Japan: land van rijzende Michelinsterren

29 november 2012 |
Japan: land van rijzende Michelinsterren

Tokio is en blijft de topregio met de meeste restaurants met drie sterren ter wereld. In de nieuwe Michelingids voor de Japanse stad is het aantal wel gedaald; van 16 naar 14.

Gids bekroont 242 restaurants
Sushirestaurant Arkai, bekroond met drie sterren, sluit de deuren en Hamadaya gaat van drie naar twee sterren. In totaal ontvingen 242 restaurants, variërend van traditionele sushi-keukens tot modern westerse gelegenheden, één of meerdere Michelinsterren.

160.000 restaurants
In de agglomeratie Tokio wonen 36 miljoen mensen. Op iedere 2,2 miljoen inwoners is er een driesterrenrestaurant. Ter vergelijking: in Nederland wonen 16,7 miljoen mensen en zijn er twee driesterrenrestaurants. Dat is een restaurant met drie sterren op 8,4 miljoen inwoners. Tokio, met een oppervlakte ter grootte van de provincie Groningen, telt 160.000 restaurants. Nederland heeft er 11.012.

Eten zit gebakken in cultuur
Dat er zoveel driesterrenrestaurants en ster(ren)zaken in Tokio en Japan zijn, ligt volgens Michelin aan de rijke traditie die het land kent op het gebied van voedselbereiding, waardering voor ingrediënten, en uit eten gaan.

Op waarde schatten
Hoewel de Michelingids inmiddels is omarmd door het Japanse publiek, was de eerste kennismaking (in november 2007 voor de gids in 2008) een moeizame. Een aantal gerenommeerde chefs weigerde om opgenomen te worden in de eerste gids voor Tokio. Ze meenden dat buitenlanders de waarde van hun restaurants niet konden bepalen, dat konden alleen Japanners zelf. In de eerste gids werden 150 restaurants bekroond met in totaal 191 Michelinsterren. Acht kregen direct drie sterren. Het eerste inspectieteam dat Michelin afvaardigde bestond uit twee Japanners en drie Europeanen. Ze inspecteerden in zes maanden 1.500 restaurants.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok bij instemming Kamer van kracht; bezorgen mag

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteert het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. Als de Kamer het besluit steunt, wordt de avondklok ingevoerd. De avon ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Wet- en regelgeving Interview
Let op: wijzigingen in de wetgeving voor de horeca

Op het kantoor van Catch Legal werken juristen aan allerhande kwesties die betrekking hebben op bestuursrecht en omgevingsrecht. Binnen dit domein vallen veel zaken die voor horecaondernemers van belang zijn, want bijna alles waarbij je te maken krijgt met de overheid, valt hierbinnen. Van verbouwin ...

Financieel Horeca & Belasting
De 3 meest gebruikte ondernemingsvormen in de horeca

In het artikel ‘'Hoe wordt de winst van uw restaurant belast? Leer het hier!’ vertellen wij u alles over de belasting die u betaalt over de winst van uw horecaonderneming. Of u vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting moet betalen, is afhankelijk van de rechtsvorm waarmee u uw on ...

Economie Corona
2670 nieuwe horecaondernemingen sinds eerste lockdown

Coronacrisis of niet, het aantal horecaondernemingen stijgt. Sinds de eerste lockdown, in maart 2020, zijn er 2670 horecazaken bij gekomen. Hiermee heeft de verwachte kaalslag in de horeca dus niet plaatsgevonden. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) maken inzichtelijk dat er nu ruim 74.000 ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: