Japan: land van rijzende Michelinsterren

29 november 2012 |
Japan: land van rijzende Michelinsterren<

Tokio is en blijft de topregio met de meeste restaurants met drie sterren ter wereld. In de nieuwe Michelingids voor de Japanse stad is het aantal wel gedaald; van 16 naar 14.

Gids bekroont 242 restaurants
Sushirestaurant Arkai, bekroond met drie sterren, sluit de deuren en Hamadaya gaat van drie naar twee sterren. In totaal ontvingen 242 restaurants, variërend van traditionele sushi-keukens tot modern westerse gelegenheden, één of meerdere Michelinsterren.

160.000 restaurants
In de agglomeratie Tokio wonen 36 miljoen mensen. Op iedere 2,2 miljoen inwoners is er een driesterrenrestaurant. Ter vergelijking: in Nederland wonen 16,7 miljoen mensen en zijn er twee driesterrenrestaurants. Dat is een restaurant met drie sterren op 8,4 miljoen inwoners. Tokio, met een oppervlakte ter grootte van de provincie Groningen, telt 160.000 restaurants. Nederland heeft er 11.012.

Eten zit gebakken in cultuur
Dat er zoveel driesterrenrestaurants en ster(ren)zaken in Tokio en Japan zijn, ligt volgens Michelin aan de rijke traditie die het land kent op het gebied van voedselbereiding, waardering voor ingrediënten, en uit eten gaan.

Op waarde schatten
Hoewel de Michelingids inmiddels is omarmd door het Japanse publiek, was de eerste kennismaking (in november 2007 voor de gids in 2008) een moeizame. Een aantal gerenommeerde chefs weigerde om opgenomen te worden in de eerste gids voor Tokio. Ze meenden dat buitenlanders de waarde van hun restaurants niet konden bepalen, dat konden alleen Japanners zelf. In de eerste gids werden 150 restaurants bekroond met in totaal 191 Michelinsterren. Acht kregen direct drie sterren. Het eerste inspectieteam dat Michelin afvaardigde bestond uit twee Japanners en drie Europeanen. Ze inspecteerden in zes maanden 1.500 restaurants.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events Rotterdam
Burgerbar viert vijfjarig bestaan tijdens festival in Rotterdam

Ter Marsch & Co verblijdt 12.000 bezoekers met het grillen en flippen van award winning hamburgers. En omdat zij jarig zijn, delen zij tijdens het festival A Day at the Park op 21 september 2019 VIB (Very Important Burger) bandjes uit. Met zo’n begeerlijk VIB bandje krijg je op vertoon hie...

Awards Cocktails
Andrei Talapanescu van Pulitzer's Bar uitgeroepen tot Patrón Perfectionist Benelux 2019

Andrei Talapanescu, Head Bartender Pulitzer’s Bar, is uitgeroepen tot Patrón Perfectionist van de Benelux tijdens de Patrón Perfectionists cocktailcompetitie. Hij wist de jury te overtuigen van zijn kwaliteiten tijdens de Benelux finale in de Vondelkerk in Amsterdam en draagt nu ...

Opening Culinair
Midtown Grill Amsterdam heropend na renovatie

Na een twee maanden durende renovatie heeft het nieuwe Midtown Grill restaurant opnieuw haar deuren geopened. Midtown Grill is een spraakmakend steakhouse dat een ongeëvenaarde ervaring biedt met de beste steaks uit de vernieuwde open showkeuken, “Meat Experience Room” en exclusieve...

Food Opening
Fotoreportage: Van stoffige afhaalchinees naar ultieme hotspot

Elke stad in Nederland heeft er één. Een Chinees afhaalrestaurant. Vaak een familiebedrijf dat het imago draagt van een stoffig restaurantje, met een eindeloos menu van honderden gerechten. Misschien is dat de reden waarom hun overlevingskans in De Lage Landen met bijna 75% jaar-op-jaa...

Interieur
Fotoreportage The Streetfood Club

The Streetfood Club in Utrecht siert de cover van de aanstaande RestaurantKrant. De najaarseditie ligt tijdens het schrijven van dit bericht bij de drukker. Nog een paar dagen wachten en dan lees je hoe Joost en Wes, eigenaren van The Streetfood Club, dit machtige concept hebben ontwikkeld (niet all...

Bier
Kasteel Maurick Vught introduceert eigen kasteelbier met Oranje-Spaanse noot

Kasteel Maurick in Vught introduceert een ambachtelijk gebrouwen kasteelbier met de naam Heerlijke Hendrik. Het bier is geïnspireerd op prins Frederik Hendrik van Oranje die vanuit Kasteel Maurick in 1629 de strijd tegen de Spanjaarden leidde tijdens de belegering van ’s-Hertogenbosch. He...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: