KHN wil maatregelen tegen stijging gemeentelasten

5 april 2017 | Roy Spijker

Koninklijke Horeca Nederland wil maatregelen nemen tegen de gemeentelijke lasten. Uit onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van Economie van Lagere overheden (COELO) blijkt dat de gemeentelijke lasten voor ondernemers in 2017 weer fors stijgen. Volgens KHN blijkt uit de cijfers dat de macronorm, waarmee de stijging van de landelijke ozb-opbrengst aan banden wordt gelegd, niet functioneert. De branchevereniging wil dan ook dat er een micronorm wordt ingevoerd.

Uit de cijfers van COELO blijkt dat in bijna 70 gemeenten de ozb-lasten voor ondernemers 5 tot 30 procent hoger was dan vorig jaar. Daarnaast worden er dit jaar ook stijgingen verwacht van andere gemeentelijke belastingen zoals de precariobelasting (+16,7 procent), de toeristenbelasting (+14,8 procent) en de parkeerbelasting (+6,1 procent). 

Macronorm
Om ervoor te zorgen dat de landelijke ozb-opbrengsten aan banden worden gelegd, is ooit een macronorm afgesproken. Op dit moment overschrijden de ozb-stijgingen de macronorm niet, maar ziet de KHN wel overdreven stijgingen bij individuele gevallen. Volgens de branchevereniging biedt de macronorm op dit moment te weinig bescherming aan individuele ondernemers. Er zou nog te veel ruimte zijn voor gemeenten om verhoging toe te passen, waar door de ondernemer met lastenverzwaringen worden opgescheept.

De KHN stelt dan ook voor om een micronorm te introducereren. Gemeenten moeten gedwongen worden zich bij lastenverhogingen te houden aan maximaal het inflatiepercentagie. Ongecontroleerde lastenverzwaringen horen door gemeenten horden daardoor tot het verleden en ondernemers weten daardoor precies waar ze aan toe zijn.

Lokale lasten calculator
Op de website van COELO is een calculator te vinden waar de gementeelijke lasten berekend kunnen worden. Ook kunnen deze lasten vergelegen worden met voorgaande jaren. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Branded Content
Veiligheidsproducten worden nieuwe reclamedragers

Horecaondernemers hebben groen licht gekregen om per 1 juni weer te openen.Met deze bijzondere printproducties kunnen horecaondernemers de aandacht op zichzelf vestigen of zelfs gebruiken voor hun marketing en eigen reclame. Voorbereiding is heel belangrijk: Plaats daarom specifieke gedragsregel...

Wet- en regelgeving Horeca & Recht
Slecht levensgedrag, definitief oordeel in zicht?

Het openen van een restaurant gaat niet zomaar. Los van alle praktische zaken moeten de nodige vergunningen worden aangevraagd, waaronder in veel gevallen een exploitatievergunning op grond van de (algemene) plaatselijke verordening en een Drank- en Horecawetvergunning. Hierbij stuit men doorgaans o...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Verzekeraar moet coronaschade Frans restaurant vergoeden

Over het algemeen wordt schade als gevolg van de coronamaatregelen niet gedekt door verzekeraars, maar een Franse rechter heeft bepaald dat een restaurateur recht heeft op compensatie door verzekeraar Axa. Stéphane Manigold heeft in de regio Parijs vier restaurants, waar 52 werknemers in d...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Overheid schept duidelijkheid over regels horeca per 1 juni

Hugo de Jonge heeft namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een brief verzonden naar de voorzitters van de verschillende veiligheidsregio's. In de brief worden aanwijzingen voor de coronamaatregelen gegeven. Ook voor de horeca. Hieruit blijkt bijvoorbeeld ook dat de exploitan...

Achtergronden
Ter overname aangeboden: Restaurant de Waard Heesch

Restaurant De Waard te Heesch is al meer dan 22 jaar een bekende in de regio. Voor de familie is de tijd aangebroken om het pand en de exploitatie aan te bieden. Hans Rombouts: “Het is voor de horeca een bovengemiddelde periode voor een onderneming op één plek." Bedrijfsg...

Personeel Coronacrisis
5.000 horecamedewerkers roepen hulp FNV Horeca in sinds sluiting horeca

Sinds de lockdown van de horeca van 16 maart jl. hebben 5.000 horecamedewerkers zich bij FNV Horeca gemeld met vragen en verzoeken om hulp. De meeste vragen gingen over welke rechten en plichten zij hebben sinds hun werklocatie gesloten is. Daarnaast ziet de vakbond een stijgende vraag naar informat...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: