Je eigen foodtruck beginnen? Dit moet je weten!

16 augustus 2019 | Lindy Bekking

Een buurtfeest of festival is tegenwoordig niet meer compleet zonder foodtruck. Leuk om er
af en toe een burger te bestellen, maar nóg leuker om er zelf één te beginnen. Gaat jouw
ondernemershart er sneller van kloppen? Lees dan dit artikel vol handige tips voor het
beginnen van een eigen foodtruck.

Een foodtruck is letterlijk een eettentje op wielen. Je kunt er van alles in verkopen: van
burgers tot Asian street food. Foodtrucks zijn vaak te vinden op festivals, maar je kunt ze
ook inhuren voor je eigen feestje. Wie dacht dat een foodtruck iets nieuws is, heeft het mis.
Al sinds de zeventiende eeuw wordt eten en drinken verkocht via rondrijdende karretjes. Hetconcept van de ‘hippe’ foodtrucks die we nu kennen, is komen overwaaien uit Amerika.
Zorg voor een goed business plan Om erachter te komen of je ideeën realistisch zijn, kun je het beste een business plan opstellen. Een onderdeel hiervan is het financieel plan. Hierin beschrijf je onder andere de kosten en verwachte omzet. Aan de hand hiervan kun je bijvoorbeeld bepalen of je beter een foodtruck kunt kopen of huren.

Een foodtruck kopen

De prijzen van een foodtruck lopen nogal uiteen. Je hebt al een nieuwe, basic foodtruck voor € 5.000. Wil je er een kopen met alles erop en eraan? Dan betaal je soms wel € 100.000. Er zijn ook genoeg tweedehands foodtrucks te koop. Deze kun je – eventueel – zelf nog opknappen. Naast de aanschaf van een foodtruck, zijn er nog meer kosten waar je rekening mee moet houden: vergunningen; verzekeringen; onderhoud; brandstof; water en elektriciteit; (extra) keukengerei.

Een foodtruck huren

Wil je geen foodtruck kopen? Dan kun je er natuurlijk ook een huren. Bereken in je financieel plan wat voor jou de voordeligste optie is, want huren kost je al snel € 300 per dag. Dat is exclusief bijkomende kosten, zoals btw, benzinekosten, schoonmaakkosten, keukengerei en verzekeringen.

Zorg voor de juiste vergunningen

Welke vergunningen je nodig hebt, kan per gemeente verschillen. Verdiep je hier dus goed
in. Voorbeelden van zo’n vergunning zijn: Standplaatsvergunning – Wanneer je producten verkoopt vanuit een kraam of wagen, heb je een standplaatsvergunning nodig. Deze kost gemiddeld € 28 en is maximaal vijf jaar geldig. Houd er rekening mee dat je tot wel acht weken op je vergunning moet wachten. Vraag deze dus op tijd aan.

Evenementenvergunning

Als je wordt ingehuurd op een festival, hoef jij natuurlijk geen
evenementenvergunning te regelen. Wanneer je zelf een foodtruck-festival organiseert moet dit wel. Informeer bij de desbetreffende gemeente naar de regels en voorwaarden.

Drank- en Horecawetvergunning

Verkoop je naast eten ook alcoholische dranken? Dan heb je een DHW-vergunning nodig. Deze vraag je aan bij de gemeente en is persoonsgebonden. Koop je een tweedehands foodtruck, dan kun je de vergunning dus niet overnemen van de vorige eigenaar.
Verkoop van alcohol Je kunt niet zomaar alcohol verkopen in je foodtruck. Hier zitten verschillende regels aan verbonden: Je mag uiteraard geen alcohol schenken aan jongeren onder achttien. Ook moet er iemand van minimaal 21 jaar aanwezig zijn, als je personeel van zestien en zeventien in dienst hebt. In de drank- en horecawet staat dat je aan de eis Sociale Hygiëne moet voldoen. Ben je eigenaar of leidinggevende bij een horecaonderneming, dan moet je je SVH-diploma halen. Tijdens de cursus Sociale Hygiëne leer je omgaan met lastige situaties, zoals beschonken klanten bedienen.

Regels rondom hygiëne en voedselveiligheid

Als je met eten en drinken werkt, heb je te maken met hygiëne en voedselveiligheid. Voor
een foodtruck geldt de Hygiënecode voor de horeca. Als je volgens de Hygiënecode werkt,
voldoe je aan de HACCP-eisen (de wettelijke voorschriften van voedselveiligheid).
Meer weten over het beginnen van een eigen foodtruck? Bekijk dan de blog van Knab.

Auteur: Lindy Bekking, Knab.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair Internationaal
Jan Smink pakt derde prijs internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire

Chef Jan Smink heeft de derde prijs gewonnen bij de befaamde internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega nam het op 28 januari 2020 in Parijs op tegen zeven internationale topchefs en maakte indruk op de internationale jury met...

Eetschilderij van Marnix Lange een lust voor het oog

Chef maakt verbluffend en eetbaar kunstwerk om te delen, gemaakt met respect en eerbied voor de natuur. Chef Marnix Lange maakt met zijn spectaculaire Eetschilderijen van eten iets heel bijzonders. Een spektakel van kleur, geur, smaak en textuur: een beleving die al je zintuigen prikkelt. In een ...

Internationaal Michelin
63 nieuwe sterren in Franse Michelingids

Met plezier onthult MICHELIN de 2020-selectie voor Frankrijk, die 63 nieuwe sterren bevat. De MICHELIN Gids Frankijk 2020 telt in totaal 628 sterrenrestaurants, verdeeld over het gehele land. Naast de selectie van de sterren, zet de Gids dit jaar ook de chefs in de spotlights die kiezen voor een...

Amsterdam Opening
Restaurant Felix opent in historisch cultuurhuis Felix Meritis

Met de opening van Restaurant Felix op 31 januari, wordt Felix Meritis niet alleen de culturele- maar ook gastronomische hotspot van de hoofdstad. Een ervaring bij restaurant Felix bestaat uit seizoensgebonden Nederlandse kwaliteitsproducten in combinatie met slimme kooktechnieken en een gedurfde ui...

Culinair Internationaal
Jan Smink strijdt in Le Taittinger Prix Culinaire in Parijs tegen internationale topchefs

Chef Jan Smink komt dinsdag 28 januari 2020 voor Nederland uit in de internationale kookwedstrijd Le Taittinger Prix Culinaire International in Parijs. De eigenaar van restaurant Smink in Wolvega strijdt tegen zeven internationale topchefs om een hoofdprijs van € 20.000,-. Met winst zou Jan Smi...

Achtergronden Culinair
Sterrenrestaurant De Loohoeve in Schoonloo voorlopig nog open

Sterrenrestaurant De Loohoeve in Schoonloo zal vooralsnog nog volledig geopend zijn. De voorbereidingen voor de nieuwe locatie in de monumentale Theresiakapel in Hoogkerk bij Groningen zijn in volle gang, maar een verhuizing is op korte termijn nog niet te verwachten, zo laten eigenaren Marleen en J...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: