KHN wil maatregelen tegen stijging gemeentelasten

5 april 2017 | Roy Spijker

Koninklijke Horeca Nederland wil maatregelen nemen tegen de gemeentelijke lasten. Uit onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van Economie van Lagere overheden (COELO) blijkt dat de gemeentelijke lasten voor ondernemers in 2017 weer fors stijgen. Volgens KHN blijkt uit de cijfers dat de macronorm, waarmee de stijging van de landelijke ozb-opbrengst aan banden wordt gelegd, niet functioneert. De branchevereniging wil dan ook dat er een micronorm wordt ingevoerd.

Uit de cijfers van COELO blijkt dat in bijna 70 gemeenten de ozb-lasten voor ondernemers 5 tot 30 procent hoger was dan vorig jaar. Daarnaast worden er dit jaar ook stijgingen verwacht van andere gemeentelijke belastingen zoals de precariobelasting (+16,7 procent), de toeristenbelasting (+14,8 procent) en de parkeerbelasting (+6,1 procent). 

Macronorm
Om ervoor te zorgen dat de landelijke ozb-opbrengsten aan banden worden gelegd, is ooit een macronorm afgesproken. Op dit moment overschrijden de ozb-stijgingen de macronorm niet, maar ziet de KHN wel overdreven stijgingen bij individuele gevallen. Volgens de branchevereniging biedt de macronorm op dit moment te weinig bescherming aan individuele ondernemers. Er zou nog te veel ruimte zijn voor gemeenten om verhoging toe te passen, waar door de ondernemer met lastenverzwaringen worden opgescheept.

De KHN stelt dan ook voor om een micronorm te introducereren. Gemeenten moeten gedwongen worden zich bij lastenverhogingen te houden aan maximaal het inflatiepercentagie. Ongecontroleerde lastenverzwaringen horen door gemeenten horden daardoor tot het verleden en ondernemers weten daardoor precies waar ze aan toe zijn.

Lokale lasten calculator
Op de website van COELO is een calculator te vinden waar de gementeelijke lasten berekend kunnen worden. Ook kunnen deze lasten vergelegen worden met voorgaande jaren. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards
Wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca van start

De jaarlijkse wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca is op maandag 24 juni weer van start gegaan. De door Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) georganiseerde wedstrijd draagt een steentje bij aan de kwaliteitsverbetering van opleiden in de horeca en geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen...

Events
Bezoek Gastvrij Rotterdam 2019

De zevende editie van horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam vindt plaats van maandag 23 t/m 25 september 2019 in Rotterdam Ahoy. Naar verwachting zullen ruim 450 exposanten meer dan 15.000 ondernemers en managers uit de horeca verwelkomen op hun stand. Het toonaangevende gastronomische platform voor ...

Achtergronden Culinair
Dit zijn de 10 meest geïnstagramde regionale gerechten

Wat zet je op de kaart als je op social media een hit wilt zijn? Het Britse bedrijf Gousto, dat maaltijdpakketten produceert, heeft 150 miljoen Instagram-posts doorzocht om te onthullen welke gerechten het vaakst werden gedeeld en in welke regio. In de regio New York zijn ze verzot op pizza, terwij...

Opening
Bekende horecaketen De Beren opent restaurant in Roermond

Vanaf dinsdag 25 juni heeft De Beren er een primeur bij: de keten opent haar eerste vestiging in de provincie Limburg. De 40e vestiging van de succesvolle horecaformule is te vinden aan het bekende horecaplein Markt middenin de stad. Limburgers uit de wijde omgeving zijn iedere dag vanaf 10.30 uur (...

Achtergronden
Juni-editie: Basiliek*, Alcoholwet, Peter Klosse en veel meer

In de laatste editie van De RestaurantKrant mochten we op audiëntie bij smaakprofessor Peter Klosse, hij maakt zich zorgen over de manier waarop we met ons voedsel omgaan. Rik Jansma, eigenaar en chef cuisinier van Restaurant Basiliek*, vertelt in een uitgebreid interview zijn geheimen over suc...

Achtergronden
Zo kom je de hitte in de horeca door

Op sommige plekken in Nederland zal het kwik deze week oplopen tot een kleine 38(!) graden. Horecaondernemers nemen massaal maatregelen om de week zo koel mogelijk door te komen. Vanwege het personeelstekort zijn sommige bedrijven zelfs genoodzaakt om dicht te gaan. Zonde natuurlijk. Met deze tips a...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: