Jelle Conijn wint Slag op de Schelde

20 mei 2015 |
Jelle Conijn wint Slag op de Schelde<

Kookwedstrijd Slag op de Schelde is gewonnen door Jelle Conijn, sous-chef van restaurant Ciel Bleu in Amsterdam. De persprijs van deze unieke
jaarlijkse kookwedstrijd voor (sous)chefs op het water van de Oosterschelde ging naar Takis Panagakis van restaurant Mazie in Den Haag.

Jury
Samen met zijn commis Yorrick Jansen wist Jelle Conijn de vakjury bestaande uit SVH Meesterkoks Edwin Vinke (De Kromme Watergang*), Dick Middelweerd (De Treeswijkhoeve**) en Sjaak Jobse te overtuigen met zijn gerecht ‘Fruits de mer Oosterschelde style’ geserveerd in een boot, waarbij een gin-tonic-cocktail ‘GT ocean style’. De vakjury was onder de indruk van de smaken en het gebruik van Zeeuwse producten in vrijwel elk onderdeel van het gerecht. Sommeliers Mike Dooms (De Kromme Watergang**) en Paul Labruijere (Katseveer) beoordeelden de drank-spijscombinaties.

Persprijs
De persjury koos voor Takis Panagakis die met commis Samantha Bijsterveld de elementen uit de natuur rond de Oosterschelde mixte met Zuid-Europese ingrediënten. Hun gerecht ‘Eb en vloed’ bestond onder meer uit Oosterscheldekreeft, witte asperges, yuzu, groene plantjes en zeewier uit Zeeland en Griekse kritharaki-pasta. In de persjury namen zitting uitgever Herlinda De Clerck (Passion HI) en culinair redacteuren Stefanie van der Maas (Little Spoon) en Astrid Schreuders (AstridsTaste).

Slag op de Schelde
De Slag op de Schelde werd op 18 mei gehouden aan boord van het schip de Adriana tijdens een 6 uur durende vaart op het water van Nationaal Park de Oosterschelde. De 6 deelnemers hadden de opdracht een gerecht met asperges en met een product uit de Oosterschelde te maken, begeleid door een bijpassende drank. De gerechten werden blind geproefd door de beide jury’s. De wedstrijd, die werd gepresenteerd door Ramona van Zweden, werd aan boord afgesloten met een gezellige afterparty voor het meegereisde publiek, sponsoren en de deelnemers waarbij chef Dick Middelweerd als deejay optrad.

Indrukwekkend prijzenpakket
Voor alle 6 deelnemers en hun commis was er een indrukwekkend prijzenpakket, met onder meer een Le Nouveau Chef koksbuis met naam, een Wüsthof mes, een abonnement op gastronomisch magazine Passion HI en diverse foodproducten. De winnaar van de vakjury ontving daarnaast onder meer een culinair arrangement voor 2 personen bij restaurant De Kromme Watergang* en een glazen bokaal. De winnaar van de persprijs mag zich onder meer verheugen op een culinair arrangement voor 2 personen bij restaurant De Treeswijkhoeve*.
?
De deelnemers, hun commis en restaurant:
Jelle Conijn & Yorrick Jansen, Ciel Bleu, Amsterdam (winnaars Slag op de Schelde)
Takis Panagakis (chef) & Samantha Bijsterveld, Mazie, Den Haag (winnaars persprijs)
Paul Zwart (chef) & Denny Ranzijn, Truffels, Alkmaar
Tim Berkhout & Nino Koster, Hugh, Rotterdam
Marnix Benschop & Jurjen Benschop, Mess/Biergarten, Rotterdam
Jimmy Verboom & Michel Vielvoije, De Wig, Renesse

Over Slag op de Schelde
Slag op de Schelde is een jaarlijkse nationale kookwedstrijd voor chefs en sous-chefs met lef en zeebenen die wordt gehouden op een unieke locatie: een schip op de Oosterschelde. Na een voorronde waarin de ingestuurde receptuur blind wordt beoordeeld strijden 6 deelnemers op de Oosterschelde om de titel waarbij ze voor 20 personen een gerechtje met asperges en een product uit de Oosterschelde bereiden. Daarbij moeten ze een bijpassende drank presenteren. De deelnemers mogen zich laten bijstaan door een commis. De gerechten en drank-spijscombinaties worden beoordeeld door een prominente vakjury en een persjury.
Slag op de Schelde wordt georganiseerd door chef en voorzitter van Koksgilde Zeeland Hans Everse en Jessica en Rutger van der Weel, eigenaren van sterrenrestaurant Katseveer in Wilhelminadorp. Koksgilde Zeeland ondersteunt de wedstrijd.

Op de foto: Vlnr Sjaak Jobse, Edwin Vinke, Jelle Conijn, Yorrick Jansen. Credits: Limit Fotografie

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Inkomsten restaurants en cafés in juli nog ruim 10% lager dan vorig jaar

Restauranthouders kregen in juli gemiddeld 11% minder inkomsten bijgeschreven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bij café-eigenaren was dit 13%. Dit blijkt uit onderzoek van Knab. De online bank analyseerde geanonimiseerde transactiedata van 167.000 zakelijke klanten. Ondanks de vers...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Contactgegevens van horecagasten moeten na 14 dagen verwijderd worden

De contactgegevens van gasten, waar horecabedrijven sinds maandag verplicht om moeten vragen, moeten na veertien dagen vernietigd worden. Dat stelt brancheverenging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit lazen we in een artikel op NU.nl. Het telefoonnummer en e-mailadres van alle gasten moet op...

Amsterdam Opening
Joris Bijdendijk en Renaissance Koepelkerk openen tijdelijk restaurant

De Amsterdamse chef Joris Bijdendijk gaat ‘on tour’ met het keukenteam van RIJKS® en serveert een 5-gangen menu in de historische kerk. Tijdens de eerste editie van Koepelkerk X RIJKS®, op 15 augustus, wordt de kerk van het Renaissance Amsterdam Hotel getransformeerd tot restaura...

Achtergronden Coronacrisis
Herman den Blijker en Annemarie van Gaal zoeken restaurants die het zwaar hebben

De horeca heeft nog nooit in zo zwaar weer verkeerd als nu. Maandenlang dicht. Geen gast in de zaak. Sommige restaurants hebben in de crisistijd wel een afhaal- of brengservice gehad, maar daarmee konden ze nauwelijks hun hoofd boven water houden. Nu zijn ze eindelijk weer open, maar alles is anders...

Wet- en regelgeving
Lachgasverbod: mag je het straks nog wel kopen voor in je keuken?

Het gebruik van lachgaspatronen als drugs in plaats van gastronomisch of technisch hulpmiddel is de laatste jaren flink toegenomen. Zoveel zelfs dat (door staatssecretaris Blokhuis en minister Grapperhaus) een voorstel is gedaan om lachgas in het hele land te gaan verbieden. Met het landelijk verbod...

Columns
Knibbel, knabbel, knuisje, wie knabbelt er aan jouw huisje?

Vol is vol, kopte de krant laatst. Het gaat over hoe vol de campings, bungalowparken en hotels wel niet zijn in eigen land. In maart was de annuleringenstroom niet bij te houden en deze zomer staat de telefoon roodgloeiend om een felbegeerd plekje onder onze eigen zon te bemachtigen. Tenminste als j...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: