Helft van de Belgische horeca in gevaar

15 juni 2010 |
Helft van de Belgische horeca in gevaar

Als de Belgische regering niet snel ingrijpt, dreigt sluiting voor de helft van alle Belgische cafés en restaurants. De bedrijven zijn niet rendabel. Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek van horecazaken in Nederland, Duitsland en België.

Grote gevolgen
Het onderzoek is verricht door professor Ghislain Houben van de Universiteit van Hasselt. Houben denkt dat als er geen ingrijpende maatregelen worden getroffen om de horecasector te ondersteunen, de helft van de zaken zal sluiten. Sluiting van de horecazaken heeft gevolgen voor ruim 26.000 gezinnen. Bovendien zullen de overblijvende horecabedrijven hun prijzen met 50 tot 70 procent moeten verhogen. De kostprijs voor horecapersoneel in België bedraagt 43,3 procent van de omzet. Vergelijkbare bedrijven in Nederland betalen 33,3 procent en in Duitsland 35,4 procent.

Groot aanbod
België telt per 184 inwoners één horecazaak, dat is veel in vergelijking met Duitsland (343) en Nederland (390). Belgische horecazaken zouden geholpen zijn wanneer regels uit Nederland en Duitsland worden overgenomen. Zo zijn er in Duitsland mogelijkheden voor belastingvrije bijverdiensten voor werknemers. Nederlandse bedrijven betalen slechts 6 procent btw op niet-alcoholische dranken. In België is dat 21 procent.

Nienke Duimelaar

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
December: Alles over digitaal ondernemen

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Awards Culinair
Mark Captein van Orangerie De Pol is Chef van het Jaar bij JRE

Mark Captein, die samen met zijn partner Marjolein van der Ham Orangerie De Pol runt in Doetinchem, is door restaurantvereniging JRE-Nederland uitgeroepen tot Chef van het Jaar. ‘Ik ben verrast en enorm trots op deze prijs’. JRE-Nederland is een van de toonaangevende restaurantverenig ...

Hotelketens
Van der Valk Hotel Amersfoort start 'restaurant take over'

Nu restaurants gesloten zijn, maar hotels wel nog open mogen, is Van der Valk Hotel Amersfoort-A1 een samenwerking gestart met lokale restaurants in Amersfoort. Een zogenoemde restaurant take over. Zo krijgen de koks van bekende restaurants in Amersfoort de mogelijkheid om hun gerechten klaar te mak ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je restaurant

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: