straks als rentmeester daadwerkelijk ook mede-eigenaar worden van het landgoed waarop de wijngaard van Wijndomein Bergen zijn aangeplant.

Speciaal hiervoor is een ledencoöperatie opgericht. De leden van de wijngaarden worden straks via deze ledencoöperatie samen eigenaar van dit uniek stukje landgoed tussen Alkmaar en Bergen. Wijndomein Bergen is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot de grootste ledenwijngaard van Nederland en telt inmiddels meer dan duizend leden. Dit zijn wijnliefhebbers, vinologen, amateurs, professionals of gewoon gepassioneerde mensen met een groen hart.

Leden volgen het gehele wijn-maak proces van begin tot eind. Vanaf het aanplanten van de wijnstok, via het groeien, snoeien en bloeien van de wijnrank tot de oogst, vinificatie en het bottelen van de eigen wijnen. Inclusief alle uitdagingen, fouten, verrassingen en geluksmomenten die je tijdens deze reis zult tegenkomen. Dit alles onder gepassioneerde leiding van gastronomisch wijngaardenier Sico de Moel. Sico is oud-sommelier, restaurateur en initiatiefnemer van Domein Bergen.

Deze bijzondere stap voor Domein Bergen is nieuw in Nederland. Er is geen enkele wijngaard waar de leden daadwerkelijk mede-eigenaar zijn van de grond. Hiermee luidt Domein Bergen een nieuwe fase in als ledenwijngaard. Uniek in Nederland, en misschien ook wel daar buiten. Reden voor het Rentmeesterschap is dat Domein Bergen met deze stap ook het eigendom van het landgoed duurzaam wil beschermen. Respect voor het bodemleven, ruimte aan biodiversiteit en het creëren een uniek ‘terroir’ voor de toekomstige wijnen voor de leden.

“Dit doen we niet voor een paar jaar.
Dit doen we voor langere tijd, het liefst ook voor generaties na ons”

“Door ook het eigendom over te brengen naar de leden, kan de maatschappelijke waarde van dit landgoed ook in de toekomst op een duurzame wijze beschermd blijven. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat iedereen kan blijven genieten van alle gastronomische en culinaire verrassingen die de natuur te bieden heeft", aldus De Moel.

Klik op deze link voor meer info

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws