Jan Smink maakt het waar: Nederland naar wereldfinale

8 mei 2014 |
Jan Smink maakt het waar: Nederland naar wereldfinale<

Jan Smink, de Nederlandse deelnemer aan de Bocuse d’Or Europe 2014 in het Zweedse Stockholm, behaalde tijdens de wereldfinale de 11e
plaats. ?De chef de cuisine van restaurant Kwartier Noord in Katlijk (Friesland) en zijn commis Lars Aukema kookten samen binnen exact 5 uur en 35 minuten 14 vis- en 14 vleesgerechten. Het sterke concurrentieveld bestond uit 20 Europese topkoks.

Tommy Myllymaki
Tommy Myllymaki uit Zweden bemachtigde de eerste plaats bij de Europese wedstrijd. Nummer twee werd Kenneth Hansen uit Denemarken en nummer drie Ørjan Johannessen uit Noorwegen.?De prijs voor het beste visgerecht ging naar Nicolas Davouze (Frankrijk) en die voor het beste vleesgerecht naar Matti Jämsen (Finland). De prijs voor de beste commis ging naar Valeria Sidorova uit Rusland.

Inspanningen beloond
Jan Smink werd eerste tijdens de Nederlandse finale Bocuse d’Or in oktober 2013. Hij vertegenwoordigde daardoor Nederland tijdens de Bocuse d’Or Europe 2014 in Stockholm. ?Smink: ''Deze wedstrijd was door de aangescherpte opdrachten en de nog grotere concurrentie flink zwaarder dan de vorige. We gingen voor goud en het werd de elfde plaats. Ik weet van 4 jaar geleden hoe zwaar deze wedstrijd is. Alles hangt af van de details. We hebben er keihard aan gewerkt en onze inspanningen zijn beloond.''

Extra uitdaging
Het Nederlandse team moest twee extra uitdagingen overwinnen. De oven die voor het vlees - de gehaktballen 2014 - nodig was begaf het. Verder bleek er geen gebruiksaanwijzing beschikbaar voor de collectieve vacuümmachine die de teams konden gebruiken. Coach Leendert zorgde voor oplossingen en Jan en Lars bleven koel waardoor de gerechten alsnog konden worden afgemaakt. ??

Zware opgave
Voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, SVH Meesterkok Jonnie Boer (De Librije, Zwolle) en vice voorzitter André van Doorn (restaurant Kasteel Heemstede in Houten) zijn trots op het team. ,,We hebben tijdens deze wedstrijd een geweldige stap voorwaarts gezet. De prestatie van Nederland is opgevallen. Jan en Lars hebben het geweldig gedaan. Ze hebben er keihard voor gewerkt en niet voor niets. Deze wedstrijd is de zwaarste die er bestaat. Je moet echt alles kunnen: alle technieken beheersen en laten zien. Je moet smaakvariaties bedenken, productkennis hebben en creatief zijn. Je moet stressbestendig zijn en kunnen plannen. Chef kok en commis staan er alleen commis voor. Ze kunnen zich geen foutjes permitteren. Alles moet binnen vijf uur en 35 minuten gebeuren. Ben je te laat, dan krijg je strafpunten. Deze wedstrijd is een zware opgave.”

Coach
Ook coach Leendert Klaassens straalde van tevredenheid. ''Deze wedstrijd vraagt heel veel tijd en voorbereiding. Daarnaast hebben we allemaal ook nog een zware fulltime baan. Je moet er een bikkel voor zijn om dit te durven en te kunnen. We gaan naar de wereldfinale. Het eerste doel is bereikt. Met de 11e plaats maken we in Lyon kans om hoger te eindigen.''

Over Bocuse d’Or
De internationale culinaire wedstrijd om de Bocuse d'Or is de meest vooraanstaande ter wereld. Sinds de start in 1986 door Paul Bocuse, grondlegger van de fameuze wedstrijd, is de belangstelling alleen maar toegenomen. De wedstrijden zijn beroemd geworden in de hele wereld. Elke twee jaar strijden 24 landen in het Franse Lyon om de begeerlijke titel. Een wedstrijd die de winnaar - maar ook de andere deelnemers - aanzien en prestige bezorgt. Immers, alleen de allergrootste talenten kunnen een plaats in Lyon bemachtigen. Voor veel koks is en was, deelname aan de Bocuse d'Or de start van internationale bekendheid en een prachtige professionele carrière.

Finale Lyon
Over de hele wereld bestaat grote belangstelling voor de wedstrijd. Het aantal finaleplaatsen in Lyon is beperkt tot 24. Daarom worden elke twee jaar ‘voorcompetities’ georganiseerd in Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Europa (Bocuse d’Or Europe) Alle landen selecteren via een nationale competitie het winnende team: een kok en een commis. Dit team kan zich via de wedstrijd in hun deel van de wereld kwalificeren voor een finaleplaats in Lyon in het daaropvolgende jaar

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Column Sico de Moel: Derde date

Rode broek, keurige schoenen, net jasje, ik zette zijn prachtige bloem even in een vaasje. Hij had afgesproken met mijn buurmeisje. Ze woont bij mij aan de overkant van de gracht. Het zou hun derde date worden. Het regende buiten een beetje en de dame liet nog even op zich wachten. "He...

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Achtergronden Culinair
Nedstede verwelkomt nieuwe huurder Restaurant Rust Wat

Nedstede Groep feliciteert Bas Rasker en zijn Axivate Horeca Group met de overname van het Blaricumse restaurant Rust Wat. In dit verband heeft Nedstede met Axivate Horeca Group een nieuwe, twintigjarige huurovereenkomst gesloten. Rasker kocht het beroemde Gooise restaurant van Marc Bon, die met zij...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Events Advertorial
Ontdek op Europese beurzen nieuwe trends en innovaties voor de horeca

Dit najaar vinden er in Europa uiteenlopende beurzen plaats die afgestemd zijn op de behoeften van de horecasector. Ze reiken inspiratie en ideeën aan voor nieuwe trends en producten en zijn een bezoek meer dan waard. In november vinden de volgende evenementen plaats: België – ...

Culinair
Coperto Restobar in Zwolle is erkend met een Bib Gourmand

Chef-kok Remco Jansen en zijn brigade zijn er dolgelukkig mee: “Al sinds de opening twee jaar geleden hebben we de ambitie om op dit niveau te acteren. We konden niet gelukkiger zijn nu het is gelukt om daadwerkelijk beloond te worden met een Bib.” De nieuwe Bib Gourmand restaurantgid...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: