Gerechten verlegen voor de camera

24 januari 2013
Gerechten verlegen voor de camera

Een chef-kok is trots op zijn gerecht. Het is niet meer dan een compliment als een gast er een foto van maakt. Het wordt pas vervelend als je restaurant verandert in een flitsdisco. Of is er ook een voordeel?

*Aandachttrekkerij*
In een artikel van The New York Times wordt een nieuw fenomeen beschreven. Steeds meer eetliefhebbers leggen hun bord vast op de gevoelige plaat om deze vervolgens te delen met vrienden, familie en bloglezers. Wat de gast echter niet doorheeft is dat hij met zijn eigen liefhebberij andere aanwezigen lastig valt. Wie kan er tenslotte genieten van het eten als er om de haverklap wordt geflitst? En als iemand onwerkelijke poses aanneemt om een bord vast te leggen, trekt hij daarmee natuurlijk de aandacht van het hele restaurant.

*Creatieve oplossingen*
Om overlast te verkomen, hanteren veel Amerikaanse restaurants een verbod op fotografie. Dit is soms gelimiteerd tot het gebruik van flitslicht, wat voor gasten afleidend kan zijn. Sommige restaurants pakken het anders aan. David Bouley is een bekende Amerikaanse chef-kok met diverse restaurants in New York. Hij neemt fotografen mee naar de keuken. Daar kunnen ze in alle rust een plaatje schieten. "We zeggen vaak: ‘dat shot ziet er zoveel beter uit op onze marmeren tafel in de keuken’", vertelt Bouley. "Zo maak je er een avontuur van in plaats van dat je het verbiedt." Hij wil ook een digitaal systeem opzetten zodat gasten direct beelden kunnen downloaden van het gerecht, nog voordat ze de rekening krijgen. Een andere Amerikaanse kok, Moe Issa, hanteert ook een verbod in zijn restaurant Chef’s Table. Hij is echter wel bereid om de volgende dag professionele foto’s te verspreiden.

*Gratis publiciteit*
Het is moeilijk in te schatten wie het meeste last heeft van fotograferende eters: de gasten, de chefs, de eigenaars, misschien zelfs wel de tafelgenoten van de fotograaf. Maar voor ieder van hen bestaan er massa’s amateuristische voedselfotografen, die zullen zeggen dat de foto een hommage is aan de kok. En het is gratis advertentie, zullen enkele beweren.

~Marijn Brok~

Overig nieuws