KHN verliest kort geding om coronabeperkingen in de horeca

21 augustus 2020 | Thijs Jacobs

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft een zaak tegen de Nederlandse Staat over de coronabeperkingen verloren. Vrijdag heeft de rechter geoordeeld dat de regels niet versoepeld hoeven te worden door de overheid. Het besluit van het kabinet om voorlopig geen versoepelingen voor de horeca door te voeren blijft hiermee overeind.

KHN spande op 23 juli jl. een kort geding aan omdat de maatregelen die nu gelden in de horeca veel strenger zijn dan noodzakelijk. Met name de regel dat er maar twee mensen binnen 1,5 meter aan één tafel mogen zitten is onnodig en beperkt het ondernemerschap enorm, zo lezen we in een persverklaring van KHN. Bovendien zijn de coronamaatregelen voor de horeca volgens KHN in hoge mate willekeurig en staan ze haaks op versoepelingen die op andere gebieden wél zijn doorgevoerd. Het water staat horecaondernemers aan de lippen: er wordt op dit moment geen enkel perspectief geboden, clubs & nightlifebedrijven zijn nog steeds gesloten en voor veel zaken dreigt faillissement.

KHN is teleurgesteld

KHN is teleurgesteld over het vonnis. De nood in de sector is namelijk erg hoog. KHN begrijpt dat er maatregelen worden genomen om het coronavirus proberen te beteugelen. Maar maatregelen moeten wel in verhouding staan met het resultaat dat ermee kan worden bereikt. Dat is voor de horeca met de huidige maatregelen niet het geval, in het bijzonder als het gaat om het aantal mensen binnen 1,5 meter aan één tafel. Die maatregel is ook niet te rijmen met heel veel andere situaties (bv. vliegtuigen, openbaar vervoer, privéauto’s) waar grote groepen wel binnen 1,5 meter van elkaar mogen zijn. Ook in alle omringende landen, maar ook in WHO-adviezen, mogen meer mensen binnen 1,5 meter aan een tafel zitten dan de twee personen (tenzij een gezamenlijke huishouding) die in Nederland zijn toegestaan.

Verder is het belangrijk dat er in overleg een concreet stappenplan komt met objectieve criteria op basis waarvan helder is wanneer de Staat welke versoepelingen doorvoert. Dat geeft duidelijkheid en perspectief. Dat was de hoofdinzet van het kort geding. De rechter heeft het helaas niet aangedurfd een zwaarder gewicht toe te kennen aan de belangen van ruim veertigduizend horecaondernemers.

Verkort vonnis. Motivering volgt later

De kort geding rechter heeft een zogenaamd ‘verkort’ vonnis uitgesproken. Dat wil zeggen dat de uitspraak er wel is, maar nog niet de motivering van het vonnis. Op basis van welke argumenten de rechter tot zijn conclusie is gekomen, is nog niet bekend. De motivering van het vonnis volgt pas enkele weken later. Tot die tijd kan KHN hier inhoudelijk geen uitspraken over doen.

Faillissementen

De huidige maatregelen maken het bijna onmogelijk om een horecabedrijf rendabel te exploiteren. En als de terrassen in het najaar verdwijnen, wordt dit alleen maar erger. KHN verwacht dat veel horecazaken aan het eind van het jaar of begin volgend jaar faillissement aan moeten vragen.

Klap in het gezicht

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Dit vonnis is een klap in het gezicht van veel horecaondernemers en slecht nieuws voor de sector, omdat er dus nog steeds geen perspectief is. Vanuit KHN zullen we blijven knokken voor onze prachtige branche en we zullen blijven strijden voor de belangen van onze leden en dus voor een versoepeling van de maatregelen. Zodra de motivering van het vonnis er is zullen we ons nader beraden. Tegelijkertijd zullen we ook in gesprek gaan met de overheid. Ook al hebben we een zakelijk verschil van mening waarover de rechter nu in eerste instantie een uitspraak heeft gedaan, er zijn natuurlijk hele duidelijke gezamenlijke belangen. We willen een gezond Nederland en een florerende horeca-omgeving. Vanuit dat gezamenlijke belang moeten we het constructieve gesprek kunnen voeren over welke maatregelen noodzakelijk zijn maar ook waar (stapsgewijze) versoepelingen mogelijk zijn. Daarnaast blijven we strijden voor een beter financieel steunpakket. 

Volksgezondheid op nummer 1

“Vooropgesteld: Ook voor KHN staat de volksgezondheid op nummer 1. KHN wil dan ook geen onverantwoorde versoepelingen. We willen bovendien dat de maatregelen over de hele linie gelijk worden getrokken en dat dezelfde regels gelden voor iedereen. We zoeken absoluut niet de grenzen op en willen ook zeker geen voorkeursbehandeling. De laatste RIVM cijfers laten zien dat de horeca, met een besmettingskans van 2,9%, een veilige en verantwoorde plek is om uit te gaan, dit zien we graag terug in het beleid van kabinet”, aldus Willemsen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok bij instemming Kamer van kracht; bezorgen mag

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteert het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. Als de Kamer het besluit steunt, wordt de avondklok ingevoerd. De avon ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Financieel Horeca & Belasting
De 3 meest gebruikte ondernemingsvormen in de horeca

In het artikel ‘'Hoe wordt de winst van uw restaurant belast? Leer het hier!’ vertellen wij u alles over de belasting die u betaalt over de winst van uw horecaonderneming. Of u vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting moet betalen, is afhankelijk van de rechtsvorm waarmee u uw on ...

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: