Japan: land van rijzende Michelinsterren

29 november 2012 |
Japan: land van rijzende Michelinsterren<

Tokio is en blijft de topregio met de meeste restaurants met drie sterren ter wereld. In de nieuwe Michelingids voor de Japanse stad is het aantal wel gedaald; van 16 naar 14.

Gids bekroont 242 restaurants
Sushirestaurant Arkai, bekroond met drie sterren, sluit de deuren en Hamadaya gaat van drie naar twee sterren. In totaal ontvingen 242 restaurants, variërend van traditionele sushi-keukens tot modern westerse gelegenheden, één of meerdere Michelinsterren.

160.000 restaurants
In de agglomeratie Tokio wonen 36 miljoen mensen. Op iedere 2,2 miljoen inwoners is er een driesterrenrestaurant. Ter vergelijking: in Nederland wonen 16,7 miljoen mensen en zijn er twee driesterrenrestaurants. Dat is een restaurant met drie sterren op 8,4 miljoen inwoners. Tokio, met een oppervlakte ter grootte van de provincie Groningen, telt 160.000 restaurants. Nederland heeft er 11.012.

Eten zit gebakken in cultuur
Dat er zoveel driesterrenrestaurants en ster(ren)zaken in Tokio en Japan zijn, ligt volgens Michelin aan de rijke traditie die het land kent op het gebied van voedselbereiding, waardering voor ingrediënten, en uit eten gaan.

Op waarde schatten
Hoewel de Michelingids inmiddels is omarmd door het Japanse publiek, was de eerste kennismaking (in november 2007 voor de gids in 2008) een moeizame. Een aantal gerenommeerde chefs weigerde om opgenomen te worden in de eerste gids voor Tokio. Ze meenden dat buitenlanders de waarde van hun restaurants niet konden bepalen, dat konden alleen Japanners zelf. In de eerste gids werden 150 restaurants bekroond met in totaal 191 Michelinsterren. Acht kregen direct drie sterren. Het eerste inspectieteam dat Michelin afvaardigde bestond uit twee Japanners en drie Europeanen. Ze inspecteerden in zes maanden 1.500 restaurants.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Amsterdam Culinair
Restaurant Taiko verwelkomt internationale topchefs

Internationaal culinair bezoek voor het Conservatorium hotel in Amsterdam. De afgelopen twee dagen was de wereldberoemde chef Hisato Hamada, co-founder van het exclusieve members-only restaurant Wagyumafia in Tokio, te gast in de keuken van Taiko. Op uitnodiging van Schilo van Coevorden, executi...

Opening Rotterdam
Vernieuwd sterrenrestaurant Amarone Rotterdam heropent na brand

Restaurant Amarone in Rotterdam zal op 21 februari 2020 de deuren weer openen na de brand die het in augustus 2019 trof. Het sterrenrestaurant van chef-kok Jan van Dobben en gastvrouw-sommelier Yoshiko van Dobben-Takayama heeft een nieuwe inrichting gekregen met een vleugje Japan. Vleugje Japan i...

"Een concept bewaken vergt scherpte"

Een ijzersterk concept bepaalt het bestaansrecht van je horecaonderneming. De concurrentie in de horeca is moordend. Om te overleven is een eigen identiteit, DNA en karakter noodzakelijk. Een goed concept neerzetten en bewaken is een voortdurend proces, voor iedere ondernemer. De manier waarop Vi...

Opening Restaurant Vega
Nationale Week Zonder Vlees opent pop-up restaurant in samenwerking met Peter Lute

Vanaf vandaag is het mogelijk om te reserveren voor het Week Zonder Vlees pop-up restaurant, dat van 9 t/m 15 maart tijdens de Nationale Week Zonder Vlees geopend wordt in Muiden. Het restaurant staat onder leiding van topchef Peter Lute en het team van de Kruidfabriek, die alle gasten met een vege...

Opening Rotterdam
Chef-kok Florian van Dillen opent in maart 2020 eigen restaurant in Rotterdam

Het Scheepvaartkwartier in Rotterdam krijgt er een nieuwe horecagelegenheid bij. Chef-kok Florian van Dillen opent er een restaurant en bar in het pand van het voormalige restaurant La Stanza. Het bedrijf opent in maart 2020 de deuren en opereert onder de vlag van by FLIPP. Florian van Dillen (29...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: