Jonnie Boer wordt boegbeeld van de Cas Spijkers Academie

17 juni 2019 | Thijs Jacobs

Jonnie Boer is met ingang van het nieuwe schooljaar als boegbeeld en inspirator verbonden aan de Cas Spijkers Academie. Jonnie gaat zich inzetten om het culinaire opleidingsniveau in Nederland naar een nog hoger niveau te tillen. Hij vindt het belangrijk om jongeren op te leiden en hen de passie voor het vak mee te geven. Jonnie Boer is een internationaal bekende chef-kok en eigenaar van De Librije en Brass Boer in Zwolle en Brass Boer op Bonaire.

De betrokkenheid van Jonnie Boer en het team van De Librije bij de Cas Spijkers Academie mag heel breed genoemd worden: deze loopt van aanmelding tot diplomering. Bij de ‘casting’ van de aankomende studenten kijkt men mee naar hun drijfveren en talenten. Verder krijgen studenten van de drie academies jaarlijks twee masterclasses bij De Librije. Eerstejaarsstudenten worden hierdoor extra gemotiveerd en examenkandidaten kunnen zo hun examenopdracht uitwerken. Jonnie Boer: “Wij willen studenten een Librije-beleving meegeven. We vertellen hen enerzijds over onze passie en onze doelen, anderzijds laten we ook de praktische kanten zien: waar halen we onze ingrediënten vandaan, hoe bereiden we onze gerechten? We zullen met de studenten steeds verder de diepte ingaan."

Masterclasses en gastlessen

Deze masterclasses worden gegeven door het team van De Librije, waarbij naast Jonnie ook keukenchef Nelson Tanate en sous-chef Lars Aukema met de aankomende topkoks aan de slag gaan. Thérèse Boer, de vrouw van Jonnie en tevens eigenaar, gastvrouw en sommelier van De Librije, richt zich voornamelijk op de wijn-/spijscombinaties en het gastheerschap bij de opleiding tot gastronoom/sommelier. Naast bovengenoemde ontwikkelingen blijven gastlessen en masterclasses van andere topchefs uit de Nederlandse gastronomie ook onderdeel van de opleiding. De Cas Spijkers Academie heeft inmiddels drie vestigingen ondergebracht bij ROC Nijmegen, ROC van Twente en Cingel College.

Cees Helder

Sinds het overlijden van oprichter en naamgever van de opleiding, topkok Cas Spijkers, staat meesterkok Cees Helder aan het roer van de Cas Spijkers Academie. Hij heeft de afgelopen 8 jaar persoonlijk de casting op de academies verzorgd. Daarnaast gaf hij masterclasses en was hij mede-examinator, waardoor een diploma van de Cas Spijkers Academie dus letterlijk de ‘handtekening’ van de meesterkok heeft.

“De Cas Spijkers Academie is een schitterende opleiding. Het is tijd om het stokje over te dragen aan een nieuwe nestor die de opleiding verder kan uitdragen en voortzetten. Voor mij is het nu tijd om ook te gaan genieten van andere zaken zoals reizen, zeilen en genieten van het leven. In de tijd dat ik betrokken was bij deze opleiding, heb ik gezien dat de drie academies dichter tot elkaar gekomen zijn en nu hetzelfde niveau nastreven. De Cas Spijkers Academie staat aan de top van de culinaire opleidingen in Nederland."

"Ik kijk terug op een heel mooie tijd waarin ik veel jonge culinaire talenten heb mogen examineren en begeleiden. Prachtig om de passie te zien van deze jonge mensen. En daarnaast geeft het altijd weer super trots gevoel als ze het diploma behaald hebben”, aldus Cees Helder.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview Corona
"Mijn terras open op 2 maart? Nee, dat levert alleen negatieve aandacht op"

Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen heeft collega-horecaondernemers opgeroepen om op 2 maart de terrassen te openen. Dat ligt gevoelig, want de keerzijde van een dergelijke actie kan zijn dat het negatieve aandacht voor de branche oplevert. Monique van Klaveren is eigenaresse van Café d&rsqu ...

Personeel Gastronomie
Adriaan Visser nieuwe hoofdsommelier Harry's Maastricht

Adriaan Visser is de afgelopen jaren werkzaam geweest in diverse gerenommeerde zaken, waaronder Cordial in Oss en tweesterrenrestaurant Tribeca in Heeze. Hij is de derde Nederlander die in het bezit is van de prestigieuze titel Advanced Sommelier. Bij Harry’s wordt hij eindverantwoordelijke vo ...

Wet- en regelgeving Corona
Minister: geen ruimte voor heropening van terrassen

Minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) heeft vrijdag nog eens gemeld dat er op dit moment "echt geen ruimte is om meer te doen." Hij sprak uit dat de "huidige rotsituatie dan alleen maar langer voort al duren." Op 8 maart wil hij de situatie nog eens bekijken in de hoop ...

Gastronomie Corona
Toprestaurants doen niet mee aan horeca-protest

De meeste toprestaurants in Nederland doen niet mee aan het horeca-protest, waarbij op dinsdag 2 maart de terrassen weer voor publiek open worden gesteld. Ruim 130 ondernemers, verenigd in de G4 (Gastronomische 4) en te samen goed voor driekwart van de Michelin-sterren in Nederland, distantieren zic ...

Corona
Groep horecaondernemers opent 2 maart terrassen

De horeca is het zat. Een actiegroep van 65 KHN-afdelingen roept collega-ondernemers op om de terrassen aanstaande dinsdag 2 maart te openen. Het besluit van het kabinet om de horeca geen versoepelingen te bieden is voor de actiegroep de reden tot de oproep, meldt Omroep Brabant. De actiegroep, ...

Interview Longread
Corona of niet, dit stel opende deze week hun nieuwe zaak

In Veldhoven pakten Nick en Rebecca Schaminée hun kans. De coronacrisis krijgt het stel niet klein en ze maakten van de nood – ze zagen beiden hun baan verdwijnen bij Hutten Catering – een deugd. De langgekoesterde wens om een eigen zaak te openen werd werkelijkheid. Grand Caf&eac ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: