Gerechten verlegen voor de camera

24 januari 2013 |
Gerechten verlegen voor de camera<

Een chef-kok is trots op zijn gerecht. Het is niet meer dan een compliment als een gast er een foto van maakt. Het wordt pas vervelend als je restaurant verandert in een flitsdisco. Of is er ook een voordeel?

Aandachttrekkerij
In een artikel van The New York Times wordt een nieuw fenomeen beschreven. Steeds meer eetliefhebbers leggen hun bord vast op de gevoelige plaat om deze vervolgens te delen met vrienden, familie en bloglezers. Wat de gast echter niet doorheeft is dat hij met zijn eigen liefhebberij andere aanwezigen lastig valt. Wie kan er tenslotte genieten van het eten als er om de haverklap wordt geflitst? En als iemand onwerkelijke poses aanneemt om een bord vast te leggen, trekt hij daarmee natuurlijk de aandacht van het hele restaurant.

Creatieve oplossingen
Om overlast te verkomen, hanteren veel Amerikaanse restaurants een verbod op fotografie. Dit is soms gelimiteerd tot het gebruik van flitslicht, wat voor gasten afleidend kan zijn. Sommige restaurants pakken het anders aan. David Bouley is een bekende Amerikaanse chef-kok met diverse restaurants in New York. Hij neemt fotografen mee naar de keuken. Daar kunnen ze in alle rust een plaatje schieten. "We zeggen vaak: ‘dat shot ziet er zoveel beter uit op onze marmeren tafel in de keuken’", vertelt Bouley. "Zo maak je er een avontuur van in plaats van dat je het verbiedt." Hij wil ook een digitaal systeem opzetten zodat gasten direct beelden kunnen downloaden van het gerecht, nog voordat ze de rekening krijgen. Een andere Amerikaanse kok, Moe Issa, hanteert ook een verbod in zijn restaurant Chef’s Table. Hij is echter wel bereid om de volgende dag professionele foto’s te verspreiden.

Gratis publiciteit
Het is moeilijk in te schatten wie het meeste last heeft van fotograferende eters: de gasten, de chefs, de eigenaars, misschien zelfs wel de tafelgenoten van de fotograaf. Maar voor ieder van hen bestaan er massa’s amateuristische voedselfotografen, die zullen zeggen dat de foto een hommage is aan de kok. En het is gratis advertentie, zullen enkele beweren.

Marijn Brok

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events Rotterdam
Burgerbar viert vijfjarig bestaan tijdens festival in Rotterdam

Ter Marsch & Co verblijdt 12.000 bezoekers met het grillen en flippen van award winning hamburgers. En omdat zij jarig zijn, delen zij tijdens het festival A Day at the Park op 21 september 2019 VIB (Very Important Burger) bandjes uit. Met zo’n begeerlijk VIB bandje krijg je op vertoon hie...

Awards Cocktails
Andrei Talapanescu van Pulitzer's Bar uitgeroepen tot Patrón Perfectionist Benelux 2019

Andrei Talapanescu, Head Bartender Pulitzer’s Bar, is uitgeroepen tot Patrón Perfectionist van de Benelux tijdens de Patrón Perfectionists cocktailcompetitie. Hij wist de jury te overtuigen van zijn kwaliteiten tijdens de Benelux finale in de Vondelkerk in Amsterdam en draagt nu ...

Opening Culinair
Midtown Grill Amsterdam heropend na renovatie

Na een twee maanden durende renovatie heeft het nieuwe Midtown Grill restaurant opnieuw haar deuren geopened. Midtown Grill is een spraakmakend steakhouse dat een ongeëvenaarde ervaring biedt met de beste steaks uit de vernieuwde open showkeuken, “Meat Experience Room” en exclusieve...

Food Opening
Fotoreportage: Van stoffige afhaalchinees naar ultieme hotspot

Elke stad in Nederland heeft er één. Een Chinees afhaalrestaurant. Vaak een familiebedrijf dat het imago draagt van een stoffig restaurantje, met een eindeloos menu van honderden gerechten. Misschien is dat de reden waarom hun overlevingskans in De Lage Landen met bijna 75% jaar-op-jaa...

Interieur
Fotoreportage The Streetfood Club

The Streetfood Club in Utrecht siert de cover van de aanstaande RestaurantKrant. De najaarseditie ligt tijdens het schrijven van dit bericht bij de drukker. Nog een paar dagen wachten en dan lees je hoe Joost en Wes, eigenaren van The Streetfood Club, dit machtige concept hebben ontwikkeld (niet all...

Bier
Kasteel Maurick Vught introduceert eigen kasteelbier met Oranje-Spaanse noot

Kasteel Maurick in Vught introduceert een ambachtelijk gebrouwen kasteelbier met de naam Heerlijke Hendrik. Het bier is geïnspireerd op prins Frederik Hendrik van Oranje die vanuit Kasteel Maurick in 1629 de strijd tegen de Spanjaarden leidde tijdens de belegering van ’s-Hertogenbosch. He...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: