Hier koopt Nederland zijn eten en drinken

6 oktober 2017 | Roy Spijker

Het gaat goed met de foodsector. De consument heeft duidelijk zijn hand van de knip gehaald nu hij meer vertrouwen heeft in de economie. Gedreven door de behoefte aan tijdwinst en beleving, eet hij vaker buiten de deur of koopt hij gemaksproducten voor thuis of onderweg. Dat is één van de conclusies uit de FSIN Food500 2017, de jaarlijkse ranking waarin het FoodService Instituut Nederland (FSIN) voor de vierde opeenvolgende keer de vijfhonderd grootste verkopers van voedings- en genotmiddelen op een rij zet.

De Top 500 van formules en merkconcepten zijn in 2016 samen goed voor een foodomzet van ruim €45,6 miljard. Dat is bijna 80% van alle euro’s die consumenten in Nederland uitgeven aan voedings-en genotmiddelen.

Supermarkten domineren

In de Top 10 van de FSIN Food500 2017 domineren de supermarkten. Op nummer 1 staat evenals vorig jaar AH Supermarkten met een foodomzet van €9,8 miljard. Het eerste foodservicemerk in de ranking is McDonald’s dat met een omzet van €732 miljoen de tiende plaats inneemt. Hekkensluiter van de ranglijst is Ellis Gourmet Burger Nederland met een omzet van €3,5 miljoen. Nieuwkomers in de ranglijst van 2017 zijn onder andere SLA op nummer 457 (€4,25 miljoen), Burgermeester op nummer 478 (€3,75 miljoen) en Tivoli Horeca op nummer 487 (€3,75 miljoen) - zie hieronder de Top 25 uit de FSIN Food500 2017.

Fooddelivery en blurring

In de ranking van de FSIN Food500 worden trends, zoals fooddelivery, food als lifestyle en de grensvervaging tussen foodretail en foodservice enerzijds en foodretail en non-foodretail anderzijds (blurring) steeds beter zichtbaar. Bekende maar soms ook jonge merken slaagden er dit jaar in hun omzetpositie op deze terreinen verder te verstevigen. Genoemde trends zijn exponenten van twee belangrijke ‘groeimotoren’ die het FSIN al geruime tijd signaleert:

- De consumentenbehoefte aan gemak en ontzorging

- De consumentenbehoefte aan beleving

Deze groeidrijvers zorgen er, gevoed door de digitalisering van de samenleving, voor dat de foodmarkt in versneld tempo verandert; ze zetten het midden van de markt (verder) onder druk.

Transitie in horeca

De klassieke horeca met name in de grote steden ondergaat als gevolg hiervan een ongekende transitie. Traditionele restaurants en cafés maken plaats voor helder geprofileerde monoconcepten met focus op enkele kernproducten. ‘Klokloos eten en drinken’ vormt er de basis. In de FSIN Food500 2017 debuteren enkele van deze monoconcepten en burgerbars (bijvoorbeeld SLA, Burgermeester).

Fastservicebedrijven innoveren driftig en realiseren eveneens groei, zoals McDonalds dat in 2016 weer fors meer bezoekers trok en boven het branchegemiddelde presteerde. Sterk groeiend is ook Happy Italy (op nummer 109, met een omzet van €35 miljoen); bezoekers staan ervoor in de rij. Bij tankshops en hun bakeries vindt in toenemende mate co-branding plaats (BP/Subway, BP/AH to go en Shell/Starbucks) om extra traffic te genereren.

Explosieve groei in delivery

Veelzeggend is daarnaast de explosieve groei in fooddelivery - zowel maaltijden als boodschappen - en in convenience. Het FSIN verwacht dat spelers in deze markt de komende jaren enkele miljarden euro’s aan nieuwe foodomzet hebben te verdelen. De groei van bezorgplatforms en -bedrijven als Thuisbezorgd.nl, Domino’s, New York Pizza en Picnic bevestigt deze ontwikkeling. Verdere groei ligt ook in het verschiet voor gemakswinkels op high traffic-locaties en langs snelwegen, al dan niet in combinatie met (non-food)retail (HEMA, AH to go, La Place, Spar City, Backwerk). Eind oktober komt het FSIN met een update van het vorig jaar gepubliceerde Delivery-onderzoek. Nu al is duidelijk dat de totale food-delivery waarde vanuit zowel horeca als retailers de grens van 2 miljard Euro ruimschoots gaat passeren. In 2017 groeit de totaalmarkt van delivery meer dan 20% ten opzichte van 2016 waarin die markt al 1,8 miljard Euro was.

Werkwijze

Met de vijfhonderd formules in de FSIN Food500 2017 heeft het FSIN bijna 45.000 vestigingen (inclusief meer dan 6.800 aangesloten vestigingen van Thuisbezorg.nl) in beeld gebracht, maar er zijn nog zeker zestigduizend andere plaatsen waar consumenten hun eten en drinken kunnen kopen. Aan deze editie van de FSIN Food500 heeft een derde van alle bedrijven meegewerkt door hun omzetcijfers met ons te delen. De overige omzetten hebben we met specialisten (en aan de hand van openbare bronnen en kengetallen) zo goed mogelijk ingeschat en aan de betreffende formules voorgelegd. Op basis daarvan hebben we een aantal correcties doorgevoerd. We berekenen daarom geen stijgings- en dalingspercentages ten opzichte van voorgaande uitgaven.

Top 25 van de FSIN Food 500 2017

1. AH Supermarkten - €9,8 miljard*
2. Jumbo Supermarkten - €5,8 miljard*
3. Lidl Nederland - €3,0 miljard
4. Plus - €2,2 miljard
5. Aldi Nederland - €1,8 miljard
6. Dirk - €1,1 miljard
7. Coop - €1,0 miljard*
8. EMTÉ - €959,6 miljoen
9. Albert Heijn XL - €869,0 miljoen*
10. McDonald’s - €732,0 miljoen
11. Hoogvliet - €724,5 miljoen
12. Deen - €674,0 miljoen
13. DekaMarkt - €544,7 miljoen*
14. Vomar Voordeelmarkt - €449,0 miljoen
15. Thuisbezorgd.nl - €420,0 miljoen
16. Shell Tankstations - €410,0 miljoen
17. AH.nl - €375,0 miljoen*
18. Gall & Gall - €351,6 miljoen*
19. Nettorama - €350,0 miljoen
20. Jan Linders - €346,0 miljoen
21. Spar - €330,7 miljoen*
22. HEMA - €29,0 miljoen
23. NS Stations Retail - €325,0 miljoen
24. Poiesz - €305,0 miljoen
25. De Keurslager - €288,0 miljoen

*Formules van één concern, bijvoorbeeld AH Supermarkten en AH.nl, beide merken van Ahold Delhaize, zijn afzonderlijk opgenomen in de ranking.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Drinks Achtergronden
Terrasonderzoek: Amsterdam de duurste, Zwolle het goedkoopst

Amsterdam is wederom de duurste terrasstad van Nederland. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras in onze hoofdstad is € 25,10, dit is 3,5% hoger dan vorig jaar. Landelijk steeg de terrasprijs gemiddeld met 2,5% dit jaar naar € 22,64. Zwolle is, net als vorig jaar, de goedk...

Achtergronden Culinair
Kinderen eten gratis bij Jamie Oliver’s Diner

Elke zondag is het ‘Kids Eat Free’ bij Jamie Oliver’s Diner en staat alles in het teken van de kleine gasten. Zo kunnen de kids, naast genieten van een gratis kindermenu, ook spelen met lego, kleuren en zijn er tafelspelletjes voor het hele gezin. Jamie Oliver vindt het belangr...

Culinair Michelin Interview 10 jaar De RestaurantKrant
10 jaar De RestaurantKrant: Jef Schuur blikt terug

De RestaurantKrant bestaat tien jaar. In deze rubriek blikken we terug op een decennium vol nieuws, trends en diepte-interviews. We halen elke week spraakmakende verhalen uit de oude doos weer naar voren. Deze week blikt Jef Schuur, Patron Cuisinier Bij Jef*, terug op het interview dat wij met hem h...

Culinair
Sterrenchef Wim Severein opent deuren van The Millèn

Wim Severein, bekend van voormalig sterrenrestaurant Wereldmuseum, opent op 24 juli de deuren van zijn eigen high-end restaurant The Millèn. Op de eerste etage van het Rotterdam Marriott Hotel kookt de chef-kok met zijn bekende signatuur: pure gerechten van het seizoen met eerlijke ingredi&eu...

Wet- en regelgeving Achtergronden
Controles Inspectie SZW bij fastfoodketens en hotels

De grote fastfoodketens hebben hun schoonmaak het afgelopen jaar veel beter georganiseerd. De intensieve controles van de Inspectie SZW en de Belastingdienst de afgelopen jaren en intensieve gesprekken met de fastfoodsector hebben een duidelijk effect gehad. Bij een groot deel van de fastfoodvestigi...

IJsblokjes kunnen voedselvergiftiging veroorzaken

Met de heerlijke zomerse temperaturen draaien ijsblokjesmachines in de horeca overuren. Niet zo gek natuurlijk, ijsblokjes zijn een welkome én koele toevoeging aan ieder drankje. Niets zo onschuldig als ijsblokjes, toch? Dat is niet helemaal waar. IJs is namelijk het vergeten voedsel als h...

Meer nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2018 - Uitgeverij PS

Uitgave door: