Ietsje omzetgroei voor de horeca

29 november 2012 |
Ietsje omzetgroei voor de horeca<

In het derde kwartaal heeft de horeca de omzet ietsje zien groeien. Een volumekrimp van 1,3 procent is afgewend door een 1,9 procent prijsstijging. Per saldo komt de groei voor de branche op 0,6 procent.

Grote daling volume
De volumedaling van 1,3 procent is de grootste daling in twee jaar tijd, zo becijferde het CBS. Cafés kregen de hardste klappen in het derde kwartaal. Het volume daalde met ruim 5 procent, wat de omzetdaling doet uitkomen op 3,2 procent. Hier was de prijsverhoging niet afdoende om het dalende volume te compenseren.

Restaurants zien volume en omzet toenemen
Restaurants deden het goed. Het omzetvolume steeg met 1,1 procent en de prijzen met 1,6 procent, wat de omzetgroei voor deze deelsector binnen de branche op 2,6 procent (afrondingsverschillen) brengt.

Grootste prijsstijging bij fastservice
Bij cafetaria's, lunchrooms en ijssalons werd de grootste prijsstijging gemeten: 2,3 procent. Het volume kromp met 0,7 procent waardoor de omzetgroei op 1,5 procent (afrondingsverschillen) komt.

Hotels, pensions en conferentieoorden zagen de omzet met 0,2 procent stijgen. Hiervan worden geen cijfers over het volume en de prijs vrijgegeven.

Frank Lindner
Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden Culinair
Ruim 1 op de 10 Nederlanders gaat met Kerst uit eten

Ruim een op de tien (12 procent) Nederlanders grijpt Kerst aan om uit eten te gaan. Dit blijkt uit een analyse van Taxi2Airport, dat - in aanloop naar de kerstdagen - in kaart bracht op welke manier Nederlanders Kerst vieren. Eten belangrijk tijdens Kerst Kerst is erg populair in Nederland. L...

Opening Culinair
Restaurant Alma Oisterwijk van voormalig sterrenchef Wouter van Laarhoven geopend

Op 19 november 2019 hebben chef Wouter van Laarhoven en gastvrouw Malou Hagenaars hun restaurant Alma in Oisterwijk geopend. Alma bestaat uit een casual fine-dining-restaurant en een bodega en is gevestigd op De Lind 45a, in een deel van het pand dat sinds 1631 als De Swaen bekendstaat en waar ooit ...

Wet- en regelgeving
Alle rookruimtes gesloten in 2022

Het is de bedoeling dat de laatste rookruimtes in Nederland in 2022 sluiten. In (semi)overheids- en openbare gebouwen sluiten de rookruimtes al in 2021. Dat betekent dat er dan geen rookruimtes meer te vinden zijn in de zorg, het onderwijs, bij overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In ...

Bezorgen Achtergronden
Deliveroo help de Sint een handje

Diverse gezinnen werden aangenaam verrast toen de Sint met zijn paard bij hen voor de deur stond. De Sint reed een ronde in het Rotterdamse Kralingen om een heerlijke maaltijd bij verschillende adressen langs te brengen met hulp van de Deliveroo-bezorgers. Handig als je te paard bent en je handen vr...

Columns Interview Longread
Horeca-etiquette: restaurantgasten willen privacy

De horeca is zoveel meer dan wat er uit de keuken komt. De aankleding van je zaak en bovenal de kwaliteit van de service zijn bepalend voor het gevoel dat jouw gast aan het bezoek aan je zaak overhoudt. Natuurlijk moet de setting goed zijn, mensen voelen zich ongemakkelijk als er minder dan vijft...

Economie
FNV Horeca bereikt cao-akkoord horeca met 3% loonsverhoging

FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben met werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao horeca. Het belangrijkste resultaat is een loonsverhoging van in totaal 3%. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, over het behaalde onderhandelingsakkoord:...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: