Geen sticker rookverbod? Boete!

4 februari 2013 |
Geen sticker rookverbod? Boete!

Horecaondernemers die in hun zaak geen melding maken over het geldende rookverbod, krijgen bij controle direct een boete. Het aantal bedrijven dat een sticker of poster heeft, is flink gedaald.

Twee vijfde heeft zaken op orde
Dit blijkt uit navraag door De CaféKrant bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. In het najaar van 2012 voldeed 41 procent van de gecontroleerde horecabedrijven aan de verplichte vermelding. Vier jaar eerder was dat nog 57 procent.

Overal daling
Bij restaurants maakte 21 procent van de bedrijven in 2012 melding van het rookverbod, in 2009 was dat nog 48 procent. Cafés en discotheken gingen van 61 procent in 2009 naar 33 procent vorig jaar. Cafetaria's van 41 naar 38 procent, sportkantines van 66 naar 50, kunst en cultuur van 58 naar 50, en hotels en recreatie van 71 naar 53 procent.

Geen waarschuwing (meer)
Wanneer een ondernemer niet duidelijk kenbaar aan zijn gasten maakt dat er een rookverbod geldt, dan volgt er bij controle direct een boete en geen waarschuwing, aldus woordvoerder Roel Vincken van de overheidsinstantie. Ondernemers in de horeca (met of zonder personeel) moeten wettelijk gezien het ingestelde rookverbod kenbaar maken aan de gasten. Dit kan door bijvoorbeeld door posters en stickers te gebruiken.

Gevaar
Een verklaring voor het afname van het aantal gelegenheden dat nog melding maakt van het rookverbod kan de NVWA niet geven. Aannemelijk is dat ondernemers en gasten er vanuit gaan dat het rookverbod bij iedereen wel bekend is. Aan het niet kenbaar maken van het verbod hangt een groot gevaar. Bij een eerste overtreding van het rookverbod bedraagt de boete 600 euro. Bij herhaalde overtredingen loopt de geldstraf stapsgewijs op tot een maximum van 4.500 euro.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Personeel
FNV Horeca: afbouw steunmaatregelen leidt tot vertrek vakkrachten uit horecasector

De gisteren verstuurde Kamerbrief over de aanvullingen op het steun- en herstelpakket, alsmede het persmoment van het Kabinet van gisteravond zorgen voor grote onrust in de horecasector. FNV Horeca vindt het onvoorstelbaar dat het Kabinet gisteravond aangeeft dat er nog te weinig resultaten zijn om ...

Coronacrisis
Horeca blijft zeker nog dicht tot december

Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog ...

Economie Coronacrisis
Dit zijn de aanvullingen op het derde steunpakket corona

De opleving van het coronavirus en de huidige maatregelen hebben flinke gevolgen voor de economie. Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor ondernemers die door de recente maatregelen een onevenredig harde klap hebben gekregen. Zo krijgt de horeca een eenmalige subsidie op aangelegde en nu onbr ...

Awards Culinair
Lekker500 komt uit in aangepaste vorm

Lekker500, de onafhankelijke restaurantgids van Nederland die dit jaar voor de 43ste keer verschijnt, heeft een aangepaste vorm waarin een podium wordt geboden aan de restaurateur. De speciale editie is een gids zonder ranking, als ode aan de helden van de horeca. Alle nog bestaande restaurants u ...

Branded Content
Professionele keukenapparatuur haal je bij een expert

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe keukenapparatuur wil je natuurlijk het beste van het beste. Bij HorecaRama vind je naast de laagste prijsgarantie ook een indrukwekkend assortiment keuken en horeca apparatuur. Of je nu zoekt naar een professionele aan- en afvoertafel of een koelkast van hoge kwal ...

Achtergronden Coronacrisis
Horecaondernemers krijgen eenmalig gemiddeld 2500 euro overheidssteun

De horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn, kunnen een eenmalige uitkering van gemiddeld 2500 euro tegemoetzien. Het bedrag is afhankelijk van het geleden omzetverlies, dus een gemiddelde op basis van deze rekensom: 2,75 procent van het verlies aan omzet. Dit meldt de NOS op basis ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: