Gerechten verlegen voor de camera

24 januari 2013 |
Gerechten verlegen voor de camera

Een chef-kok is trots op zijn gerecht. Het is niet meer dan een compliment als een gast er een foto van maakt. Het wordt pas vervelend als je restaurant verandert in een flitsdisco. Of is er ook een voordeel?

Aandachttrekkerij
In een artikel van The New York Times wordt een nieuw fenomeen beschreven. Steeds meer eetliefhebbers leggen hun bord vast op de gevoelige plaat om deze vervolgens te delen met vrienden, familie en bloglezers. Wat de gast echter niet doorheeft is dat hij met zijn eigen liefhebberij andere aanwezigen lastig valt. Wie kan er tenslotte genieten van het eten als er om de haverklap wordt geflitst? En als iemand onwerkelijke poses aanneemt om een bord vast te leggen, trekt hij daarmee natuurlijk de aandacht van het hele restaurant.

Creatieve oplossingen
Om overlast te verkomen, hanteren veel Amerikaanse restaurants een verbod op fotografie. Dit is soms gelimiteerd tot het gebruik van flitslicht, wat voor gasten afleidend kan zijn. Sommige restaurants pakken het anders aan. David Bouley is een bekende Amerikaanse chef-kok met diverse restaurants in New York. Hij neemt fotografen mee naar de keuken. Daar kunnen ze in alle rust een plaatje schieten. "We zeggen vaak: ‘dat shot ziet er zoveel beter uit op onze marmeren tafel in de keuken’", vertelt Bouley. "Zo maak je er een avontuur van in plaats van dat je het verbiedt." Hij wil ook een digitaal systeem opzetten zodat gasten direct beelden kunnen downloaden van het gerecht, nog voordat ze de rekening krijgen. Een andere Amerikaanse kok, Moe Issa, hanteert ook een verbod in zijn restaurant Chef’s Table. Hij is echter wel bereid om de volgende dag professionele foto’s te verspreiden.

Gratis publiciteit
Het is moeilijk in te schatten wie het meeste last heeft van fotograferende eters: de gasten, de chefs, de eigenaars, misschien zelfs wel de tafelgenoten van de fotograaf. Maar voor ieder van hen bestaan er massa’s amateuristische voedselfotografen, die zullen zeggen dat de foto een hommage is aan de kok. En het is gratis advertentie, zullen enkele beweren.

Marijn Brok

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Achtergronden
BAZOOKA opent in de Kauwgomballenfabriek.

Je moet maar durven, midden in de lockdown een horecazaak openen. Het team van House of Watt (Elsa Jonker, Thomas Reekers en Felix Bekkers) doen het. “Je kan ook op de bank gaan zitten, wachten tot het voorbij is en dan hopen dat je nog bestaat”, aldus Elsa Jonker, één van ...

Wet- en regelgeving Corona
Kabinet breidt steun- en herstelpakketten uit

Door het verlengen van de lockdown en de invoering van de avondklok heeft het demissionair kabinet besloten de steun- en herstelpakketten uit te breiden. Met deze uitbreiding van het pakket is een totaalbedrag gemoeid van 7,6 miljard euro. De verruimingen gelden voor het eerste en tweede kwartaal va ...

Corona
Download: werkgeversverklaring avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Voor het werk mogen mensen wel de straat op. Het bezorgen van maaltijden is toegestaan mits de bezorger zowel een 'Werkgev ...

Mensen
JRE-Nederland gaat samenwerken met Maxxium, Ninaber van Eyben en Chef's Farm

Op 13 januari j.l. was Restaurant Villa la Ruche in Voorburg de locatie waar Voorzitter Marko Karelse met trots namens het bestuur de overeenkomst tekende met de nieuwe JRE Partner Maxxium. Vanuit Maxxium was Etienne Hoek aanwezig om de overeenkomst te tekenen. Uiteraard werd er getoost op een mooie ...

Wet- en regelgeving Corona
Avondklok 23 januari van kracht

Het demissionair kabinet wil de verwachte avondklok in gaan voeren. Dat maakte premier Rutte op de persconferentie van woensdag 20 januari bekend. Donderdag 21 januari debatteerde het kabinet over de invoering met de Tweede Kamer. De Kamer steunde het het besluit, waardoor de avondklok vanaf zaterda ...

Interview Longread
BookDinners: van reserveringsplatform naar online marketingpartner voor restaurants

Inmiddels is het platform van BookDinners bij veel restaurateurs bekend, maar niet iedereen weet dat de propositie van het bedrijf is verschoven. Niet alleen vanwege corona, vertelt Paul Wiertz van BookDinners: “Al in eind 2019 waren we bezig met ons nieuwe model, gericht op de ideale online g ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2021 - Uitgeverij PS

Uitgave door: