KHN pleit voor noodfonds horecazaken na gedwongen sluiting

23 mei 2018 | Thijs Jacobs

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) luidt de noodklok voor horecabedrijven die op last van de burgemeester gesloten zijn nadat er een geweldsincident bij hun zaak heeft plaatsgevonden. KHN vindt dat deze ondernemers gecompenseerd moeten worden uit een noodfonds van de overheid als na politieonderzoek blijkt dat hen geen verwijt kan worden gemaakt en de zaak toch langer dan een maand dicht moet. 

Gesloten

De afgelopen maanden zijn er verschillende horecazaken voor een langere periode gesloten na een geweldsincident. Dit betreft onder meer Club Blu in Rotterdam en Suzy Wong in Amsterdam.

Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: “Wij begrijpen dat de burgemeester verantwoordelijk is voor de openbare orde in zijn gemeente. Incidenten waarbij na sluitingstijd wordt geschoten op een horecabedrijf of waarbij er een handgranaat voor de deur wordt neergelegd, zijn natuurlijk niet niets. Dat er dan een onderzoek plaatsvindt om helder te krijgen waar de dreiging vandaan komt, is dan ook begrijpelijk. Maar als de horecaondernemer zijn volle medewerking aan het onderzoek heeft verleend en uit dat onderzoek blijkt dat hem geen enkel verwijt kan worden gemaakt, dan moet hij zijn zaak zo snel mogelijk weer kunnen openen. Soms is dat in een paar dagen al duidelijk en nu zijn horecabedrijven als Club Blu en Suzy Wong al maanden dicht. Het kan in onze ogen niet zo zijn dat het individuele belang van een horecaondernemer in die gevallen veel minder zwaar weegt dan het algemene belang van de openbare orde. Geen enkele horecaondernemer overleeft een sluiting voor langere tijd, vroeger of later gaat een bedrijf failliet en zo worden criminelen alleen maar in de kaart gespeeld.”

Noodfonds

In de zaken van Suzy Wong en Club Blu vindt op korte termijn een kort geding plaats om heropening via de rechter af te dwingen. Hoewel KHN hoopt op positieve uitspraken van de rechter in deze kwesties, pleit zij tegelijkertijd voor een noodfonds. Het gaat daarbij om die situaties waarbij een horecaonderneming langer dan één maand dicht moet, terwijl hem of haar geen enkel verwijt treft. 

Robèr Willemsen: “We hebben het idee dat criminelen nu inspelen op en misbruik maken van het beleid van burgemeesters om een horecazaak te sluiten na een geweldsincident. Die ‘incentive’ wordt weggenomen als de overheid met een noodfonds komt.”

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel Gastronomie
Martijn Struijk nieuwe maître sommelier restaurant Tribeca

Restaurant Tribeca, Heeze heeft Martijn Struijk aangetrokken als maître sommelier. Hij is per direct aangesloten om het team versterken. Claudia en Jan Sobecki: "We zijn superblij met de komst van Martijn. Hij zal ons zaalteam een nieuwe boost geven om zo op nog hoger niveau te kunnen pre ...

Achtergronden
Paskal Jakobsen doet eetcafé van de hand

De streetfoodbistro 'Hard en Ziel' van Bløf-zanger Paskal Jakobsen en zijn vrouw Door, die werd geopend in oktober 2018, gaat sluiten. Jakobsen en zijn vrouw runden Hard en Ziel met topchef Edwin Vinke van sterrenrestaurant De Kromme Watergang. Het Middelburgse eetcafé kende ze ...

Achtergronden Corona
Ingewijden: kabinet positiever over heropening terrassen

Het kabinet lijkt positiever gestemd over de mogelijkheid om op 28 april de terrassen te kunnen openen en de avondklok af te schaffen. Volgens ingewijden zijn de cijfers van de afgelopen dagen positiever dan verwacht. Het kabinet heeft besloten de cijfers daarom nog nauwgezet in de gaten te houden d ...

Personeel Gastronomie
Vital Awick nieuwe chef in Maastrichts culinair pareltje

Vital Awick heeft de afgelopen jaren gewerkt in diverse gerenommeerde zaken, zoals de Leuf in Ubachsberg, Rijks in Amsterdam en momenteel tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze waar hij werkt als keukenchef bij Jan Sobecki. Hij gaat zich onder Executive Chef Frank van Thiel volledig focussen op het ...

Interview Longread
Mens, Bedrijf & Visie: Peter Hein van Mulligen (CBS)

In de rubriek Mens, Bedrijf & Visie portretteert de redactie van De RestaurantKrant vooraanstaande personen in en rondom de horecabranche. De coronacrisis dendert als een donderwolk door de sector. In deze rubriek zetten we de mens, de visie en het bedrijf centraal. In deze aflevering een ges ...

Drinks
Talkshow voor foodies: De Nederlandse Sherry Show

Geïnspireerd op de bekende dagelijkse talkshows, start de door Europa gefinancierde campagne voor beschermde oorsprongsbenaming Sherry wijnen op de Nederlandse markt met een exclusieve “Sherry Show”. Deze dynamische kick-off wordt live uitgezonden vanuit de Balie in Amsterdam op ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: