Kookwedstrijd Slag op de Schelde 2019 open voor inschrijving

18 februari 2019 | Thijs Jacobs

De unieke kookwedstrijd Slag op de Schelde vindt dit jaar plaats op 21 mei en is open voor inschrijving. Tijdens de wedstrijd koken professionele chefs of sous-chefs op een schip op de Oosterschelde om het beste gerecht met asperges en een product uit de Oosterschelde. Het is de enige kookwedstrijd die plaatsvindt op het water. Tijdens de wedstrijd vindt tevens de Wine Making Challenge plaats, waarin topsommeliers strijden om de prijs voor de beste Spaanse QuiXote-blend. Ook hiervoor is de inschrijving geopend.

Sterk deelnemersveld

De Slag op de Schelde werd in 2018 gewonnen door Marco Helsloot van Merlet*, terwijl de persprijs naar Arjan Kuipers van De Ertepeller ging. Voorzitter Wim van Dalen: “Vorig jaar streden zes teams met totaal zeven Michelinsterren om de hoofdprijs, we hopen ook dit jaar weer op een sterk deelnemersveld. Het prijzenpakket bevat weer een unieke bokaal gemaakt door kunstenares Marjan van Garsel, een Big Green Egg, een tattoo van Cajac uit Goes, een servies van Platez en een cursus wildpluk van Kruidenkunst. En dat is nog lang niet alles, de overige prijzen maken we later bekend.”

Asperges met een product uit de Oosterschelde

Chefs of sous-chefs kunnen inschrijven tot en met 17 maart 2019. De receptuur van alle inschrijvers wordt blind beoordeeld door chef-eigenaar Eric van Bochove van restaurant ’t Vlasbloemeken* in Koewacht en door Dennis Willems, mede-organisator van de wedstrijd en chef-eigenaar van restaurant Morille in Koudekerke. De beste 6 inschrijvers worden uitgenodigd om het op 21 mei tegen elkaar op te nemen.
Wim van Dalen: “Aan boord van de Denick II maken de deelnemers tijdens een rondvaart over de Oosterschelde een gerecht waarin minimaal asperge en een product uit de Oosterschelde moet zijn verwerkt. Daarbij moeten ze een bijpassende drank serveren. De deelnemers kunnen zich laten bijstaan door een commis en ze nemen een gastheer/gastvrouw mee die de dranken maakt en die de gerechten serveert aan de jury en de gasten.”

Jury

De vakjury wordt gevormd door SVH Meesterkok Sjaak Jobse (Plat de Zélande), Eric van Bochove (‘t Vlasbloemeken) en Jermain de Rozario (De Rozario*). Sommelier Tim Theuns (Pure C*) en een nader bekend te maken jurylid beoordelen de drank-spijscombinaties.
De persjury bestaat uit uitgever Herlinda De Clerck (Passion HI) en culinair schrijver Astrid Schreuders (AstridsTaste).

Markt op de Schelde en entertainment

Op de Denick II is plaats voor 200 bezoekers die de wedstrijd kunnen volgen. Op de Markt op de Schelde laten horecaleveranciers en partners van Slag op de Schelde hun producten zien en proeven en kan er genetwerkt worden. Geïnteresseerde horecaleveranciers en sponsoren kunnen zich nog aanmelden als exposant op de markt.
Nieuw dit jaar is dat bezoekers tevens kunnen genieten van entertainment en van een culinaire productpresentatie. Daarnaast is er een beperkt aantal vipplaatsen beschikbaar in het restaurant. Voor € 75,- per persoon kan geproefd worden van alle wedstrijdgerechten inclusief de begeleidende dranken.

Inschrijven chefs, bezoekers en vipplaatsen

Enthousiaste (sous)chefs met lef en zeebenen kunnen zich tot en met 17 maart 2019 inschrijven voor de Slag op de Schelde via de website www.slagopdeschelde.nl.
Bezoekers kunnen de wedstrijd, de Markt op de Schelde en de Winemaking Challenge (zie onder) meebeleven. De kosten hiervoor zijn € 17,50 inclusief consumpties. Meer informatie over het bijwonen van de wedstrijd en de vipplaatsen is te vinden op www.slagopdeschelde.nl.

Wine Making Challenge

Voor de derde keer organiseert de Spaanse bodega Pago QuiXote in samenwerking met Slag op de Schelde de Wine Making Challenge. Een wedstrijd waarin 5 topsommeliers strijden om de prijs voor de beste Spaanse QuiXote-blend 2019 en die afgelopen jaren werd gewonnen door Lendl Mijnhijmer (Bougainville) en Tim Theuns (Pure C*). De bezoekers van de Denick II kunnen live zien hoe de sommeliers tot hun blendkeuze komen.
Wijnmaker en organisator van de Wine Making Challenge Juan Haro: “Van de winnende blend wordt een limited edition gemaakt van 1000 flessen met de naam van de winnende sommelier op het etiket. Deze limited edition wordt gedistribueerd naar 14 landen binnen Europa, Azië en de USA.”

Deelname aan de wedstrijd is alleen mogelijk op uitnodiging, maar er zijn enkele plaatsen beschikbaar voor vrije inschrijving. Geïnteresseerde sommeliers kunnen tot 1 april 2019 hun motivatie mailen naar info@vinosquixote.com.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Culinair
Lars Albers en Randy Bouwer openen hun eigen restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer hebben op 1 juli 2020 hun restaurant Vigor in Vught geopend. Vigor zetelt in de 17e-eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die hiervoor volledig is verbouwd. Middelpunt in het 300 m2 grote restaurant is de ronde open keuken, die tegelijkertijd ...

Opening Utrecht
Gloednieuwe horecalocatie De Snip zoekt eigentijds concept

Om de bewoners van het snelst groeiende gebied van Nederland te faciliteren in een goede horeca- en werkomgeving, wordt er een horecaruimte aan het Berlijnplein (Utrecht) eind dit jaar opgeleverd door de Gemeente Utrecht. Vanaf nu kunnen ondernemers met een aantrekkelijk en eigentijds horecaconcept ...

Interview Longread
Interview: tijd voor meer vrouwen in de sterrenkeuken?

Vrouwelijke koks zijn nog (te) dun gezaaid, maar de aanstormende talenten Tess de Groot en Femke Klaassen, die bij respectievelijk Aan de Poel en De Librije werken, hebben een glansrijke toekomst in het verschiet. Ik spreek ze in De Librije, het driesterrenrestaurant in Zwolle en bespreek hun ervari...

Economie Coronacrisis
Rabobank: blijvende omzetdaling door coronacrisis

De lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland gaan nog zeker een jaar aanhouden. Met name in de horeca, industrie, automotive en delen van de retailsector blijft de omzetdaling groot. Dat blijkt uit de analyse van omzetprognoses voor alle sectoren die Rabobank vandaag heeft gepubl...

Columns Starten in de horeca
Column: wat is jouw toekomstperspectief?

Is het in jouw horecabedrijf weer 'business as usual'? Vermoedelijk niet. Ook al ziet de zomer er voor velen niet slecht uit, één derde van de horecaondernemers denkt het niet te redden dit jaar. Het is een tijd waar het neerkomt op uitzonderlijk ondernemerschap, een hele lange...

Opening
Poké Perfect nu ook in Almere geopend

Onlangs is aan de Grote Markt een vestiging geopend van Poké Perfect. In dit restaurant staan gerechten op het menu die zijn geïnspireerd op de Hawaiiaanse keuken met poké bowls als basis. Bij Poké Perfect kunnen klanten terecht voor een snelle, heerlijke en bovendien gezon...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: