Hulp bij allergenenwetgeving

25 november 2014 |
Hulp bij allergenenwetgeving

De bemoeizucht van de overheid zit velen niet lekker, en zeer zeker horecaondernemers hebben reden tot klagen. Ergernis 'numero uno' is
op dit moment de allergenenwetgeving die op 13 december ingaat. Een draak van een wet. Vroeger hoorde je niemand over allergieën en nu lijkt inmiddels de halve bevolking allergisch. Althans: dat wil de overheid ons doen geloven. Nee, zonder gekheid: een zware allergie kan vreselijk zijn voor de betrokkene, maar horecaondernemers wordt het ondernemen wel heel erg moeilijk gemaakt op deze manier. In dit artikel enige uitleg en ook de lijst met 14 allergenen die vermeld dienen te worden.

Niet-voorverpakte levensmiddelen
Laten we beginnen met de wetgeving met betrekking tot niet-voorverpakte levensmiddelen. Daar heb je als horecaondernemer natuurlijk het meest mee van doen. Je biefstuk komt immers niet voorverpakt de pan uit lopen... Even kort door de bocht: iedere horecaondernemer is vanaf 13 december 2014 verplicht om de 14 allergenen te vermelden. Dat geldt dus ook voor niet-voorverpakte voeding.

Artikel 1
In deze regeling wordt verstaan onder:

a. niet-voorverpakte levensmiddelen: levensmiddelen die niet voorverpakt aan de eindverbruiker of aan grote cateraars te koop worden aangeboden of levensmiddelen die op de plaats van verkoop op verzoek van de consument worden verpakt of met het oog op de onmiddellijke verkoop worden
voorverpakt;

b. allergeneninformatie: de vermelding, bedoeld in artikel 9, eerste lid, onderdeel c, van verordening
(EU) 1169/2011.

Artikel 2

1. Op de plaats waar niet-voorverpakte levensmiddelen te koop worden aangeboden, wordt duidelijk
zichtbaar vermeld waar de allergeneninformatie over deze niet-voorverpakte levensmiddelen
beschikbaar is.

2. Indien niet-voorverpakte levensmiddelen te koop worden aangeboden op meerdere plaatsen
binnen eenzelfde pand, wordt de vermelding, bedoeld in het eerste lid, aangebracht op elk van
deze plaatsen afzonderlijk.

3. De allergeneninformatie, bedoeld in het eerste lid, wordt op de plaats van verkoop van deze
levensmiddelen schriftelijk of elektronisch beschikbaar gesteld en is vrij toegankelijk, begrijpelijk
en duidelijk leesbaar.

Artikel 3

In afwijking van artikel 2 mag de allergeneninformatie op de plaats van verkoop van niet-voorverpakte
levensmiddelen mondeling worden medegedeeld indien:

a. de allergeneninformatie te allen tijde door de eigenaar of een werknemer onverwijld en op een
juiste manier aan de consument kan worden medegedeeld voordat de aankoop plaatsvindt;

b. de allergeneninformatie is te allen tijde schriftelijk of elektronisch beschikbaar voor het personeel
en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit; en

c. op de plaats van verkoop wordt een duidelijk zichtbare vermelding aangebracht waarbij de
consument wordt verzocht zich voor de allergeneninformatie te wenden tot het personeel.

Artikel 4
Deze regeling treedt in werking met ingang van 13 december 2014.

Artikel 5
Deze regeling wordt aangehaald als: Warenwetregeling allergeneninformatie niet-voorverpakte levensmiddelen.

Welke 14 allergenen moeten worden vermeld?

1. Glutenbevattende granen, namelijk tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut of kruisingen daarvan en producten op basis van glutenbevattende granen

2. Schaaldieren en producten op basis van schaaldieren

3. Eieren en producten op basis van ei

4. Vis en producten op basis van vis*

5. Pinda’s en producten op basis van pinda’s

6. Soja en producten op basis van soja*

7. Melk en producten op basis van melk (inclusief lactose)*

8. Noten zoals amandelen, hazelnoten,walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten en producten op basis van noten*

9. Selderij en producten op basis van selderij

10. Mosterd en producten op basis van mosterd

11. Sesamzaad en producten op basis van sesamzaad

12. Zwaveldioxide en sulfi eten (in concentraties van meer dan 10 mg/kg of 10 mg/l uitgedrukt als totaalgehalte aan zwaveldioxide)

13. Lupine en producten op basis van lupine

14. Weekdieren en producten op basis van weekdieren

* Met uitzondering van de in de Verordening Voedselinformatie genoemde stoffen en producten.

Creativiteit verbannen uit de keuken
Nu we dit weten, kunnen we een tussenbalans opmaken. Wat zijn nu direct de pijnlijke punten voor chefs en horecaondernemers?

- Creativiteit wordt beperkt. Je wordt beperkt in de keuzes die je maakt of kunt maken in de keuken.

- Administratieve rompslomp. Stickers, regeltjes, posters, et cetera. En o wee als het stickertje eens ontbreekt!

- Geld. Het kost de ondernemer simpelweg geld aan training, tijd, uitvoering en naleving van de wet, et cetera.

- Humeur. Hier worden we natuurlijk niet vrolijk van.

- Beloften. Er werd ons allen een vermindering van regeldruk beloofd. Daar zien we vooralsnog weinig van terug.

We kunnen zo nog wel even doorgaan, maar per 13 december staan we voor een voldongen feit. De horeca heeft zich aan de wet te houden en hopelijk helpt het lijstje met 14 allergenen hierbij. Succes!

Thijs Jacobs

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Fastservice
Horeca in Amsterdam The Style Outlets morgen geopend

HMSHost International en NEINVER openen met trots de eerste eet- en drinkgelegenheden in Amsterdam The Style Outlets, de nieuwste winkelbestemming van Nederland. Vanaf morgen kunnen bezoekers tijdens het winkelen genieten van Starbucks, Burger Federation en Pommes Frites. Hierdoor wordt de aanwezigh ...

Culinair Coronacrisis
Helft Nederlanders sinds maart niet meer uit eten geweest

De helft van de Nederlanders (49%) heeft geen bezoek meer gebracht aan een restaurant sinds de uitbraak van COVID-19. Dit in tegenstelling tot 2019, toen slechts 1 procent nooit uit eten ging. Het restaurantgedrag van de Nederlander is door de pandemie flink veranderd. Dit blijkt uit het onderzoek & ...

KHN Coronacrisis
Gelderse horecaondernemers kunnen voucher met waarde tot 5000 euro aanvragen

De provincie Gelderland stelt 1 miljoen euro beschikbaar aan ondernemers in de horeca-, toerisme- en vrije tijdsector die door de coronacrisis in zwaar weer zijn gekomen. Dit ‘steuntje in de rug’ kunnen ondernemers in deze hard getroffen sectoren inzetten voor adviesdiensten en ondersteu ...

Wet- en regelgeving
Viswinkel of horeca?! Het slotstuk!

Een jaar geleden schreven wij over de handhavingszaak die door de gemeente Amsterdam was gestart tegen The Seafood Shop, een luxe viswinkel in het hart van Amsterdam, waar ook diverse vissnacks en maaltijden worden verkocht. In dit artikel staan wij nogmaals stil bij het verloop van deze zaak en kij ...

Digitaal Ondernemen
December: Alles over digitaal ondernemen

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: