Lastige trend: de opkomst van huiskamerrestaurants

2 januari 2017 | Jorien Slager

West-Brabantse gemeenten worstelen met de opkomst van huiskamerrestaurants. Naast alle 'onzichtbare' hobbychefs zijn in Nederland momenteel rond de 2.000 locaties aangemeld op AirDnD, een platform voor huiskamerrestaurants. Waar Etten-Leur faliekant tegen dit groeiende fenomeen is, laten Breda en Roosendaal het voorlopig op zijn beloop. Bergen op Zoom sloot vorig jaar een huiskamerrestaurant, omdat het niet aan de regels voldeed.

Een inventarisatie van BN De Stem leert dat het in West-Brabant nog geen storm loopt met huiskamerrestaurants. De laatste jaren is er, mede door de komst van AirDnD, wel een stijgende lijn te zien. De trend zet zich naar verwachting volgend jaar door, zo blijkt onder meer uit een pas verschenen rapport van de Rabobank.

De professionele horeca is niet blij met het fenomeen. "Concurrentie is niet erg, maar dan moet dit volgens dezelfde speelregels gaan”, Laat KHN, Koninklijke Horeca Nederland, aan de krant weten. "Horeca moet zich houden aan hygiënecodes, brandveiligheid en belastingaangifte. Huiskamerrestaurants in de meeste gevallen niet. Terwijl sommige een serieuze schaalgrootte hebben.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Rotterdam
Eerste Nederlandse SUGO to go opent in Rotterdam

Biologisch, gezond, duurzaam én vers. Menig pizza liefhebber is verknocht aan de inmiddels befaamde pizza al taglio van SUGO. Dit blijkt niet alleen uit de veelbelovende recensies op Tripadvisor, maar ook uit de Deliveroo Pizza Contest 2019 waar SUGO de eerste plek bemachtigde. Nu SUGO vele h...

Opening Fastservice
Op dit nieuwe eetadresje in Maastricht draag je een slabber!

De hoofdstad van de zuidelijkste provincie van Nederland staat bekend om haar laissez-faire en bourgondische levensstijl. Het was dan ook geen moeilijk keuze voor spaghetticoncept BAVET waar in Nederland ze hun eerste vestiging zouden openen. Vanaf vandaag kan je op Markt 7 terecht voor een spaghett...

Events Internationaal
EQUIPHOTEL uitgesteld naar 2022

Gezien de huidige situatie rondom de COVID-19 epidemie, die momenteel op lokaal en mondiaal niveau voortdurend verslechtert, kondigt Reed Expositions France aan dat de 2020-editie van de EQUIPHOTEL, die oorspronkelijk gepland stond van 15 t/m 19 november 2020, is uitgesteld naar 2022. De afgelope...

Awards Vega
Dit is het beste groentenrestaurant ter wereld

We’re Smart® Green Guide, dé referentie in de culinaire wereld van groenten, maakte op 21 september de beste groentenrestaurants én -bedrijven ter wereld bekend. La Distillerie (Château Bourglinster - Luxemburg) van groentenchef René Mathieu is uitgeroepen tot he...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Een gewijzigde Bibob-toets: wat betekent dat?

Zoals iedere horecaondernemer weet, kan geen restaurant of café worden geopend zonder de daartoe benodigde vergunning of vergunningen. Bij de aanvraag van zo’n vergunning, bijvoorbeeld een exploitatie- of Drank- en horecawetvergunning, is het mogelijk dat de aanvrager een zogenaamde Bib...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Nieuwe coronamaatregelen: waarom moet de horeca eigenlijk eerder dicht?

Vanaf zondag 18.00 uur zijn de nieuwe coronamaatregelen van kracht gegaan, waarvan de meeste gericht zijn op de horeca. Premier Rutte toonde zich bezorgd over de verspreiding van het virus en vond de maatregelen nodig en logisch: "Hoe later op de avond, hoe moeilijker de anderhalve meter."...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: