Kookwedstrijd Slag op de Schelde 2019 open voor inschrijving

18 februari 2019 | Thijs Jacobs

De unieke kookwedstrijd Slag op de Schelde vindt dit jaar plaats op 21 mei en is open voor inschrijving. Tijdens de wedstrijd koken professionele chefs of sous-chefs op een schip op de Oosterschelde om het beste gerecht met asperges en een product uit de Oosterschelde. Het is de enige kookwedstrijd die plaatsvindt op het water. Tijdens de wedstrijd vindt tevens de Wine Making Challenge plaats, waarin topsommeliers strijden om de prijs voor de beste Spaanse QuiXote-blend. Ook hiervoor is de inschrijving geopend.

Sterk deelnemersveld

De Slag op de Schelde werd in 2018 gewonnen door Marco Helsloot van Merlet*, terwijl de persprijs naar Arjan Kuipers van De Ertepeller ging. Voorzitter Wim van Dalen: “Vorig jaar streden zes teams met totaal zeven Michelinsterren om de hoofdprijs, we hopen ook dit jaar weer op een sterk deelnemersveld. Het prijzenpakket bevat weer een unieke bokaal gemaakt door kunstenares Marjan van Garsel, een Big Green Egg, een tattoo van Cajac uit Goes, een servies van Platez en een cursus wildpluk van Kruidenkunst. En dat is nog lang niet alles, de overige prijzen maken we later bekend.”

Asperges met een product uit de Oosterschelde

Chefs of sous-chefs kunnen inschrijven tot en met 17 maart 2019. De receptuur van alle inschrijvers wordt blind beoordeeld door chef-eigenaar Eric van Bochove van restaurant ’t Vlasbloemeken* in Koewacht en door Dennis Willems, mede-organisator van de wedstrijd en chef-eigenaar van restaurant Morille in Koudekerke. De beste 6 inschrijvers worden uitgenodigd om het op 21 mei tegen elkaar op te nemen.
Wim van Dalen: “Aan boord van de Denick II maken de deelnemers tijdens een rondvaart over de Oosterschelde een gerecht waarin minimaal asperge en een product uit de Oosterschelde moet zijn verwerkt. Daarbij moeten ze een bijpassende drank serveren. De deelnemers kunnen zich laten bijstaan door een commis en ze nemen een gastheer/gastvrouw mee die de dranken maakt en die de gerechten serveert aan de jury en de gasten.”

Jury

De vakjury wordt gevormd door SVH Meesterkok Sjaak Jobse (Plat de Zélande), Eric van Bochove (‘t Vlasbloemeken) en Jermain de Rozario (De Rozario*). Sommelier Tim Theuns (Pure C*) en een nader bekend te maken jurylid beoordelen de drank-spijscombinaties.
De persjury bestaat uit uitgever Herlinda De Clerck (Passion HI) en culinair schrijver Astrid Schreuders (AstridsTaste).

Markt op de Schelde en entertainment

Op de Denick II is plaats voor 200 bezoekers die de wedstrijd kunnen volgen. Op de Markt op de Schelde laten horecaleveranciers en partners van Slag op de Schelde hun producten zien en proeven en kan er genetwerkt worden. Geïnteresseerde horecaleveranciers en sponsoren kunnen zich nog aanmelden als exposant op de markt.
Nieuw dit jaar is dat bezoekers tevens kunnen genieten van entertainment en van een culinaire productpresentatie. Daarnaast is er een beperkt aantal vipplaatsen beschikbaar in het restaurant. Voor € 75,- per persoon kan geproefd worden van alle wedstrijdgerechten inclusief de begeleidende dranken.

Inschrijven chefs, bezoekers en vipplaatsen

Enthousiaste (sous)chefs met lef en zeebenen kunnen zich tot en met 17 maart 2019 inschrijven voor de Slag op de Schelde via de website www.slagopdeschelde.nl.
Bezoekers kunnen de wedstrijd, de Markt op de Schelde en de Winemaking Challenge (zie onder) meebeleven. De kosten hiervoor zijn € 17,50 inclusief consumpties. Meer informatie over het bijwonen van de wedstrijd en de vipplaatsen is te vinden op www.slagopdeschelde.nl.

Wine Making Challenge

Voor de derde keer organiseert de Spaanse bodega Pago QuiXote in samenwerking met Slag op de Schelde de Wine Making Challenge. Een wedstrijd waarin 5 topsommeliers strijden om de prijs voor de beste Spaanse QuiXote-blend 2019 en die afgelopen jaren werd gewonnen door Lendl Mijnhijmer (Bougainville) en Tim Theuns (Pure C*). De bezoekers van de Denick II kunnen live zien hoe de sommeliers tot hun blendkeuze komen.
Wijnmaker en organisator van de Wine Making Challenge Juan Haro: “Van de winnende blend wordt een limited edition gemaakt van 1000 flessen met de naam van de winnende sommelier op het etiket. Deze limited edition wordt gedistribueerd naar 14 landen binnen Europa, Azië en de USA.”

Deelname aan de wedstrijd is alleen mogelijk op uitnodiging, maar er zijn enkele plaatsen beschikbaar voor vrije inschrijving. Geïnteresseerde sommeliers kunnen tot 1 april 2019 hun motivatie mailen naar info@vinosquixote.com.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
Hutten beste cateraar in MT1000

Hutten staat op nummer 1 in de categorie catering van de MT1000, het grootste onderzoek onder zakelijke beslissers naar de kwaliteit en populariteit van zakelijke dienstverleners in Nederland. “Vorig jaar stonden we nummer 1 in het lijstje met runner-ups en nu meteen op nummer 1 in de overall ...

Opening Culinair
Sterrenteam Lars Albers en Randy Bouwer opent in 2020 restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer openen in het voorjaar van 2020 hun restaurant Vigor in Vught. Vigor zetelt in de 17e eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die op dit moment wordt verbouwd. Middelpunt van het restaurant is de centrale bar, die tegelijkertijd ook de open keuk...

Opening Rotterdam
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en...

Columns Vega
Column Fernando Jonker: Gun deze gasten ook een beleving

Het veganisme is ouder dan het woord zelf, in Frankrijk bijvoorbeeld werd al lang 'végétalisme' gebruikt voor wat later ook in het Frans 'véganisme' ging heten. De term veganisme is de Nederlandstalige versie van het Engelse woord ‘veganism’. Dit w...

Amsterdam Opening
Michiel van der Eerde opent Bar BAUT op permanente plek

Op 13 januari 2020 opent Michiel van der Eerde permanent 'Bar BAUT' aan de stadionweg in Amsterdam Zuid. Ruim 7 jaar geleden maakte Michiel van der Eerde naam als pop-up goeroe van Amsterdam. Na zes succesvolle rondreizende edities is het tijd voor een nieuwe dimensie binnen het horeca conce...

Columns Blog
Hoe makkelijk maak je het de gast om voor jou te kiezen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom gasten überhaupt bij je reserveren of binnenstappen? Het kan niet zijn omdat je de enige plek bent waar ze wat kunnen eten of drinken. Zoals heel vroeger toen je als reiziger blij was dat je een dak boven je hoofd had en een warme maaltijd kreeg. De 'herb...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: