Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

16 augustus 2019 | Lindy Bekking

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er
af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw
ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het
beginnen van een eigen foodtruck.

Een foodtruck is letterlijk een eettentje op wielen. Je kunt er van alles in verkopen: van
burgers tot Asian street food. Foodtrucks zijn vaak te vinden op festivals, maar je kunt ze
ook inhuren voor je eigen feestje. Wie dacht dat een foodtruck iets nieuws is, heeft het mis.
Al sinds de zeventiende eeuw wordt eten en drinken verkocht via rondrijdende karretjes. Hetconcept van de ‘hippe’ foodtrucks die we nu kennen, is komen overwaaien uit Amerika.
Zorg voor een goed business plan Om erachter te komen of je ideeën realistisch zijn, kun je het beste een business plan opstellen. Een onderdeel hiervan is het financieel plan. Hierin beschrijf je onder andere de kosten en verwachte omzet. Aan de hand hiervan kun je bijvoorbeeld bepalen of je beter een foodtruck kunt kopen of huren.

Een foodtruck kopen

De prijzen van een foodtruck lopen nogal uiteen. Je hebt al een nieuwe, basic foodtruck voor € 5.000. Wil je er een kopen met alles erop en eraan? Dan betaal je soms wel € 100.000. Er zijn ook genoeg tweedehands foodtrucks te koop. Deze kun je – eventueel – zelf nog opknappen. Naast de aanschaf van een foodtruck, zijn er nog meer kosten waar je rekening mee moet houden: vergunningen; verzekeringen; onderhoud; brandstof; water en elektriciteit; (extra) keukengerei.

Een foodtruck huren

Wil je geen foodtruck kopen? Dan kun je er natuurlijk ook een huren. Bereken in je financieel plan wat voor jou de voordeligste optie is, want huren kost je al snel € 300 per dag. Dat is exclusief bijkomende kosten, zoals btw, benzinekosten, schoonmaakkosten, keukengerei en verzekeringen.

Zorg voor de juiste vergunningen

Welke vergunningen je nodig hebt, kan per gemeente verschillen. Verdiep je hier dus goed
in. Voorbeelden van zo’n vergunning zijn: Standplaatsvergunning – Wanneer je producten verkoopt vanuit een kraam of wagen, heb je een standplaatsvergunning nodig. Deze kost gemiddeld € 28 en is maximaal vijf jaar geldig. Houd er rekening mee dat je tot wel acht weken op je vergunning moet wachten. Vraag deze dus op tijd aan.

Evenementenvergunning

Als je wordt ingehuurd op een festival, hoef jij natuurlijk geen
evenementenvergunning te regelen. Wanneer je zelf een foodtruck-festival organiseert moet dit wel. Informeer bij de desbetreffende gemeente naar de regels en voorwaarden.

Drank- en Horecawetvergunning

Verkoop je naast eten ook alcoholische dranken? Dan heb je een DHW-vergunning nodig. Deze vraag je aan bij de gemeente en is persoonsgebonden. Koop je een tweedehands foodtruck, dan kun je de vergunning dus niet overnemen van de vorige eigenaar.
Verkoop van alcohol Je kunt niet zomaar alcohol verkopen in je foodtruck. Hier zitten verschillende regels aan verbonden: Je mag uiteraard geen alcohol schenken aan jongeren onder achttien. Ook moet er iemand van minimaal 21 jaar aanwezig zijn, als je personeel van zestien en zeventien in dienst hebt. In de drank- en horecawet staat dat je aan de eis Sociale Hygiëne moet voldoen. Ben je eigenaar of leidinggevende bij een horecaonderneming, dan moet je je SVH-diploma halen. Tijdens de cursus Sociale Hygiëne leer je omgaan met lastige situaties, zoals beschonken klanten bedienen.

Regels rondom hygiëne en voedselveiligheid

Als je met eten en drinken werkt, heb je te maken met hygiëne en voedselveiligheid. Voor
een foodtruck geldt de Hygiënecode voor de horeca. Als je volgens de Hygiënecode werkt,
voldoe je aan de HACCP-eisen (de wettelijke voorschriften van voedselveiligheid).
Meer weten over het beginnen van een eigen foodtruck? Bekijk dan de blog van Knab.

Auteur: Lindy Bekking, Knab.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Awards Culinair
Lekker500 komt uit in aangepaste vorm

Lekker500, de onafhankelijke restaurantgids van Nederland die dit jaar voor de 43ste keer verschijnt, heeft een aangepaste vorm waarin een podium wordt geboden aan de restaurateur. De speciale editie is een gids zonder ranking, als ode aan de helden van de horeca. Alle nog bestaande restaurants u ...

Branded Content
Professionele keukenapparatuur haal je bij een expert

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe keukenapparatuur wil je natuurlijk het beste van het beste. Bij HorecaRama vind je naast de laagste prijsgarantie ook een indrukwekkend assortiment keuken en horeca apparatuur. Of je nu zoekt naar een professionele aan- en afvoertafel of een koelkast van hoge kwal ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde op basis van deze rekensom: 2,75 procent van het verlies aan omzet. Dit meldt de NOS op basis ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: