KHN: Nieuwe steun welkom, maar niet voldoende

27 oktober 2020 | Redactie

Op dinsdag 27 oktober heeft het kabinet een besluit genomen over hoe de aanvullende steunmaatregelen er voor de horeca uit moeten komen te zien. KHN pleit er al weken bij het kabinet en de Tweede Kamer voor om, aanvullend op het huidige noodpakket, met aanvullende steunmaatregelen te komen, waarbij ook rekening wordt gehouden met de tweede sluiting van eet- en drinkgelegenheden en het gebrek aan perspectief voor een groot deel van de sector. De extra steun is welkom, maar er moet wel meer bij om de horeca écht perspectief te bieden.

Met een tweede horeca lockdown is aanvullende steun essentieel voor het voortbestaan van horecaondernemingen. De afgelopen maanden heeft KHN achter de schermen vol ingezet op een aanvulling op het derde steunpakket. Met een eerste resultaat; er komt in ieder geval een extra aanvulling op de steunmaatregelen. De maatregelen die het kabinet vandaag in de kamerbrief aankondigt, zijn een aanvulling op het derde steunpakket, waarmee het kabinet horecaondernemers tegemoet komt.

Subsidie voorraad- een aanpassingskosten

Aanvullend op het derde steunpakket komt er een extra bijdrage via de TVL van circa 2,75 procent van de omzetderving van eet- en drinkgelegenheden, inclusief clubs & nightlife-bedrijven. Het is een eenmalige subsidie die valt buiten de maximum van 90.000 euro van de TVL in het derde steunpakket. 

De aanvragen voor de NOW-3 en de TVL kunnen pas medio november worden ingediend. De eenmalige aanvulling op de TVL komt daar dan automatisch bovenop. De nieuwe steunmaatregelen zijn welkom én essentieel, maar hiermee worden bij lange na niet alle kosten ondervangen. Bovendien duurt het veel te lang voordat er geld wordt uitgekeerd. De pijn is nú en dus moeten de oplossingen ook nú komen. Horecaondernemers zitten in de knel; de lonen voor oktober moeten worden uitbetaald, maar het geld is op. KHN pleit er daarom voor om de aanvraagperiode naar voren te halen en heeft dit meegegeven aan de Kamerleden als input voor het coronadebat van woensdag 28 oktober.

Geen liefdadigheid, maar overleven

Voor de beeldvorming is het goed om te weten dat er ca. 1,5 miljard aan NOW-vergoeding is uitgekeerd aan horecaondernemers, waarvoor men erg dankbaar is. De afgelopen acht maanden hebben ondernemers minimaal 3,5 miljard aan eigen spaargeld en tegoeden in hun bedrijf gestoken om hun horecazaak overeind te houden en personeel te behouden. Het water staat horecaondernemers aan de lippen; om te overleven vragen ze daarom om een volledige compensatie van hun vaste lasten.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “De afgelopen periode heeft KHN keihard gelobbyd voor aanvullingen op het derde steunpakket. De meeste ondernemers zijn dusdanig hard geraakt dat er vaak geen liquiditeit meer is. De pijn is nú; schuldeisers kloppen aan en de rekeningen en salarissen van oktober moeten betaald worden. De aanvullingen zijn een goede eerste stap, maar het is helaas niet genoeg. Er moet meer vergoed worden - én bovendien sneller - om ondernemers de wintermaanden door te laten komen.”

100% verplicht sluiten? 100% vaste lasten vergoeden!

De afgelopen weken heeft KHN vol ingezet op extra financiële steun en perspectief voor de horeca. KHN is van mening dat als de horeca (zonder goede onderbouwing) opgeofferd lijkt te worden voor de volksgezondheid, de overheid ook de portemonnee moet trekken. De horeca voor 100% sluiten? Dan moet daar volgens KHN een tegemoetkoming van 100% in de vaste lasten tegenover staan. De horeca is namelijk direct geraakt door middel van een van de zwaarst mogelijke inmengingen: sluiting op last van de overheid. Daardoor wordt ondernemen niet lastig; het wordt letterlijk onmogelijk gemaakt. Naast zo een stevige ingreep van de overheid, hoort dan ook een vergoeding van 100% te staan.

Wat moet er volgens KHN nog veranderen?

In de aanvullende steunmaatregelen ziet KHN een deel van de door KHN ingebrachte punten uit het KHN-noodplan terug. Maar daarmee is lang niet alles ondervangen. KHN is van mening dat met het aanscherpen van de coronamaatregelen – waarmee ondernemen in de horeca nagenoeg onmogelijk wordt - een afbouw van financiële steunmaatregelen absoluut onverantwoord is. Wat is er volgens KHN nodig om de horeca perspectief te bieden:

De toegangsdrempel voor het omzetverlies voor de TVL moet niet omhoog. De TVL-vergoeding moet naar 100 procent. Zonder een maximum.

De NOW-vergoeding moet weer terug naar maximaal 90% (in het derde steunpakket gaat dat naar 80%). Overigens is het voor onze sector al nooit feitelijk 90% geweest, eerder 60-65%.

Ontslagen worden onvermijdelijk. Voorkom dat werkgevers die het al zwaar genoeg hebben ook nog eens verplichte transitievergoedingen moeten betalen. Die transitievergoedingen moeten direct worden vergoed aan werknemers via het UWV.

Ook bovenstaande verbeterpunten heeft KHN meegeven aan de Kamerleden als input voor het coronadebat van woensdag 28 oktober.

Perspectief & rust in de sector

Het kabinet heeft aangegeven om pas op 1 december aanstaande aan te geven of zij de NOW steun daadwerkelijk afbouwt, zoals nu in de regeling staat. Dit zorgt voor veel onrust bij ondernemers en vragen over bedrijfsbeëindiging. Het is voor horecaondernemers daarom essentieel dat die vraag niet pas op 1 december beantwoord wordt, maar dat het kabinet nu al met duidelijkheid en perspectief komt.

Levensvatbaar

Minister Wiebes van Economische Zaken & Klimaat, gaf in de persconferentie aan “zoveel mogelijk levensvatbare ondernemingen te willen helpen”. Deze uitspraak klinkt even begrijpelijk als gevaarlijk. Immers zijn veel horecaondernemingen in het nauw gekomen. En niet doordat hun bedrijf voor de crisis níet levensvatbaar zou zijn, maar juist dóór de verplichte sluiting van overheidswege. KHN is van mening dat het niet zo kan zijn dat bedrijven als niet levensvatbaar worden gezien door toedoen van de overheid. KHN roept de minister daarom op de term levensvatbaar te duiden en daarvoor objectieve criteria bekend te maken.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Personeel Gastronomie
Adriaan Visser nieuwe hoofdsommelier Harry's Maastricht

Adriaan Visser is de afgelopen jaren werkzaam geweest in diverse gerenommeerde zaken, waaronder Cordial in Oss en tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Hij is de derde Nederlander die in het bezit is van de prestigieuze titel Advanced Sommelier. Bij Harry’s wordt hij eindverantwoordelijke vo ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Gastronomie Corona
Toprestaurants doen niet mee aan horeca-protest

De meeste toprestaurants in Nederland doen niet mee aan het horeca-protest, waarbij op dinsdag 2 maart de terrassen weer voor publiek open worden gesteld. Ruim 130 ondernemers, verenigd in de G4 (Gastronomische 4) en te samen goed voor driekwart van de Michelin-sterren in Nederland, distantieren zic ...

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Corona of niet, dit stel opende deze week hun nieuwe zaak

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: