Inschrijftermijn Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020 verlengd

6 april 2020 | Redactie

De inschrijftermijn voor de 19e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs voor de beste jonge gastvrouw of gastheer van Nederland is verlengd als gevolg van de corona-crisis. Kandidaten tussen de 20 en 26 jaar kunnen nu nog tot en met 30 juni 2020 inschrijven. De uitreiking van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020 vindt plaats tijdens de gidspresentatie van Lekker500 editie 2021 op 26 oktober 2020.

In verband met de gevolgen van de corona-crisis heeft de organisatie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) besloten de termijn voor inschrijving te verlengen tot en met 30 juni 2020.

De NHGP wordt georganiseerd door de G4, waarin restaurantverenigingen Alliance Gastronomique, JRE-Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samenwerken. 

Voorzitter van de stichting G4 Patrick van Zuiden: “De horeca en de kring er omheen wordt enorm geraakt door de gevolgen van de corona-crisis. Toch heeft het bestuur besloten om de wedstrijd door te laten gaan. Ook in deze tijden is het belangrijk om jong gastvrijheidstalent en indirect hun werkgevers een podium te geven. Met wat aanpassingen hopen we op 26 oktober weer een nieuwe winnaar te laten schitteren, waarmee we de horeca na een moeilijke periode weer wat extra glans en positiviteit kunnen geven.” 

Inschrijving heropend

Omdat er voorlopig nog geen jurybezoeken in de restaurants kunnen plaatsvinden, is besloten de inschrijving te heropenen en kunnen kandidaten zich tot en met 30 juni 2020 inschrijven. 

Patrick van Zuiden: “De op 11 mei geplande theoriedag bij ROC Mondriaan Den Haag wordt naar een latere datum verplaatst. Helaas moeten we de kandidaat missen die via de wildcard van de Future Talents wedstrijd zou deelnemen, omdat deze wedstrijd voor 2020 is geannuleerd. Hiervoor in de plaats laten we een extra kandidaat uit de reguliere inschrijvingen doorgaan naar de finale, waardoor de finale nog steeds 10 kandidaten telt. Mocht de horeca nog substantieel langer dan tot en met 28 april zijn gesloten, dan zullen we ons wederom beraden over het vervolg van de wedstrijd. Deze periode is heel pijnlijk voor de horeca en we wensen zowel de kandidaten als hun werkgevers veel sterkte toe en veel succes als de deuren weer open mogen.”

Beste jonge gastvrouw of gastheer

In 2019 won Tim Wellenberg van restaurant Hanninkshof in Enschede de wedstrijd om de NHGP en werd daarmee de beste jonge gastheer van Nederland. Voor de editie 2020 zoekt de organisatie kandidaten tussen de 20 en 26 jaar. Zij moeten minimaal 4 dagen per week als gastvrouw of gastheer werken in een restaurant dat genoteerd is in de gidsen Michelin, Gault&Millau of Lekker500, of dat aangesloten is bij de G4, of dat behoort tot een hotel met de classificering 5 sterren. Inschrijving is sinds 2019 niet meer gebonden aan het lidmaatschap van een restaurantvereniging.

Beoordeling door top gastronomie
De wedstrijd bestaat uit drie onderdelen. De theorie-en praktijkkennis wordt getest tijdens twee dagen op de locatie van ROC Mondriaan in Den Haag. Daarnaast vindt er een praktijktoets plaats in het restaurant waar de deelnemer werkt. De uitreiking vindt plaats tijdens de gidspresentatie van Lekker500 editie 2021 op 26 oktober 2020.

De deelnemers worden beoordeeld door een jury met prominenten uit de Nederlandse gastronomie. Juryvoorzitter is wijndocent en topsommelier Edwin Raben en erevoorzitter is journalist Willem Kool van de Telegraaf. Overige juryleden zijn SVH Meestergastvrouw van restaurant Bij Jef Nadine Mögling, de nestor van de Nederlandse gastronomie SVH Meesterkok Cees Helder, voormalig voorzitter van de G4 Lex Gasseling, Algemeen directeur Moët Hennessy Bob Bron en Lekker500 hoofdredacteur Annelies Pijper. Daarnaast beoordelen oud-winnaars van de NHGP mee. 

Verder maken de voorzitters van de G4 onderdeel uit van de jury: Gerard Wollerich namens Alliance Gastronomique, Marko Karelse namens JRE-Nederland, Frank Visser voor Les Patrons Cuisiniers en Michael Hu namens de Fine Eastern Restaurants.

Indrukwekkend prijzenpakket

De winnaar gaat naar huis met de wisseltrofee (een beeld van kunstenaar Lou Thissen) en mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet. Daarnaast ontvangt de winnaar een fles zeer exclusieve Hennessy Paradis t.w.v. € 1.100 en een geldprijs van maar liefst € 2.500.


Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs
Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, is in 1999 de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen en om het vak meer onder de aandacht te brengen. Onder de vlag van de NHGP werken Alliance Gastronomique, JRE-Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants (de G4) samen. 
Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage, wordt de prijs omarmd door de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en zijn Lekker500 en S.Pellegrino en Acqua Panna verbonden als partner. Hoewel de wedstrijd door de G4 wordt georganiseerd, is inschrijving niet gebonden aan het lidmaatschap van een restaurantvereniging.

Inschrijven en meer informatie
Meer informatie en de criteria om in te schrijven zijn te vinden op de website van Lekker500.  Kandidaten kunnen tot en met 30 juni 2020 inschrijven.

Foto: The Click Company

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events
Da Vinci Maasbracht brengt culinaire theatershows in coronatijden

Restaurant Da Vinci in Maasbracht organiseert in juni 2020 twee culinaire theatershows met zangeres Suzan (Suus) Seegers en pianist Rob Mennen. De Limburgse multitalenten geven tijdens een gastronomisch diner in het sterrenrestaurant een mini-concert voor maximaal 30 gasten. Hiermee geven eigenar...

Achtergronden Coronacrisis
Onderzoek: consument heeft begrip voor horecamaatregelen horeca

Namens de Nederlandse horecaondernemers en Bureau Fris, heeft House of Watt onderzoek gedaan naar de behoeftes van de horecagast in de nieuwe 'anderhalvemetereconomie'. Wat is de mening over het werken in shifts, een minimale besteding en het gebruiik van schermen in de horeca. Welke hore...

Internationaal Coronacrisis
Corona-uitbraak Duitsland: regels in restaurant werden niet nageleefd

De corona-uitbraak in het Duitse district Leer, vlak over de grens bij Nieuweschans, is niet uit de lucht komen vallen. Het niet naleven van de hygiëneregels tijdens een besloten feest in een restaurant staat aan de basis van de uitbraak, zo melden de Duitse autoriteiten. Elf personen zijn b...

Economie Coronacrisis
Steunpakket met drie maanden verlengd: 13 miljard euro aan kosten

De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard uit voor steun aan ondernemers die vanwege de coronacrisis in financiële problemen komen. Het bestaande noodpakket loopt af op 1 juni, maar wordt dus met nog eens drie maanden verlengd. Zorgelijke ontwikkeling Premier Rutte spr...

Culinair Coronacrisis
Wellnessboot: van badjassenparadijs naar smaakvol pop-up restaurant

Een fijne cruise maken zit er vanwege de coronacrisis momenteel niet in. Maar wie toch een avondje dat heerlijke vakantiegevoel wil ervaren en tegelijkertijd wil genieten van een heerlijk diner kan vanaf 1 juni terecht op de Wellnessboot bij City Resort Hotel Mill. De Wellnessboot is normaal gezien ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
VCHO, ProFri en NHG vragen om verduidelijking enkele regels 

Premier Mark Rutte heeft gesproken; de kogel is door de kerk. Vanaf 1 juni om 12.00 uur mag het zitgedeelte van cafetaria’s en restaurants weer open voor maximaal 30 eters ter plekke. Ook mogen de terrassen weer in gebruik worden genomen. Veel ondernemers waren zich al aan het voorbereiden; ee...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: