'Jongeren gaan niet minder drinken in West-Friesland'

5 januari 2010 |
'Jongeren gaan niet minder drinken in West-Friesland'<

In West-Friesland ging afgelopen weekend een nieuwe regel in: na twaalf uur mogen café's geen mensen meer binnenlaten. Op deze manier moet het alcoholgebruik onder jongeren worden geremd. "Wij hebben als horecaondernemers al zo vaak tegen de burgemeester gezegd: zo dam je het alcoholgebruik onder jongeren niet in. Het probleem ligt thuis", aldus Hans Raven, eigenaar van Lange Jan in Enkhuizen.

"Belachelijk", noemt Marloes Koomen, eigenaar van Café Charlies in Hoorn, de nieuwe maatregel zachtjes . "We worden weer beperkt. Bij ons mogen ze na twaalf uur ook niet buiten roken. Waar moeten mijn gasten dan heen?" Het publiek in Café Charlies is doorgaans wat ouder. "Als je dan een bioscoopje hebt gepakt in een andere plaats en je wilt in Hoorn rond 1 uur nog even een biertje drinken, kan dat dus niet meer."

Volgens beide café-eigenaren wordt het doel van de gemeente met deze maatregel niet bereikt. Raven: "Maar 15% van de totale alcoholconsumptie wordt in de horeca genuttigd. Dat is landelijk bekend. Jongeren kunnen juist beter in de kroeg zitten, wij houden tenminste toezicht." Koomen denkt ook dat jongeren er niet minder door gaan drinken. "Er zijn genoeg kroegen die tot 6 uur open blijven. Nou, dan ga je gewoon wat langer door."

Toch noemt Raven afgelopen zaterdag 'geen goede graadmeter'. "Het was de dag na Oud en Nieuw en erg slecht weer. We moeten even afwachten hoe het zich gaat ontwikkelen." In Hoorn werd de maatregel wisselend ontvangen. Koomen: "Van sommige collega's hoorde ik dat de kroeg bijna leeg was en bij andere was het wel vol." Maar Koomen vind vooral één ding erg jammer. "De stad wordt er zo doods van 's avonds."

De CaféKrant, De RestaurantKrant, Sanny Visser

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Nederlandse economie krimpt historisch met 8,5 procent

Volgens de eerste berekening van het CBS, op basis van nu beschikbare gegevens, is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2020 met 8,5 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Een dergelijke krimp is niet eerder door het CBS gemeten. De daling van het bbp in h...

Opening Utrecht
Liemès Food District zoekt gepassioneerde chefs

Dit najaar opent Liemès Food District haar deuren in het iconische gebouw The Wall in Utrecht. Hier bereiden gepassioneerde chefs van elf verschillende keukens de lekkerste gerechten. Voor dit nieuwe horecaconcept is Liemès op zoek naar ambitieuze chefs met een passie voor goed eten. Z...

Wijn Rotterdam
Net open: wijnbar met meer dan 70 wijnen per glas en tappen doe je zelf

Blijdorp is binnenkort een hotspot rijker. In september opent Walsjérôt haar deuren op het Bentinckplein in Rotterdam. De wijnbar werkt volgens een uniek concept waarbij je je eigen wijn kan tappen. Met de keuze voor een slok, een heel of een half glas van meer dan 70 wijnen kunnen zowe...

Opening Utrecht
Nieuwste horecalocatie van Utrecht geopend

Drukke dagen in de keuken, nieuwe soepproevers en een volgeboekt hotel: de opening van Utrechts eerste soepbar Soep-er, én van de negen sfeervolle kamers van het bovengelegen logement Petit Beijers is een feit. Op zondag 12 juli openden horecaondernemers Janine en Tom hun deuren aan Vismarkt ...

Culinair Wijn
Sterrenrestaurant Da Vinci lanceert eigen wijn van Limburgse wijndomeinen

Sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht heeft een bijzondere Limburgse wijn gelanceerd. De witte wijn is gemaakt van Chardonnay van Wijngaard Kruisboom en van Souvignier Gris van Wijndomein St. Martinus. De ‘Cuvée Da Pé’ is gevinifieerd door Stan Beurskens van St. Martinus...

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: