Gouden Mossel prooi voor Robin van Persie en Sander de Kramer

20 november 2019 | David Bakker

Op woensdag 20 november heeft restaurant Kaat Mossel voor de 25ste keer een Gouden Mossel uitgereikt aan twee Rotterdammers die zich sterk inzetten voor de stad of een goed doel. Aan boord van het Spido-schip Abel Tasman kregen journalist en televisiepresentator Sander de Kramer en stervoetballer Robin van Persie de Gouden Mossel uit handen van restauranthouders Ron Hirt en zijn vrouw Marie-Claire. Beeldhouwster Tineke Nusink maakte dit jaar het ontwerp van de felbegeerde prijs.

De afgelopen maanden heeft een jury zich gebogen over een lijst van markante Rotterdammers waaruit de twee namen zijn gekozen. Wereldverbeteraar Sander de Kramer werkte onder andere vijftien jaar aan een netwerk voor straatkrantverkopers, dat begon in Rotterdam. Met de straatkrant hielp hij honderden dak- en thuislozen om een beter bestaan op te bouwen. Sinds 2007 zet hij zich met zijn stichting 'Sunday Foundation' belangeloos in voor armoedebestrijding in het straatarme Sierra Leone, West-Afrika. Daar redde hij – met gevaar voor eigen leven - honderden kinderen uit de diamantmijnen, waar zij zich bijna letterlijk doodgroeven. Met hulp van de lokale chiefs haalde hij kind-slaven uit een uitzichtloze situatie en zorgde dat ze naar school konden. Door Sanders tomeloze inzet zijn de diamantmijnen inmiddels veranderd in rijstvelden. De stichting is een begrip in Sierra Leone en Sander groeide uit tot een volksheld. In 2010 werd hij er als eerste blanke westerling zelfs gekroond tot chief en won hij recentelijk de prestigieuze Hélène de Montigny-prijs.

Het leven van Robin van Persie leest als een jongensboek. Opgroeiend in Kralingen werkte hij zich via voetbalclub Excelsior op tot een internationaal geroemde stervoetballer en won hij onder andere op jonge leeftijd met Feyenoord de UEFA Cup. Bij clubs als Manchester United en Arsenal werd Van Persie een echte wereldster en schreef hij voetbalgeschiedenis bij Oranje. Sinds Van Persie in De Kuip werd uitgezwaaid, zet hij zich in voor goede doelen.

Vrienden

Robin en Sander zijn oude bekenden en hebben een warme band. Van Persie doneerde voetbalschoenen en een flinke som geld aan Sanders stichting, waardoor een nieuwe school voor de kinderen in Sierra Leone kon worden gebouwd. ‘Ik weet bij Sander dat elke donatie goed terecht komt,’ vertelt Van Persie. ‘Hij geeft mensen de mogelijkheid en hoop om uit hun kansloze situatie te komen. Daar draag ik graag een steentje aan bij. Of het nu met geld is, of het uitdelen van voetbalspullen: om een kind een toekomst te geven is het mooiste dat er is.’

Felbegeerde prijs

Sinds 25 jaar is de Gouden Mossel van brasserie Kaat Mossel een begrip in Rotterdam. In het bijzijn van genodigden werden de markante Rotterdammers dit keer in het zonnetje gezet op het schip Abel Tasman, van rederij Spido. Sinds 2016 worden niet één, maar twee Gouden Mosselen uitgereikt. Eigenaren Ron en Marie-Claire willen hiermee een inhaalslag maken, zodat het aantal uitgereikte Gouden Mossels straks synchroon loopt met de bestaansjaren van het restaurant, dat in 1990 haar deuren opende. Zo zal de dertigste Gouden Mossel worden uitgereikt tijdens de dertigste verjaardag van het restaurant, in 2020. Vorig jaar namen hoogleraar Casper van Eijck en burgemeester Ahmed Aboutaleb de Gouden Mossel in ontvangst. Eerder kregen onder meer Dirk Kuijt, Richard Groenendijk, Herman den Blijker, Pieter Lutz, Leontien van Moorssel, André van Duin en Giovanni van Bronkhorst de Rotterdamse prijs.

Over Kaat Mossel

Brasserie Kaat Mossel is een alom bekend en drukbezocht adres voor liefhebbers van mosselgerechten en vele visspecialiteiten, maar ook vleesgerechten. Chef-kok Ron Hirt en zijn vrouw Marie-Claire hebben het restaurant overgenomen van gangmaker Joop Zijlaard. De naam Kaat Mossel is afkomstig van de historische figuur Catharina 'Caetje' Mulder: een Rotterdamse mosselkeurvrouw die gevreesd werd om haar grote mond. Ze kreeg haar bijnaam omdat ze de kwaliteit van de mosselen keurde en toezicht hield op de mosselventers in de Oude Haven. Zelf verkocht ze ook mosselen aan klanten in Rotterdam. Kaat Mossel stak haar sympathie voor koning Willem V niet onder stoelen of banken, en versierde haar mosselkar met oranje linten. De patriotten waren daar niet van gediend en veroordelen Kaat in 1785 tot tien jaar cel voor het zingen van ‘Oranje boven’. De hele brasserie ademt de sfeer uit van Kaat Mossels tijd met schilderijen van de beroemde mosselkeurvrouw.

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Interview
Reportage: Eetcafé Joos, De Bilt [video]

In juli 2015 opende eetcafé Joos haar deuren. Met buiten 56 zitplekken en binnen 30 zitplekken is het een van de meest bruisende eetcafés in de Bilt. Jolanda Wouters is de trotse eigenaar van Joos en vertelt in geuren en kleuren over haar ondernemerschap. Wanneer je binnen komt lope...

Achtergronden
Vaders missen verschoonplekken in de horeca

83% van de Nederlandse vaders met jonge kinderen heeft weleens meegemaakt dat er, op het moment dat de luier van zijn kindje vervangen moest worden, geen verschoonplek op een openbaar herentoilet aanwezig was, bijvoorbeeld in een restaurant of bij een tankstation. Twee derde van de vaders vindt ...

Culinair
Vis roken doe je zo

Het roken van voedsel is een kooktechniek waarbij voedsel in rook van smeulend hout wordt gehangen of gelegd. Van oudsher werd deze kooktechniek toegepast om voedsel te conserveren, waardoor het langer houdbaar was. Tegenwoordig gebeurt roken voornamelijk om de expliciete smaak over te brengen. Voor...

Awards
Edwin Hollanders maakt de Lekkerste Pannenkoek van 2020

Edwin Hollanders wordt twee keer eerste bij De Lekkerste Pannenkoek van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Hollanders krijg je 'm niet' niet alleen de eerste prijs van de proefjury, maar ook de kinderjuryprijs. Edwin werkt bij Pannenkoekenhuis De Perdstal in Venray. D...

Awards
Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020

Mitch Kramer maakt Het Lekkerste Frietje met topping van 2020. Hij won tijdens de Horecava met zijn creatie 'Sweet fries of mine' deze vooraanstaande vakwedstrijd. Mitch werkt bij Ter Marsch&Co uit Amsterdam en hij liet met zijn creatie zien wat er allemaal mogelijk is met zoeteaardap...

Awards
Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020

Melissa de Kolk wint de De Lekkerste Tosti van 2020 op de Horecava. Zij won tijdens de Horecava met haar creatie 'Tosti by Melissa' de eerste prijs van de vakjury. Melissa de Kolk werkt bij Kwalitaria Lekkerrr by Amersfoort. De voorzitter van de proefjury, Steven Strijbosch (CityGuys), wa...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: