ING verwacht 3% omzetgroei voor horeca

19 juli 2016 | Linda Groothuijse
ING verwacht 3% omzetgroei voor horeca

Analisten van ING verwachten dat de omzet van de horeca met 3 procent zal groeien. Voor 2017 verwacht de bank een gematigde omzetgroei van 1,5 procent. De sector is gevoelig voor internationale onzekerheid en onzekerheid bij consumenten, stelt ING. Een Brexit is daarom ook voelbaar in bij horecabedrijven, met name in Amsterdam en Utrecht.

Vooral restaurants en andere eetgelegenheden plukken de vruchten van een consument die meer uitgeeft, zo blijkt uit het sectoronderzoek. Hotels verwelkomden in het eerste kwartaal meer gasten en realiseerden doorgaans hogere prijzen dan een jaar eerder. Cafés krabbelen wat op na een jarenlange daling van de omzetvolumes. De Britse stem voor uittreding uit de EU is voor de horeca ongunstig. De verwachte druk op de werkgelegenheid bij bedrijven die handelen met het Verenigd Koninkrijk kan ook het vertrouwen van de Nederlandse consument schaden. Via die weg remt het de bestedingsgroei terwijl ook de Britse toeristische bestedingen lager uitvallen. Voor 2017 is het groeiperspectief van de horeca met 1,5% dan ook gematigd.

Eerste kwartaal

In alle horeca-branches stegen de omzetvolumes in het eerste kwartaal van 2016. Bij restaurants groeide het aantal verkochte consumpties met vijf procent. Volgens het CBS is er al sinds begin 2014 sprake van dit uitzonderlijk hoge groeitempo. Met een volumegroei van bijna acht procent was ook de groei in het fastservice segment fors, naast snackbars en fastfoodrestaurants maken ook thuisbezorgers hier deel van uit. De groei bij cafés (3,4%) lijkt bescheiden maar is tegen een achtergrond  van volumes die al meer dan tien jaar dalen opvallend. Bij hotels was de volumegroei wat minder sterk dan in de andere branches maar nog altijd duidelijk positief.

Brexit

De Brexit heeft invloed op het toerisme in Nederland. Vooral in Amsterdam en Utrecht is de horeca gevoelig voor de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. In Amsterdam zijn Britten goed voor meer dan 15% van alle overnachtingen in hotels en hostels, in Utrecht is dat ruim 10%. De horeca in provincies als Friesland en Zeeland zal daarentegen nauwelijks iets merken van een Brexit-effect. Horeca ondernemers die Britse gasten bedienen ondervinden vooral hinder van de lagere koers van het Britse pond. Daardoor hebben de vele Britse toeristen die Nederland bezoeken minder te besteden. Ook kan het Britten doen besluiten om hun vakantie elders door te brengen.

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview
''De eerste doorgroeimogelijkheid is een feit''

Familierestaurant Midas uit Woerden heeft de knop omgezet en is in deze tijd volledig gaan bezorgen naar particulieren via hun cateringlocatie. Nieuwe fietsen en auto’s erbij én een nieuw filiaal in Berkel en Rodenrijs. Door een nieuw filiaal te openen en een kleine steun van de overhei ...

Achtergronden Internationaal
Just Eat Takeaway gaat supermarktartikelen leveren

Lieferando.de opent zijn deuren voor de levering van supermarkten. Hierdoor is het voor meer dan 12 miljoen gebruikers mogelijk om bijna alles met betrekking tot voedsel en geselecteerde supermarktartikelen te bestellen. Verwacht wordt dat de leveringen gemiddeld 20-30 minuten zullen duren. Het bedr ...

Columns Ondernemen
Column Monique van Gevelt: voorsorteren op de toekomst

Ik ben druk met offertes opvragen. Voor een klant die een complexe website moet laten bouwen. En voor wat renovatiewerk aan een ‘oude dame’, een huis uit 1906. Het is een pittige zoektocht om de juiste leveranciers te vinden die de klus kunnen klaren. Je komt de gekste dingen tegen al ...

Gastronomie
Restaurant Intens haalt sterrenkwaliteit in huis

Positieve energie doorgeven en in verbinding blijven met je medewerkers en je gasten. Dát is in coronatijd, als je hotel en restaurant gesloten is, best een uitdaging. Je kunt er dan voor kiezen om bij de pakken neer te gaan zitten óf je denkt in kansen en mogelijkheden. Restaurant Int ...

Corona
Terrassen per 19 mei open van 6 tot 20 uur

De terrassen mogen vanaf aanstaande woensdag 19 mei vanaf 06.00 uur tot 20.00 uur open. Dat maakte premier Rutte zojuist bekend tijdens de persconferentie. Met de verruiming van de openingstijden van de terrassen hebben horecaondernemers meer mogelijkheden om ook diner op de terrassen te draaien ...

Interview
''Positief vooruit blijven kijken naar de toekomst''

Pablo van Dick (openingsfoto), Linda Hogerhorst en Hertzog Olivier (foto onderaan artikel) runnen het restaurant Eet-Lokaal aan de Markt-Wittenburgstraat in Zevenaar. De horeca, die voor een lange tijd gesloten was, mag sinds 28 april 2021 weer gedeeltelijk open. Pablo van Dick en Hertzog Olivier ve ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: