Japan: land van rijzende Michelinsterren

29 november 2012
Japan: land van rijzende Michelinsterren

Tokio is en blijft de topregio met de meeste restaurants met drie sterren ter wereld. In de nieuwe Michelingids voor de Japanse stad is het aantal wel gedaald; van 16 naar 14.

*Gids bekroont 242 restaurants*
Sushirestaurant Arkai, bekroond met drie sterren, sluit de deuren en Hamadaya gaat van drie naar twee sterren. In totaal ontvingen 242 restaurants, variërend van traditionele sushi-keukens tot modern westerse gelegenheden, één of meerdere Michelinsterren.

*160.000 restaurants*
In de agglomeratie Tokio wonen 36 miljoen mensen. Op iedere 2,2 miljoen inwoners is er een driesterrenrestaurant. Ter vergelijking: in Nederland wonen 16,7 miljoen mensen en zijn er twee driesterrenrestaurants. Dat is een restaurant met drie sterren op 8,4 miljoen inwoners. Tokio, met een oppervlakte ter grootte van de provincie Groningen, telt 160.000 restaurants. Nederland heeft er 11.012.

*Eten zit gebakken in cultuur*
Dat er zoveel driesterrenrestaurants en ster(ren)zaken in Tokio en Japan zijn, ligt volgens Michelin aan de rijke traditie die het land kent op het gebied van voedselbereiding, waardering voor ingrediënten, en uit eten gaan.

*Op waarde schatten*
Hoewel de Michelingids inmiddels is omarmd door het Japanse publiek, was de eerste kennismaking (in november 2007 voor de gids in 2008) een moeizame. Een aantal gerenommeerde chefs weigerde om opgenomen te worden in de eerste gids voor Tokio. Ze meenden dat buitenlanders de waarde van hun restaurants niet konden bepalen, dat konden alleen Japanners zelf. In de eerste gids werden 150 restaurants bekroond met in totaal 191 Michelinsterren. Acht kregen direct drie sterren. Het eerste inspectieteam dat Michelin afvaardigde bestond uit twee Japanners en drie Europeanen. Ze inspecteerden in zes maanden 1.500 restaurants.

~Frank Lindner~

Overig nieuws