Japan: land van rijzende Michelinsterren

29 november 2012 |
Japan: land van rijzende Michelinsterren<

Tokio is en blijft de topregio met de meeste restaurants met drie sterren ter wereld. In de nieuwe Michelingids voor de Japanse stad is het aantal wel gedaald; van 16 naar 14.

Gids bekroont 242 restaurants
Sushirestaurant Arkai, bekroond met drie sterren, sluit de deuren en Hamadaya gaat van drie naar twee sterren. In totaal ontvingen 242 restaurants, variërend van traditionele sushi-keukens tot modern westerse gelegenheden, één of meerdere Michelinsterren.

160.000 restaurants
In de agglomeratie Tokio wonen 36 miljoen mensen. Op iedere 2,2 miljoen inwoners is er een driesterrenrestaurant. Ter vergelijking: in Nederland wonen 16,7 miljoen mensen en zijn er twee driesterrenrestaurants. Dat is een restaurant met drie sterren op 8,4 miljoen inwoners. Tokio, met een oppervlakte ter grootte van de provincie Groningen, telt 160.000 restaurants. Nederland heeft er 11.012.

Eten zit gebakken in cultuur
Dat er zoveel driesterrenrestaurants en ster(ren)zaken in Tokio en Japan zijn, ligt volgens Michelin aan de rijke traditie die het land kent op het gebied van voedselbereiding, waardering voor ingrediënten, en uit eten gaan.

Op waarde schatten
Hoewel de Michelingids inmiddels is omarmd door het Japanse publiek, was de eerste kennismaking (in november 2007 voor de gids in 2008) een moeizame. Een aantal gerenommeerde chefs weigerde om opgenomen te worden in de eerste gids voor Tokio. Ze meenden dat buitenlanders de waarde van hun restaurants niet konden bepalen, dat konden alleen Japanners zelf. In de eerste gids werden 150 restaurants bekroond met in totaal 191 Michelinsterren. Acht kregen direct drie sterren. Het eerste inspectieteam dat Michelin afvaardigde bestond uit twee Japanners en drie Europeanen. Ze inspecteerden in zes maanden 1.500 restaurants.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Sanitair Advertorial
Papieren handdoeken in toiletten om de hoogste hygiënenormen te handhaven

De hoogste normen handhaven op het gebied van hygiëne en netheid is een belangrijk aandachtspunt voor elke horecazaak. De gezondheid en veiligheid van klanten en personeel is van cruciaal belang. Negatieve incidenten kunnen desastreuze gevolgen hebben voor de zaken en voor de reputatie. Hand...

Columns
Column Sico de Moel: Derde date

Rode broek, keurige schoenen, net jasje, ik zette zijn prachtige bloem even in een vaasje. Hij had afgesproken met mijn buurmeisje. Ze woont bij mij aan de overkant van de gracht. Het zou hun derde date worden. Het regende buiten een beetje en de dame liet nog even op zich wachten. "He...

Vega
Nieuw vegetarisch keurmerk voor restaurants

Dinsdag 12 november is het eerste echte vegetarische keurmerk voor restaurants gelanceerd. Het LEKKER VEGA Keurmerk is een initiatief van de Vegetariërsbond en doet met zijn indeling in niveaus recht aan het veelzijdige vega-aanbod in de Nederlandse horeca. Een win-win situatie voor restaurant ...

Achtergronden Culinair
Nedstede verwelkomt nieuwe huurder Restaurant Rust Wat

Nedstede Groep feliciteert Bas Rasker en zijn Axivate Horeca Group met de overname van het Blaricumse restaurant Rust Wat. In dit verband heeft Nedstede met Axivate Horeca Group een nieuwe, twintigjarige huurovereenkomst gesloten. Rasker kocht het beroemde Gooise restaurant van Marc Bon, die met zij...

Opening Den Haag
STAN&CO Den Haag gaat bijna open

Na een rigoureuze verbouwing van een jaar is STAN&CO Den Haag bijna klaar voor de opening. In het pand aan het Buitenhof wordt de laatste hand gelegd aan een bar-restaurant waar gasten gedurende de hele dag en avond terecht kunnen voor ontbijt, lunch, borrel en diner. De nieuwe gevel is voorzien...

Events Advertorial
Ontdek op Europese beurzen nieuwe trends en innovaties voor de horeca

Dit najaar vinden er in Europa uiteenlopende beurzen plaats die afgestemd zijn op de behoeften van de horecasector. Ze reiken inspiratie en ideeën aan voor nieuwe trends en producten en zijn een bezoek meer dan waard. In november vinden de volgende evenementen plaats: België – ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: