Jan Smink maakt het waar: Nederland naar wereldfinale

8 mei 2014 |
Jan Smink maakt het waar: Nederland naar wereldfinale<

Jan Smink, de Nederlandse deelnemer aan de Bocuse d’Or Europe 2014 in het Zweedse Stockholm, behaalde tijdens de wereldfinale de 11e
plaats. ?De chef de cuisine van restaurant Kwartier Noord in Katlijk (Friesland) en zijn commis Lars Aukema kookten samen binnen exact 5 uur en 35 minuten 14 vis- en 14 vleesgerechten. Het sterke concurrentieveld bestond uit 20 Europese topkoks.

Tommy Myllymaki
Tommy Myllymaki uit Zweden bemachtigde de eerste plaats bij de Europese wedstrijd. Nummer twee werd Kenneth Hansen uit Denemarken en nummer drie Ørjan Johannessen uit Noorwegen.?De prijs voor het beste visgerecht ging naar Nicolas Davouze (Frankrijk) en die voor het beste vleesgerecht naar Matti Jämsen (Finland). De prijs voor de beste commis ging naar Valeria Sidorova uit Rusland.

Inspanningen beloond
Jan Smink werd eerste tijdens de Nederlandse finale Bocuse d’Or in oktober 2013. Hij vertegenwoordigde daardoor Nederland tijdens de Bocuse d’Or Europe 2014 in Stockholm. ?Smink: ''Deze wedstrijd was door de aangescherpte opdrachten en de nog grotere concurrentie flink zwaarder dan de vorige. We gingen voor goud en het werd de elfde plaats. Ik weet van 4 jaar geleden hoe zwaar deze wedstrijd is. Alles hangt af van de details. We hebben er keihard aan gewerkt en onze inspanningen zijn beloond.''

Extra uitdaging
Het Nederlandse team moest twee extra uitdagingen overwinnen. De oven die voor het vlees - de gehaktballen 2014 - nodig was begaf het. Verder bleek er geen gebruiksaanwijzing beschikbaar voor de collectieve vacuümmachine die de teams konden gebruiken. Coach Leendert zorgde voor oplossingen en Jan en Lars bleven koel waardoor de gerechten alsnog konden worden afgemaakt. ??

Zware opgave
Voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, SVH Meesterkok Jonnie Boer (De Librije, Zwolle) en vice voorzitter André van Doorn (restaurant Kasteel Heemstede in Houten) zijn trots op het team. ,,We hebben tijdens deze wedstrijd een geweldige stap voorwaarts gezet. De prestatie van Nederland is opgevallen. Jan en Lars hebben het geweldig gedaan. Ze hebben er keihard voor gewerkt en niet voor niets. Deze wedstrijd is de zwaarste die er bestaat. Je moet echt alles kunnen: alle technieken beheersen en laten zien. Je moet smaakvariaties bedenken, productkennis hebben en creatief zijn. Je moet stressbestendig zijn en kunnen plannen. Chef kok en commis staan er alleen commis voor. Ze kunnen zich geen foutjes permitteren. Alles moet binnen vijf uur en 35 minuten gebeuren. Ben je te laat, dan krijg je strafpunten. Deze wedstrijd is een zware opgave.”

Coach
Ook coach Leendert Klaassens straalde van tevredenheid. ''Deze wedstrijd vraagt heel veel tijd en voorbereiding. Daarnaast hebben we allemaal ook nog een zware fulltime baan. Je moet er een bikkel voor zijn om dit te durven en te kunnen. We gaan naar de wereldfinale. Het eerste doel is bereikt. Met de 11e plaats maken we in Lyon kans om hoger te eindigen.''

Over Bocuse d’Or
De internationale culinaire wedstrijd om de Bocuse d'Or is de meest vooraanstaande ter wereld. Sinds de start in 1986 door Paul Bocuse, grondlegger van de fameuze wedstrijd, is de belangstelling alleen maar toegenomen. De wedstrijden zijn beroemd geworden in de hele wereld. Elke twee jaar strijden 24 landen in het Franse Lyon om de begeerlijke titel. Een wedstrijd die de winnaar - maar ook de andere deelnemers - aanzien en prestige bezorgt. Immers, alleen de allergrootste talenten kunnen een plaats in Lyon bemachtigen. Voor veel koks is en was, deelname aan de Bocuse d'Or de start van internationale bekendheid en een prachtige professionele carrière.

Finale Lyon
Over de hele wereld bestaat grote belangstelling voor de wedstrijd. Het aantal finaleplaatsen in Lyon is beperkt tot 24. Daarom worden elke twee jaar ‘voorcompetities’ georganiseerd in Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Europa (Bocuse d’Or Europe) Alle landen selecteren via een nationale competitie het winnende team: een kok en een commis. Dit team kan zich via de wedstrijd in hun deel van de wereld kwalificeren voor een finaleplaats in Lyon in het daaropvolgende jaar

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Awards Culinair
Hutten beste cateraar in MT1000

Hutten staat op nummer 1 in de categorie catering van de MT1000, het grootste onderzoek onder zakelijke beslissers naar de kwaliteit en populariteit van zakelijke dienstverleners in Nederland. “Vorig jaar stonden we nummer 1 in het lijstje met runner-ups en nu meteen op nummer 1 in de overall ...

Opening Culinair
Sterrenteam Lars Albers en Randy Bouwer opent in 2020 restaurant Vigor in Vught

Chef Lars Albers en gastheer-sommelier Randy Bouwer openen in het voorjaar van 2020 hun restaurant Vigor in Vught. Vigor zetelt in de 17e eeuwse rijksmonumentale villa Bleijenburg, die op dit moment wordt verbouwd. Middelpunt van het restaurant is de centrale bar, die tegelijkertijd ook de open keuk...

Opening Rotterdam
Nieuwe Rotterdamse hotspot Williams Canteen biedt gast all day concept

Sinds vorige week heeft het Witte de With kwartier in Rotterdam er met Williams Canteen een uitstekende publiekstrekker bij. Dit all day concept van Kim Riekwel, Jamil Sancha en zijn vrouw Stefanie - bekend van Supermercado - biedt niet alleen een uitstekende dinerkaart met culinaire hoogstandjes en...

Columns Vega
Column Fernando Jonker: Gun deze gasten ook een beleving

Het veganisme is ouder dan het woord zelf, in Frankrijk bijvoorbeeld werd al lang 'végétalisme' gebruikt voor wat later ook in het Frans 'véganisme' ging heten. De term veganisme is de Nederlandstalige versie van het Engelse woord ‘veganism’. Dit w...

Amsterdam Opening
Michiel van der Eerde opent Bar BAUT op permanente plek

Op 13 januari 2020 opent Michiel van der Eerde permanent 'Bar BAUT' aan de stadionweg in Amsterdam Zuid. Ruim 7 jaar geleden maakte Michiel van der Eerde naam als pop-up goeroe van Amsterdam. Na zes succesvolle rondreizende edities is het tijd voor een nieuwe dimensie binnen het horeca conce...

Columns Blog
Hoe makkelijk maak je het de gast om voor jou te kiezen?

Heb je je weleens afgevraagd waarom gasten überhaupt bij je reserveren of binnenstappen? Het kan niet zijn omdat je de enige plek bent waar ze wat kunnen eten of drinken. Zoals heel vroeger toen je als reiziger blij was dat je een dak boven je hoofd had en een warme maaltijd kreeg. De 'herb...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: