Jan Smink maakt het waar: Nederland naar wereldfinale

8 mei 2014 |
Jan Smink maakt het waar: Nederland naar wereldfinale

Jan Smink, de Nederlandse deelnemer aan de Bocuse d’Or Europe 2014 in het Zweedse Stockholm, behaalde tijdens de wereldfinale de 11e
plaats. ?De chef de cuisine van restaurant Kwartier Noord in Katlijk (Friesland) en zijn commis Lars Aukema kookten samen binnen exact 5 uur en 35 minuten 14 vis- en 14 vleesgerechten. Het sterke concurrentieveld bestond uit 20 Europese topkoks.

Tommy Myllymaki
Tommy Myllymaki uit Zweden bemachtigde de eerste plaats bij de Europese wedstrijd. Nummer twee werd Kenneth Hansen uit Denemarken en nummer drie Ørjan Johannessen uit Noorwegen.?De prijs voor het beste visgerecht ging naar Nicolas Davouze (Frankrijk) en die voor het beste vleesgerecht naar Matti Jämsen (Finland). De prijs voor de beste commis ging naar Valeria Sidorova uit Rusland.

Inspanningen beloond
Jan Smink werd eerste tijdens de Nederlandse finale Bocuse d’Or in oktober 2013. Hij vertegenwoordigde daardoor Nederland tijdens de Bocuse d’Or Europe 2014 in Stockholm. ?Smink: ''Deze wedstrijd was door de aangescherpte opdrachten en de nog grotere concurrentie flink zwaarder dan de vorige. We gingen voor goud en het werd de elfde plaats. Ik weet van 4 jaar geleden hoe zwaar deze wedstrijd is. Alles hangt af van de details. We hebben er keihard aan gewerkt en onze inspanningen zijn beloond.''

Extra uitdaging
Het Nederlandse team moest twee extra uitdagingen overwinnen. De oven die voor het vlees - de gehaktballen 2014 - nodig was begaf het. Verder bleek er geen gebruiksaanwijzing beschikbaar voor de collectieve vacuümmachine die de teams konden gebruiken. Coach Leendert zorgde voor oplossingen en Jan en Lars bleven koel waardoor de gerechten alsnog konden worden afgemaakt. ??

Zware opgave
Voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, SVH Meesterkok Jonnie Boer (De Librije, Zwolle) en vice voorzitter André van Doorn (restaurant Kasteel Heemstede in Houten) zijn trots op het team. ,,We hebben tijdens deze wedstrijd een geweldige stap voorwaarts gezet. De prestatie van Nederland is opgevallen. Jan en Lars hebben het geweldig gedaan. Ze hebben er keihard voor gewerkt en niet voor niets. Deze wedstrijd is de zwaarste die er bestaat. Je moet echt alles kunnen: alle technieken beheersen en laten zien. Je moet smaakvariaties bedenken, productkennis hebben en creatief zijn. Je moet stressbestendig zijn en kunnen plannen. Chef kok en commis staan er alleen commis voor. Ze kunnen zich geen foutjes permitteren. Alles moet binnen vijf uur en 35 minuten gebeuren. Ben je te laat, dan krijg je strafpunten. Deze wedstrijd is een zware opgave.”

Coach
Ook coach Leendert Klaassens straalde van tevredenheid. ''Deze wedstrijd vraagt heel veel tijd en voorbereiding. Daarnaast hebben we allemaal ook nog een zware fulltime baan. Je moet er een bikkel voor zijn om dit te durven en te kunnen. We gaan naar de wereldfinale. Het eerste doel is bereikt. Met de 11e plaats maken we in Lyon kans om hoger te eindigen.''

Over Bocuse d’Or
De internationale culinaire wedstrijd om de Bocuse d'Or is de meest vooraanstaande ter wereld. Sinds de start in 1986 door Paul Bocuse, grondlegger van de fameuze wedstrijd, is de belangstelling alleen maar toegenomen. De wedstrijden zijn beroemd geworden in de hele wereld. Elke twee jaar strijden 24 landen in het Franse Lyon om de begeerlijke titel. Een wedstrijd die de winnaar - maar ook de andere deelnemers - aanzien en prestige bezorgt. Immers, alleen de allergrootste talenten kunnen een plaats in Lyon bemachtigen. Voor veel koks is en was, deelname aan de Bocuse d'Or de start van internationale bekendheid en een prachtige professionele carrière.

Finale Lyon
Over de hele wereld bestaat grote belangstelling voor de wedstrijd. Het aantal finaleplaatsen in Lyon is beperkt tot 24. Daarom worden elke twee jaar ‘voorcompetities’ georganiseerd in Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Europa (Bocuse d’Or Europe) Alle landen selecteren via een nationale competitie het winnende team: een kok en een commis. Dit team kan zich via de wedstrijd in hun deel van de wereld kwalificeren voor een finaleplaats in Lyon in het daaropvolgende jaar

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Achtergronden
De Beren opent nieuw bezorgrestaurant in Breda

Bourgondische Bredanaars kunnen vanaf nu hun hart ophalen met het gloednieuwe Bezorgrestaurant De Beren Breda. De opening van de 27ste bezorgvestiging vond op maandag 3 mei 2021 plaats aan de Haagdijk 24. De Haagdijk is een ideale bezorglocatie, omdat vanaf deze centrale plek veel Bredase huishou ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
Deze brasserie opent het terras niet: ''Het zet geen zoden aan de dijk''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: