Jelle Conijn wint Slag op de Schelde

20 mei 2015 |
Jelle Conijn wint Slag op de Schelde

Kookwedstrijd Slag op de Schelde is gewonnen door Jelle Conijn, sous-chef van restaurant Ciel Bleu in Amsterdam. De persprijs van deze unieke
jaarlijkse kookwedstrijd voor (sous)chefs op het water van de Oosterschelde ging naar Takis Panagakis van restaurant Mazie in Den Haag.

Jury
Samen met zijn commis Yorrick Jansen wist Jelle Conijn de vakjury bestaande uit SVH Meesterkoks Edwin Vinke (De Kromme Watergang*), Dick Middelweerd (De Treeswijkhoeve**) en Sjaak Jobse te overtuigen met zijn gerecht ‘Fruits de mer Oosterschelde style’ geserveerd in een boot, waarbij een gin-tonic-cocktail ‘GT ocean style’. De vakjury was onder de indruk van de smaken en het gebruik van Zeeuwse producten in vrijwel elk onderdeel van het gerecht. Sommeliers Mike Dooms (De Kromme Watergang**) en Paul Labruijere (Katseveer) beoordeelden de drank-spijscombinaties.

Persprijs
De persjury koos voor Takis Panagakis die met commis Samantha Bijsterveld de elementen uit de natuur rond de Oosterschelde mixte met Zuid-Europese ingrediënten. Hun gerecht ‘Eb en vloed’ bestond onder meer uit Oosterscheldekreeft, witte asperges, yuzu, groene plantjes en zeewier uit Zeeland en Griekse kritharaki-pasta. In de persjury namen zitting uitgever Herlinda De Clerck (Passion HI) en culinair redacteuren Stefanie van der Maas (Little Spoon) en Astrid Schreuders (AstridsTaste).

Slag op de Schelde
De Slag op de Schelde werd op 18 mei gehouden aan boord van het schip de Adriana tijdens een 6 uur durende vaart op het water van Nationaal Park de Oosterschelde. De 6 deelnemers hadden de opdracht een gerecht met asperges en met een product uit de Oosterschelde te maken, begeleid door een bijpassende drank. De gerechten werden blind geproefd door de beide jury’s. De wedstrijd, die werd gepresenteerd door Ramona van Zweden, werd aan boord afgesloten met een gezellige afterparty voor het meegereisde publiek, sponsoren en de deelnemers waarbij chef Dick Middelweerd als deejay optrad.

Indrukwekkend prijzenpakket
Voor alle 6 deelnemers en hun commis was er een indrukwekkend prijzenpakket, met onder meer een Le Nouveau Chef koksbuis met naam, een Wüsthof mes, een abonnement op gastronomisch magazine Passion HI en diverse foodproducten. De winnaar van de vakjury ontving daarnaast onder meer een culinair arrangement voor 2 personen bij restaurant De Kromme Watergang* en een glazen bokaal. De winnaar van de persprijs mag zich onder meer verheugen op een culinair arrangement voor 2 personen bij restaurant De Treeswijkhoeve*.
?
De deelnemers, hun commis en restaurant:
Jelle Conijn & Yorrick Jansen, Ciel Bleu, Amsterdam (winnaars Slag op de Schelde)
Takis Panagakis (chef) & Samantha Bijsterveld, Mazie, Den Haag (winnaars persprijs)
Paul Zwart (chef) & Denny Ranzijn, Truffels, Alkmaar
Tim Berkhout & Nino Koster, Hugh, Rotterdam
Marnix Benschop & Jurjen Benschop, Mess/Biergarten, Rotterdam
Jimmy Verboom & Michel Vielvoije, De Wig, Renesse

Over Slag op de Schelde
Slag op de Schelde is een jaarlijkse nationale kookwedstrijd voor chefs en sous-chefs met lef en zeebenen die wordt gehouden op een unieke locatie: een schip op de Oosterschelde. Na een voorronde waarin de ingestuurde receptuur blind wordt beoordeeld strijden 6 deelnemers op de Oosterschelde om de titel waarbij ze voor 20 personen een gerechtje met asperges en een product uit de Oosterschelde bereiden. Daarbij moeten ze een bijpassende drank presenteren. De deelnemers mogen zich laten bijstaan door een commis. De gerechten en drank-spijscombinaties worden beoordeeld door een prominente vakjury en een persjury.
Slag op de Schelde wordt georganiseerd door chef en voorzitter van Koksgilde Zeeland Hans Everse en Jessica en Rutger van der Weel, eigenaren van sterrenrestaurant Katseveer in Wilhelminadorp. Koksgilde Zeeland ondersteunt de wedstrijd.

Op de foto: Vlnr Sjaak Jobse, Edwin Vinke, Jelle Conijn, Yorrick Jansen. Credits: Limit Fotografie

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Wet- en regelgeving KHN
KHN: Alcoholklok hotels wederom toppunt van symboolpolitiek

KHN heeft vol onbegrip kennis genomen van het kabinetsbesluit om vanaf vrijdagavond 23 oktober een alcoholklok voor hotels in te voeren. Volgens dit besluit mag er vanaf vanavond in hotels na 20:00 uur ook geen alcohol meer worden geschonken of genuttigd in publieke ruimten zoals in het restaurant o ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies. Dit meldt de NOS op basis van verklaringen van Haagse ingewijden. De maatregel zal deel uitmaken van het derde st ...

Bier Wijn
Alcoholvrije drank verkopen na 20.00 uur, mag dat?

Er mag na 20.00 uur geen alcohol verkocht worden gedurende de periode van de 'gedeeltelijke lockdown' die door het kabinet is ingesteld. Niet door supermarkten, niet door slijters, maar ook niet door horecazaken die bezorgen. In veel supermarkten zijn de gangpaden waar alcohol staat vanaf 20 ...

Bezorgen
Wat kost bezorgen via Thuisbezorgd?

Bezorgen is, nu de horeca gesloten is, de reddingsboei waar veel restaurants zich aan vastklampen. Niet altijd zonder succes, want de Nederlander heeft de weg naar de bezorgsites en -apps goed weten te vinden. In het derde kwartaal heeft Just Eat Takeaway, waar Thuisbezorgd toe behoort, een groei va ...

Food Vega
Vleesconsumptie stijgt in 2019

De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie. Klimaat, stikstof, ontbossing, ...

Wet- en regelgeving Vega
IKEA, Unilever en 250.000 burgers tegen ‘vegaburgerverbod’

Vandaag stemt het Europees parlement over het ‘vegaburgerverbod’. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend. Daarnaast spraken tal van Europese milieu-organisaties, consumentenorganisaties én voedselgiganten als Unilever en IKEA zic ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: