Interview Castell Zaandam: Bistro met een topchef achter de pannen

18 oktober 2018 | Thijs Jacobs

Op een prachtlocatie in Zaandam vind je restaurant Castell. Özgur zwaait samen met zijn partner Mascha de scepter over hun culinaire kasteel, dat bij velen te boek staat als het beste restaurant van Zaandam.

Een greep uit de reviews: “Zonder meer het beste eten van Zaandam”, “We hebben al veel restaurants in Zaandam bezocht, maar Castell blijft toch het restaurant waar we blijven terugkomen”, “Het is elke keer opnieuw een geweldige ervaring”. Welhaast zonder uitzondering zijn de beoordelingen positief. Maar ja, er staat dan ook een culinair genie achter de pannen. Mascha van Amesfoort stond jarenlang in de keukens van toprestaurants, zoals Hotel de L’Europe (Jean Jacques Menanteau), Chatillon (Pascal Jalhaij) en Pulitzer.

Tijd voor een eigen zaak


Mascha voelt zich als een vis in het water achter de kachel, terwijl Özgur zich beter thuisvoelt wanneer het om interviews gaat. “Mascha is een typische chef, ietwat introvert”, licht hij toe. “We zijn wat dat betreft wel een perfect duo, want samen hebben we onze droom waargemaakt en we vullen elkaar aan. Mascha wilde al een eigen restaurant toen ik haar leerde kennen, maar dat lukte niet. Ik vond echt dat ze voor zichzelf moest beginnen met een eigen team en juist toen konden we het restaurant van mijn broer overnemen. Zo is Castell ontstaan.”

Het restaurant van de bewuste broer was een tapaszaak, maar Mascha en Özgur gooiden het over een andere boeg. “We hebben er een compleet nieuw restaurant van gemaakt, een ‘Frans-Hollandse bistrokeuken’ waar we ook ‘bites’ serveren. We gebruiken Franse technieken voor de gerechten die komen van over de hele wereld.”

Klassiekers als hardlopers

De keuze voor het gevoel van een bistro is een bewuste keuze geweest, vertelt Özgur: “Mascha werkte in een centrale keuken voor een succesvolle restaurantketen in Amsterdam toen ze haar koksopleiding deed, ze was een jaar of vijtien, zestien toen. Daar merkte ze al op dat de klassiekers altijd goed verkopen. Garnalencocktail, carpaccio, varkenshaas… Veertig jaar geleden waren het hardlopers, nu zijn het hardlopers en over veertig jaar zijn ze dat nog steeds. De hoofdgerechten van de grill, zoals de entrecote, de t-bone steak en de lamskoteletten zijn inmiddels befaamd in Zaandam en de keuze voor een bistro is ook ingegeven door de economische haalbaarheid. De Côte de Boeuf met vers getikte bearnaisesaus en verse frieten is in Zaandam geïntroduceerd door Mascha en een absolute hit.  Sterrenaspiraties hebben we niet, we houden meer van een informele setting en vanwege de door ons gekozen kaart en setting draaien we super.”

Jarenlange verbouwing

Castell ligt in een mooi stukje Zaandam, aan de sluis. “Dat is inderdaad prachtig. Op papier in ieder geval, want we zitten al jaren vast in een verbouwing van de sluis. De verbouwing heeft namelijk een flinke vertraging opgelopen, waardoor wij omzet mislopen. De arbitrage is net beslecht en nu ziet het ernaar uit dat het over anderhalf jaar helemaal af is. Op dit moment is het wel even afzien; de omgeving is zelfs een beetje in verval geraakt en dat kost ons omzet. En dat terwijl het zo mooi kan zijn, ons terras op het westen, de ligging aan de sluis, onze ligging nabij het centrum… Nou ja, we moeten het even uitzingen en straks is het geheel fantastisch mooi. Er komt zelfs een stukje kade bij, waardoor we het terras kunnen uitbreiden.”

Toeristische trekpleister

Zaandam trekt steeds meer toeristen aan, ook voor restaurants is dat een goede ontwikkeling. “Toen we net openden, dat was in 2007, was er in Zaandam niet zo veel op het vlak van restaurants”, vertelt Özgur. “Dat is wel veranderd in positieve zin. Er zijn veel leuke restaurants bijgekomen en dat is goed voor de stad. Ook zijn er veel nieuwe hotels ontwikkeld en het Inntel is onlangs grondig verbouwd, dat doet zeker wat met het toerisme. Bovendien merk ik dat Tripadvisor een aanzuigende werking heeft en dat internationale gasten ons via dit platform uitstekend weten te vinden.” Castell heeft na ruim tien jaar een prominente plek verworven binnen het Zaandamse culinaire landschap en als de provincie een beetje meewerkt – en de verbouwing van de sluis straks gereed is – ziet de toekomst er absoluut rooskleurig uit voor Özgur en Mascha.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Restaurant
Bar-restaurant IJver opent zomer 2019

In de zomer van 2019 opent IJver haar deuren in de voormalige Scheepsbouwloods op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Er wordt hard gewerkt aan dit robuuste restaurant met een eigenzinnige menu- en drankenkaart. Op deze iconische locatie met een groot binnen- en buitenterras kunnen gasten staks geniete...

Food trends Vega
Populariteit vlees- en visvrije thuisbezorgmaaltijden stijgt

Afgelopen week namen zeker 57.600 Nederlanders deel aan de tweede editie van de Nationale Week Zonder Vlees. Een initiatief dat Nederlanders inspireerde om van 11 tot 17 maart een week lang geen vlees (en vis) te eten, en in plaats daarvan de verrassende mogelijkheden van de plantaardige keuken te o...

Bier Events
Bijna 450 bieren in 5e Dutch Beer Challenge

Op woensdag 20 maart 2019 is Rotterdam weer een dag de bierhoofdstad van Nederland. Dan wordt in Arminius congres- en debatcentrum voor de vierde keer de ‘Dutch Beer Challenge’ georganiseerd. Alle ruim 650 Nederlandse brouwerijen en brouwerijhuurders zijn benaderd en velen hebben &eacut...

Economie KHN
Oproep KHN voor Provinciale Staten-verkiezingen: voorkom overaanbod horeca

De afgelopen tien jaar nam het aantal horecazaken in Nederland explosief toe. Het aantal groeide met 13 procent naar ruim 43000 zaken. KHN is blij met deze ontwikkeling en ziet ook voor de toekomst nog ruimte voor extra horeca. Maar in steeds meer binnensteden ontstaat overaanbod van horeca, vooral ...

Achtergronden Restaurant
Download nu de maarteditie van De RestaurantKrant

De maarteditie van De RestaurantKrant is uit! Niet alleen hebben we een fonkelnieuw design, maar we spreken ook nog eens met de eigenaren van restaurant Flicka in Kerkdriel. Het restaurant ontving onlangs zijn eerste Michelinster. Klik hier om de uitgave te downloaden (je hoeft enkel je e-mailadres ...

Tech Interview
''Bij De Beren hebben we nu al twaalf marketingmedewerkers nodig''

Marjolein Mens is communicatieadviseur bij restaurantketen De Beren. De restaurantketen heeft de social media campagnes uitstekend op orde en pakt de marketingactiviteiten professioneel aan. Hoe gaat dat in zijn werk bij zo’n succesvolle keten? Marjolein: “We hebben hier op kantoor een h...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: