Jonnie Boer wordt boegbeeld van de Cas Spijkers Academie

17 juni 2019 | Thijs Jacobs

Jonnie Boer is met ingang van het nieuwe schooljaar als boegbeeld en inspirator verbonden aan de Cas Spijkers Academie. Jonnie gaat zich inzetten om het culinaire opleidingsniveau in Nederland naar een nog hoger niveau te tillen. Hij vindt het belangrijk om jongeren op te leiden en hen de passie voor het vak mee te geven. Jonnie Boer is een internationaal bekende chef-kok en eigenaar van De Librije en Brass Boer in Zwolle en Brass Boer op Bonaire.

De betrokkenheid van Jonnie Boer en het team van De Librije bij de Cas Spijkers Academie mag heel breed genoemd worden: deze loopt van aanmelding tot diplomering. Bij de ‘casting’ van de aankomende studenten kijkt men mee naar hun drijfveren en talenten. Verder krijgen studenten van de drie academies jaarlijks twee masterclasses bij De Librije. Eerstejaarsstudenten worden hierdoor extra gemotiveerd en examenkandidaten kunnen zo hun examenopdracht uitwerken. Jonnie Boer: “Wij willen studenten een Librije-beleving meegeven. We vertellen hen enerzijds over onze passie en onze doelen, anderzijds laten we ook de praktische kanten zien: waar halen we onze ingrediënten vandaan, hoe bereiden we onze gerechten? We zullen met de studenten steeds verder de diepte ingaan."

Masterclasses en gastlessen

Deze masterclasses worden gegeven door het team van De Librije, waarbij naast Jonnie ook keukenchef Nelson Tanate en sous-chef Lars Aukema met de aankomende topkoks aan de slag gaan. Thérèse Boer, de vrouw van Jonnie en tevens eigenaar, gastvrouw en sommelier van De Librije, richt zich voornamelijk op de wijn-/spijscombinaties en het gastheerschap bij de opleiding tot gastronoom/sommelier. Naast bovengenoemde ontwikkelingen blijven gastlessen en masterclasses van andere topchefs uit de Nederlandse gastronomie ook onderdeel van de opleiding. De Cas Spijkers Academie heeft inmiddels drie vestigingen ondergebracht bij ROC Nijmegen, ROC van Twente en Cingel College.

Cees Helder

Sinds het overlijden van oprichter en naamgever van de opleiding, topkok Cas Spijkers, staat meesterkok Cees Helder aan het roer van de Cas Spijkers Academie. Hij heeft de afgelopen 8 jaar persoonlijk de casting op de academies verzorgd. Daarnaast gaf hij masterclasses en was hij mede-examinator, waardoor een diploma van de Cas Spijkers Academie dus letterlijk de ‘handtekening’ van de meesterkok heeft.

“De Cas Spijkers Academie is een schitterende opleiding. Het is tijd om het stokje over te dragen aan een nieuwe nestor die de opleiding verder kan uitdragen en voortzetten. Voor mij is het nu tijd om ook te gaan genieten van andere zaken zoals reizen, zeilen en genieten van het leven. In de tijd dat ik betrokken was bij deze opleiding, heb ik gezien dat de drie academies dichter tot elkaar gekomen zijn en nu hetzelfde niveau nastreven. De Cas Spijkers Academie staat aan de top van de culinaire opleidingen in Nederland."

"Ik kijk terug op een heel mooie tijd waarin ik veel jonge culinaire talenten heb mogen examineren en begeleiden. Prachtig om de passie te zien van deze jonge mensen. En daarnaast geeft het altijd weer super trots gevoel als ze het diploma behaald hebben”, aldus Cees Helder.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving
Loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie wordt en duidelijker

Veel werkgevers in de horeca hebben moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de re-integratie, al zijn zij zich daar vaak niet van bewust. Om werkgevers te ontzorgen, komt er per 1 januari 2020 een nieuw pakket aan maatregelen...

trends
Han Ji adviseert: Trends in 2019 en hoe hier als eigenaar mee om te gaan

De restaurantbranche was het afgelopen jaar onderhevig aan veel veranderingen: een belastingverhoging, toenemende concurrentie, de opkomst van nieuwe restaurantconcepten en een vervaging van horeca-segmenten. Stuk voor stuk ontwikkelingen waardoor traditionele horecaondernemers hun omzet zagen dalen...

Columns Blog
De kroon op je werk

Soms duizelt het mij van de ranglijsten in onze branche. Zo heb je de beste van de beste volgens de Lekker, GaultMillau of Michelingids. De verkiezing van de leukste, smakelijkste of meest duurzame. Dan draait het weer om het fraaiste design, beste concept of zit je in een competitie om de hoogste o...

Events Culinair
Rising star Dennis Huwaë aangekondigd als nieuwe gast chef bij Restaurant Hemingway

Na het succes van het gast chef evenement met Syrco Bakker kondigt Restaurant Hemingway nu de volgende gast chef aan. Chef Torben Bouterse zal op 3 april 2020 de handen ineen slaan met ‘rising star’ Dennis Huwaë van Restaurant Daalder in Amsterdam. Deze chef staat bekend om het str...

Amsterdam Opening Internationaal
TOZI Restaurant & Bar na Londen nu ook in Amsterdam [foto's]

Op 8 november 2019 opende TOZI Restaurant & Bart haar deuren voor het Nederlandse publiek. Na zes succesvolle jaren in het hart van Victoria, Londen – en een vriendschap die twee keer zo groot is – kondigen chef-kok Maurilio Molteni en Senior Restaurant Manager, Stefano Meloni, met t...

Lekkerste Lunchroombroodje Awards
Villa Heidetuin heeft het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland

Het Lekkerste Lunchroombroodje van Nederland vind je dit jaar in Bergen op Zoom. De inzending van Villa Heidetuin gooide hoge ogen bij alle juryleden. Het winnende broodje heet ‘Gegrilde Aubergineburger’ en kan naar wens als vegetarisch gerecht besteld worden. De mystery jury was vol ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: