'Horeca herstelt later dan andere sectoren'

19 april 2010 |
'Horeca herstelt later dan andere sectoren'

De verwachte omzet-ontwikkeling voor de horeca zal in 2010 achterblijven bij die van de Nederlandse economie als geheel. Dit is te lezen in de meest recente kwartaalbericht van bankverzekeraar ING. In 2011 is er een lichte inhaalslag te verwachten, zo menen de economen van het ING Economisch Bureau. De reden dat de omzetkrimp in de horeca sinds 2008 meevalt, is volgens het rapport te verklaren uit het feit dat de prijzen in de horeca gemiddeld harder stijgen dan de inflatie. Dit ligt anders in de hotellerie, waar de prijzen juist zijn ingezakt. Cafés wisten de terugloop in de volumes te compenseren door de prijzen geleidelijk te verhogen. In termen van volumes ligt er in 2010 voor de horeca nog krimp in het verschiet, ondanks herstel in de hotellerie en de stabiliserende werking van het segment cafetaria’s.

Later herstel verwacht
De horeca behoorde in 2009 samen met de autobranche, transportsector, industrie en groothandel, tot de zwaarst getroffen sectoren van de Nederlandse economie. Hoewel de
horeca in hoogconjunctuur nagenoeg gelijk liep met de economische ontwikkeling, diende de crisis zich in deze branche eerder aan. De economische neergang in de horeca werd onder leiding van cafés (tweede helft 2007) eerder ingeluid. In de huidige cyclus dient ook het herstel zich voor de horeca later aan dan voor de Nederlandse economie als geheel, namelijk pas in tweede helft van 2010. Dit terwijl het BBP kwartaal-op-kwartaal al vanaf de tweede helft van 2009 groeit).

Bij de geraamde groeiniveaus bevindt de omzet van de horeca zich in 2010 alweer bijna op het niveau van 2006 en in 2011 nog 2% onder het record jaaromzetniveau van 2007. De reden dat dit meevalt, is dat de prijzen in de horeca sneller stijgen dan de gemiddelde inflatie.

Cafetaria’s trekken de kar
Als naar het deelsectorniveau wordt afgedaald, is zichtbaar
dat cafetaria’s sinds de economiebrede uitbraak van de crisis het enige segment is dat positieve groei wist te realiseren. Het segment toont daarmee dat het anders reageert op de economische conjunctuur dan hotels, cafés en restaurants.

Hotellerie zal ook bijdrage leveren
Hoewel cafés de neergang als eerste hebben ingezet (2e
kwartaal van 2008), werden ze in de duikvlucht omlaag ingehaald door de hotels (vanaf het 4e kwartaal 2008). Hoewel de cijfers tot en met 2009 het nog niet laten zien, worden dit jaar voor de hotellerie weer voor de omzet ‘plussen’ verwacht. De omzet van restaurants en cafés blijft in de onderliggende raming van de ING nog wel krimpen als gevolg van terughoudendheid bij de consument en in het licht van de bezuinigingen en/of belastingverhogingen die vanuit de overheid op het bedrijfsleven (inclusief horeca) en consumenten
afkomen. Ondanks de onzekerheden, kan wel worden gezegd dat het koopkrachtklimaat zich in de tweede helft van 2010 geleidelijk zal verbeteren.

Download het hele rapport door op onderstaand pdf-icoon te klikken.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Economie Achtergronden
Advies Belastingdienst aan horecaondernemers: verleng bijzonder uitstel van betaling

Is uw bijzonder uitstel van betaling afgelopen en kunt u nog niet aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voldoen? Verleng dan uw bijzonder uitstel van betaling. Dat kan nog tot en met 30 juni. Afgelopen zaterdag ontvingen 60.000 ondernemers, waaronder uit de horecabranche, hierover een brief van de B ...

KHN Corona
KHN: uit eten met sneltest onbespreekbaar

De uitspraken van minister De Jonge over de rol van sneltesten in het openingsplan van het kabinet kunnen rekenen op stevige kritiek vanuit horecaondernemers. Zo wordt er mogelijk gesproken over versoepelingen, waarbij de horeca voor uit eten open mag met de inzet van sneltesten. Vooral het feit dat ...

Achtergronden
De Beren opent nieuw bezorgrestaurant in Breda

Bourgondische Bredanaars kunnen vanaf nu hun hart ophalen met het gloednieuwe Bezorgrestaurant De Beren Breda. De opening van de 27ste bezorgvestiging vond op maandag 3 mei 2021 plaats aan de Haagdijk 24. De Haagdijk is een ideale bezorglocatie, omdat vanaf deze centrale plek veel Bredase huishou ...

Economie Achtergronden
CBS: relatief veel horecabedrijven opgeheven

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan é&e ...

Achtergronden Corona
Kan de horeca eigenlijk wel open als het weer mag?

Als de horeca op een gegeven moment weer open mag, dan is het nog maar de vraag of elke horecagelegenheid dat ook kan. BNR Nieuwsradio ging op onderzoek uit en deed daarbij ook navraag hij KHN. Bij veel ondernemers ontbreekt het op dit moment aan financiële middelen om personeel te betalen of v ...

Interview Longread
Deze brasserie opent het terras niet: ''Het zet geen zoden aan de dijk''

Andrea de Lange is eigenaresse van Brasserie Jansen in Zwolle. De terrassen mogen weliswaar weer gedeeltelijk open, maar zij koos ervoor haar terras gesloten te houden. Een weloverwogen keuze, zo blijkt. “Als je kijkt naar alle administratie en de opstartkosten die daarbij komen kijken, dan he ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: