KHN wil maatregelen tegen stijging gemeentelasten

5 april 2017 | Roy Spijker

Koninklijke Horeca Nederland wil maatregelen nemen tegen de gemeentelijke lasten. Uit onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van Economie van Lagere overheden (COELO) blijkt dat de gemeentelijke lasten voor ondernemers in 2017 weer fors stijgen. Volgens KHN blijkt uit de cijfers dat de macronorm, waarmee de stijging van de landelijke ozb-opbrengst aan banden wordt gelegd, niet functioneert. De branchevereniging wil dan ook dat er een micronorm wordt ingevoerd.

Uit de cijfers van COELO blijkt dat in bijna 70 gemeenten de ozb-lasten voor ondernemers 5 tot 30 procent hoger was dan vorig jaar. Daarnaast worden er dit jaar ook stijgingen verwacht van andere gemeentelijke belastingen zoals de precariobelasting (+16,7 procent), de toeristenbelasting (+14,8 procent) en de parkeerbelasting (+6,1 procent). 

Macronorm
Om ervoor te zorgen dat de landelijke ozb-opbrengsten aan banden worden gelegd, is ooit een macronorm afgesproken. Op dit moment overschrijden de ozb-stijgingen de macronorm niet, maar ziet de KHN wel overdreven stijgingen bij individuele gevallen. Volgens de branchevereniging biedt de macronorm op dit moment te weinig bescherming aan individuele ondernemers. Er zou nog te veel ruimte zijn voor gemeenten om verhoging toe te passen, waar door de ondernemer met lastenverzwaringen worden opgescheept.

De KHN stelt dan ook voor om een micronorm te introducereren. Gemeenten moeten gedwongen worden zich bij lastenverhogingen te houden aan maximaal het inflatiepercentagie. Ongecontroleerde lastenverzwaringen horen door gemeenten horden daardoor tot het verleden en ondernemers weten daardoor precies waar ze aan toe zijn.

Lokale lasten calculator
Op de website van COELO is een calculator te vinden waar de gementeelijke lasten berekend kunnen worden. Ook kunnen deze lasten vergelegen worden met voorgaande jaren. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Columns
Column Sico de Moel: Misser

"Doe maar 2 Heineken 0.0 en voor mijn vrouw champagne." Zal ik er eerst maar één brengen, en straks de tweede? "Nee hoor, ik heb dorst." Mijn gasten zaten gisteravond heerlijk buiten aan een klein tafeltje onder mijn luifel. Echt een plekje om samen te genieten v...

Awards
Nederlandse biersommeliers in top 50 op het WK Biersommelier

Op het WK voor biersommeliers in Rimini (IT) zijn de drie deelnemers van het Nederlandse team alle drie in de top 50 geëindigd. Nog niet eerder deed er een Nederlands team mee met de prestigieuze competitie. Het WK wordt elke twee jaar gehouden. Dit jaar ging de winst voor het eerst naar een vr...

Chefs
Tweesterrenchef Syrco Bakker kookt de sterren van de hemel bij Restaurant Hemingway

De chef van tweesterren restaurant Pure C te Cadzand-Bad Syrco Bakker was vrijdag 11 oktober te gast bij Restaurant Hemingway in Bergen op Zoom als eerste gastchef. Samen met chef-kok Torben Bouterse (restaurant Hemingway) heeft hij de sterren van de hemel gekookt door signatuur gerechten van beide ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: