Jan van Asseldonk wint finale SVH Wijnexpert van het Jaar

Auteur: redactie
Awards Events Drinks 20 september 2023
Jan van Asseldonk wint finale SVH Wijnexpert van het Jaar

Op 19 september 2023 vond de finale van het ‘SVH Wijnexpert van het Jaar’ plaats tijdens de tweede dag van Gastvrij Rotterdam. Het evenement is een samenwerking tussen WTOL Academy en Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). De wedstrijd is mede mogelijk gemaakt door wijnimporteur L’Exception, die ook de hoofdprijs beschikbaar heeft gesteld: een wijnreis naar het champagnehuis Nicolas Feuillatte voor twee personen. De winnaar van SVH Wijnexpert van het jaar 2023 is Jan van Asseldonk.

Van Asseldonk eindigde met hetzelfde aantal punten als runner-up Menno Veen, maar was eerder met het inleveren van de opgaven. De deelnemers kregen voor de finale in een zaal van Ahoy zes verschillende wijnen voorgeschoteld, waarbij zij door middel van blind te proeven een aantal vragen moesten beantwoorden. Van een aantal wijnen werd bijvoorbeeld het druivenras en land van herkomst gevraagd, terwijl er ook vragen waren over het alcoholpercentage en de kenmerken van de wijn.

Winnaar Jan van Asseldonk: “Ik ben superblij met deze prestigieuze titel! Ik zal hem met trots een jaar dragen en uiteraard verdedig ik mijn titel volgend jaar weer!” Edo Kruidering (WTOL Academy) : “Het doel is om je kennis als wijnliefhebber te verbreden, verdiepen en te verstevigen. Het “blind” proeven van wijnen in combinatie met een wedstrijdelement draagt daaraan bij. Deelnemen is leuk en vooral leerzaam. Winnen is een aangename bijkomstigheid.” 

De in de finale geproefde wijnen:

Wijn 1: Sparkling Codorniu Zero (alcoholvrij)
Wijn 2: 2021 Esterházy “Grüner Veltliner”(DAC Burgenland)
Wijn 3: 2021 Santa Alvaro Sauvignon Blanc (Chili)
Wijn 4: 2020 Château de La Chaize (AOP Fleurie)
Wijn 5: 2020 Boschendal Pinotage (Zuid-Afrika)
Wijn 6: Gonzales Byas Amontillado (12Y)

Fotografie: WTOL Online

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws