Horeca sterkst groeiende branche binnen franchise

5 december 2017 | Roy Spijker
Horeca sterkst groeiende branche binnen franchise<

Volgens onderzoek van De Nationale Franchise Gids nam het aantal franchise vestigingen in horeca de eerste drie kwartalen van 2017 met 5,9% toe. Welgeteld kwamen er 146 vestigingen bij, waarmee het totaal aan franchise vestigingen in de horeca uitkomt op 2.608 vestigingen verdeeld over 92 franchiseformules. In totaal bestaat 9,51% van het totaal aantal franchise vestigingen in Nederland uit horeca.

Naast de toename in het aantal franchise vestigingen zag de branche haar omzet in de eerste drie kwartalen van 2017 met 10,7% toenemen naar 2,7 miljard euro. Hiermee noteerde franchise in horeca voor het vierde jaar op rij een omzetgroei. Hiermee is horeca op beide facetten de sterkst groeiende branche binnen franchise van de afgelopen drie kwartalen.

Deze omzetgroei wordt mede veroorzaakt door toenemende buitenconsumptie en toenemende online bestedingen.


Horecagelegenheden in de huidige winkelstraten zijn inmiddels lang niet meer altijd restaurants, cafés en terrassen maar een grote diversiteit aan horeca concepten. Eten op straat raakt steeds meer ingeburgerd, horeca concepten spelen hierop in door geen terrassen of zitplaatsen, maar hooguit een paar staplaatsen aan te bieden. Ook steeds meer internationale horecaketens vinden hun weg naar Nederland, waaronder Papa John’s, Dunkin’ Donuts en Pizza Hut.

Maar ook het thuisbezorgen van maaltijden neemt een hoge vlucht dankzij bedrijven als Thuisbezorgd en Foodora. In het eerste kwartaal van dit jaar kwamen er alleen al via Thuisbezorgd 6,2 miljoen bestellingen binnen, een stijging van 31% ten opzichte van het jaar daarvoor. Betekent de populariteit van thuisbezorgen het begin van het einde voor traditionele restaurants? Zeker niet, het succes kent ook een keerzijde; kleinere horecaketens kunnen vaak de enorme vraag niet aan, de beleving voor de klant valt weg en tussenpersonen zoals Thuisbezorgd nemen een deel van de winst in. Daarnaast zal de vraag naar uit eten gaan altijd blijven. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie
Horeca 22.00 uur dicht, maximaal dertig gasten binnen

De horeca is verplicht om vanaf dinsdag 29 september de deuren om 22.00 uur te sluiten. Vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten. Daarbij ...

Economie
"Horeca 22.00 uur dicht, maximale groepsgrootte naar 30"

Tijdens de persconferentie van vanavond zal premier Mark Rutte bekendmaken dat de horeca iedere dag verplicht om 22.00 uur de deuren zal moeten sluiten. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. D...

Culinair Nice 'n Easy
''Natuurlijk kopen we weleens voorgesneden uitjes in''

Of je convenience- of gemaksproducten gebruikt in de keuken is vaak afhankelijk van het type restaurant waarin je werkt en welke volumes je draait. We benaderden verschillende chefs die in uiteenlopende restaurants werken en zij vertellen je meer over hoe zij werken. Peter Postma is chef-kok en m...

Awards Vega
Restaurant Veggies On Fire wint duurzaamheidsprijs voor de horeca

Veggies On Fire, Vegan Restaurant Den Haag wint voor de tweede maal op rij de duurzaamheidsprijs voor de horeca van Nederland en België. Op dinsdag 22 september werden in Ahoy, tijdens de zwaar versoberde editie van Gastvrij Rotterdam, maar toch geheel in stijl, de Gaia Green Awards 2020 uitger...

Culinair Internationaal Bocuse d'Or
17 deelnemers aan de Europese finale Bocuse d'Or Europe

Van 15 tot 16 oktober nemen 17 Europese landen deel aan Bocuse d'Or Europe in Tallinn, Estland om zich te kwalificeren voor de grote wereldfinale die plaatsvindt op 1 en 2 juni 2021 in Lyon (Frankrijk). Aanvankelijk hadden 24 landen zich aangemeld. Na de eerste selectie bleven er 20 over, er ...

Food trends
De Dessertclub creëert eerste zoete bitterbal van Nederland

Het eerste dessert only pop-up restaurant van Nederland, de Dessertclub, krijgt wegens het grote succes een vervolg. Op 1 oktober opent het restaurant opnieuw haar deuren in Apeldoorn met een compleet nieuw 7-gangen menu. De Dessertclub heeft daarvoor een bijzondere versie van een typisch Nederlands...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: