Gerechten verlegen voor de camera

24 januari 2013 |
Gerechten verlegen voor de camera

Een chef-kok is trots op zijn gerecht. Het is niet meer dan een compliment als een gast er een foto van maakt. Het wordt pas vervelend als je restaurant verandert in een flitsdisco. Of is er ook een voordeel?

Aandachttrekkerij
In een artikel van The New York Times wordt een nieuw fenomeen beschreven. Steeds meer eetliefhebbers leggen hun bord vast op de gevoelige plaat om deze vervolgens te delen met vrienden, familie en bloglezers. Wat de gast echter niet doorheeft is dat hij met zijn eigen liefhebberij andere aanwezigen lastig valt. Wie kan er tenslotte genieten van het eten als er om de haverklap wordt geflitst? En als iemand onwerkelijke poses aanneemt om een bord vast te leggen, trekt hij daarmee natuurlijk de aandacht van het hele restaurant.

Creatieve oplossingen
Om overlast te verkomen, hanteren veel Amerikaanse restaurants een verbod op fotografie. Dit is soms gelimiteerd tot het gebruik van flitslicht, wat voor gasten afleidend kan zijn. Sommige restaurants pakken het anders aan. David Bouley is een bekende Amerikaanse chef-kok met diverse restaurants in New York. Hij neemt fotografen mee naar de keuken. Daar kunnen ze in alle rust een plaatje schieten. "We zeggen vaak: ‘dat shot ziet er zoveel beter uit op onze marmeren tafel in de keuken’", vertelt Bouley. "Zo maak je er een avontuur van in plaats van dat je het verbiedt." Hij wil ook een digitaal systeem opzetten zodat gasten direct beelden kunnen downloaden van het gerecht, nog voordat ze de rekening krijgen. Een andere Amerikaanse kok, Moe Issa, hanteert ook een verbod in zijn restaurant Chef’s Table. Hij is echter wel bereid om de volgende dag professionele foto’s te verspreiden.

Gratis publiciteit
Het is moeilijk in te schatten wie het meeste last heeft van fotograferende eters: de gasten, de chefs, de eigenaars, misschien zelfs wel de tafelgenoten van de fotograaf. Maar voor ieder van hen bestaan er massa’s amateuristische voedselfotografen, die zullen zeggen dat de foto een hommage is aan de kok. En het is gratis advertentie, zullen enkele beweren.

Marijn Brok

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Internationaal Coronacrisis
Ook België sluit de horeca

Ook in België moeten cafés en restaurants vanaf vandaag (maandag) vier weken de deuren sluiten. De Belgen gaan zelfs iets verder dan wij, want er gaat een avondklok gelden van middernacht tot 05.00 uur 's ochtends. In België is thuiswerken weer de standaard en worden ook de soci ...

Wet- en regelgeving Coronacrisis
Horecaondernemers vechten sluiting van de horeca aan bij de rechter

De door het kabinet opgelegde sluiting van de horeca wordt door de Haagse bodega De Posthoorn aangevochten middels een een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Dinsdag komt de zaak voor de rechter en inmiddels hebben zich veel horecazaken bij het intiatief aangesloten, zo verklaart horecaonde ...

Columns
Column Sico de Moel: Lockdown Deal

"Ik heb straks een deal voor je!" Mijn gasten waren net in onze straat komen wonen en ze waren blij met een leuk restaurantje zo vlak in de buurt. Leuk, nieuwe buren. Het was de avond dat Rutte zijn tweede lockdown afkondigde; een horeca-lockdown deze keer. Veel onbegrip bij mij en b ...

Personalia
Bob Hutten draagt leiding Hutten over aan Drees Peter van den Bosch

Algemeen directeur Bob Hutten geeft de leiding van Hutten per 1 januari 2021 uit handen. Na 91 jaar en drie generaties komt de aansturing van het familiebedrijf nu in handen van Drees Peter van den Bosch, momenteel Innovatiemanager bij Foodsquad en Hutten. “In Drees zie ik iemand met heel veel ...

Awards Culinair
Team Bocuse d’Or NL niet door naar Wereldfinale

Chef Marco van der Wijngaard (29, Restaurant ’t Amsterdammertje) en commis Yentl van Gilst (21, Restaurant De Burgemeester en Sterklas ROC van Amsterdam) hebben helaas niet de top 10 bereikt tijdens de Europese finale van de Bocuse d’Or. Onder begeleiding van coach en voormalig deelnemer ...

Branded Content Nice 'n Easy
''Brood dat je wilt ontdekken''

Met PUR PAIN brengt de Vlaamse Biobakkerij De Trog ambachtelijke, pure en 100% biologische broodproducten tot bij de Food professional. De bakkerij uit Ieper in België heeft zich weten uit te bouwen tot een ware trendsetter in de Belgische voedingssector. Eten verbindt mensen en culturen, broo ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: