Haagse horeca helpt mensen die het moeilijk hebben

26 september 2019 | Thijs Jacobs

Tijdens World Food Day, op 16 oktober 2019, is de officiële opening van een gloednieuw project in Den Haag: Vers & Vrij. Het project ondersteunt huishoudens die (tijdelijk) in zwaar weer zitten met een dagelijkse maaltijd, aangeboden door horecagelegenheden, scholen en andere instellingen in de stad. Wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid) zal het eerste bakje in de koelkast plaatsen tijdens de feestelijke opening in buurt-en-kerkhuis de Paardenberg (STEK) in Transvaal.

Wat is Vers & Vrij?

Vijf dagen in de week gaan vrijwilligers langs bij 21 horecagelegenheden en scholen om overgebleven bereide (vers)producten op te halen. De vrijwilligers rijden in elektrische bestelauto’s die speciaal voor Vers & Vrij zijn gemaakt. De maaltijden worden vervolgens geseald in Vers & Vrij bewaarbakjes. De bezorgers brengen de maaltijden naar 11 locaties, zoals buurtcentra en kerken, in de armste Haagse wijken. Op de locaties staan speciaal voor het project getimmerde kasten met daarin de koelkast om de maaltijden in te bewaren, bestek, servet en nog meer. Iedereen die het nodig acht, is vrij om uit het koelkastje te halen waar hij behoefte aan heeft. Oprichtster Arna van der Sloot (op de foto hierboven), zelf als kok werkzaam bij Bij Mauce: “Ik hoor dat mensen door ons project euro’s overhouden aan het einde van de maand. Dat is mijn voldoening en daar doe ik het voor.”

Lokale betrokkenheid

Het project richt zich op de wijken Moerwijk, Laakkwartier, Schildersbuurt, Rustenburg, Morgenstond en Transvaalkwartier. Zo staat in Weggeefwinkel Laak, Wijkcentrum Escampade en bij V&V Huisartsen een koelkast van Vers & Vrij. “Het succes van Vers & Vrij zit hem in de kleinschaligheid en de lokale betrokkenheid,” vertelt Van der Sloot. “Een mooi voorbeeld hiervan is onze samenwerking met Middin. Deze organisatie ondersteunt mensen met een beperking bij het inrichten van hun leven, in de breedste zin van het woord. 

Deze mensen ondersteunen ons bij het stickeren en het invullen van de allergenen op de bakjes. ” Vers & Vrij heeft twee pilots gedraaid en tijdens deze periode is het succes gebleken. “De pilots hebben mij en de 15 vrijwilligers het vertrouwen gegeven dat Vers & Vrij een succes zou kunnen worden. De bewoners, de locaties en de deelnemende restaurants hebben het project echt omarmd tijdens deze eerste fase.”

Armoede in Nederland

Volgens de Monitor Voedselverspilling, uitgevoerd door Universiteit Wageningen, wordt in Nederland zo’n 2 miljard kilo aan voedsel per jaar weggegooid. Dat betekent dat ongeveer 30% van het geproduceerde voedsel niet geconsumeerd wordt. Het gaat voornamelijk om brood, zuivel, groente, fruit en vlees. Tegelijkertijd leven er in Nederland nog steeds 2,5 miljoen mensen onder de armoedegrens. Van de twintig armste postcodegebieden in Nederland, liggen er zeven in Den Haag. “Het is natuurlijk heel gek dat twee uitersten – voedselverspilling en armoede – naast elkaar kunnen bestaan. Vers & Vrij biedt hierin een uitkomst,” aldus van der Sloot. Ze is dan ook vastbesloten om meer Haagse wijken te bedienen met het project.

World Food Day

Wereldvoedseldag is een internationale dag waarin bewustwording centraal staat. In 1979 is World Food Day door de Verenigde Naties opgericht om aandacht te vragen voor voedselzekerheid. Wereldwijd gaan er zo’n 820 miljoen mensen met honger naar bed. Aan World Food Day wordt door ongeveer 150 landen aandacht besteed. Er wordt stilgestaan bij voedselvraagstukken en oplossingen om het voedselsysteem in evenwicht te krijgen.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Columns
Fooi: geen verplichting, wel een blijk van waardering

In Nederland is fooi geen verplichting. In ons land heeft het horecapersoneel immers ‘gewoon’ een salaris, maar de fooi is daarop natuurlijk wel een welkome aanvulling. Voor de horecagast is het vaak moeilijk te bepalen wat een gangbare fooi is. In de basis is een fooi van vijf tot tien ...

Snacks Fastservice
Fritesvakantie: gratis frites voor de kleintjes

Van zaterdag 19 oktober tot met zondag 27 oktober 2019 organiseren de twee vestigingen van Par Hasard in Amsterdam de Fritesvakantie. Tijdens de herfstvakantie trakteert Par Hasard op gratis frites voor de kinderen bij de lunch van de volwassenen. Uiteraard zijn er tevens menu’s voor de kleint...

Achtergronden Internationaal
Wereldvoedseldag 16 oktober: de wereld bevindt zich in een voedingscrisis

Minstens één op de drie kinderen onder de vijf jaar heeft volgens een nieuw gepubliceerd rapport van Unicef te weinig of te veel gewicht. De wereld lijdt aan een voedingscrisis. Meer dan 800 miljoen mensen in de wereld hebben honger, maar bijna evenveel mensen zijn zwaarlijvig. Tegelij...

Tech
Het rendement van e-mailmarketing wordt zwaar onderschat

Mocht je in het huidige tijdperk als marketeer in de horeca werken, dan moet je van veel markten thuis zijn. Natuurlijk moet je bijhouden wat andere partijen doen. Dit nog naast kennis van sociale media tot aan search engine marketing. Het vak van marketeer wordt steeds lastiger en de concurrentie i...

Koffie & thee Internationaal
Wist je dat we vandaag in koffiestaking zijn?

Tik de gast die een koffie bestelt vandaag maar op de vingers, want de Eerlijke Koffiestaling is een feit. Op het werk en in de horeca drinken we dagelijks veel kopjes koffie. Weinig mensen zijn zich echter bewust van de problematiek die schuilgaat achter de koffie. Om bewustwording ten aanzien van ...

Columns
Column Sico de Moel: Misser

"Doe maar 2 Heineken 0.0 en voor mijn vrouw champagne." Zal ik er eerst maar één brengen, en straks de tweede? "Nee hoor, ik heb dorst." Mijn gasten zaten gisteravond heerlijk buiten aan een klein tafeltje onder mijn luifel. Echt een plekje om samen te genieten v...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: