Geen sticker rookverbod? Boete!

4 februari 2013 |
Geen sticker rookverbod? Boete!

Horecaondernemers die in hun zaak geen melding maken over het geldende rookverbod, krijgen bij controle direct een boete. Het aantal bedrijven dat een sticker of poster heeft, is flink gedaald.

Twee vijfde heeft zaken op orde
Dit blijkt uit navraag door De CaféKrant bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. In het najaar van 2012 voldeed 41 procent van de gecontroleerde horecabedrijven aan de verplichte vermelding. Vier jaar eerder was dat nog 57 procent.

Overal daling
Bij restaurants maakte 21 procent van de bedrijven in 2012 melding van het rookverbod, in 2009 was dat nog 48 procent. Cafés en discotheken gingen van 61 procent in 2009 naar 33 procent vorig jaar. Cafetaria's van 41 naar 38 procent, sportkantines van 66 naar 50, kunst en cultuur van 58 naar 50, en hotels en recreatie van 71 naar 53 procent.

Geen waarschuwing (meer)
Wanneer een ondernemer niet duidelijk kenbaar aan zijn gasten maakt dat er een rookverbod geldt, dan volgt er bij controle direct een boete en geen waarschuwing, aldus woordvoerder Roel Vincken van de overheidsinstantie. Ondernemers in de horeca (met of zonder personeel) moeten wettelijk gezien het ingestelde rookverbod kenbaar maken aan de gasten. Dit kan door bijvoorbeeld door posters en stickers te gebruiken.

Gevaar
Een verklaring voor het afname van het aantal gelegenheden dat nog melding maakt van het rookverbod kan de NVWA niet geven. Aannemelijk is dat ondernemers en gasten er vanuit gaan dat het rookverbod bij iedereen wel bekend is. Aan het niet kenbaar maken van het verbod hangt een groot gevaar. Bij een eerste overtreding van het rookverbod bedraagt de boete 600 euro. Bij herhaalde overtredingen loopt de geldstraf stapsgewijs op tot een maximum van 4.500 euro.

Frank Lindner

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Digitaal Ondernemen
December: Alles over digitaal ondernemen

De horeca is dicht. Dat betekent niet dat er niets gebeurt. Afhalen, bezorgen, pakketten samenstellen, online kookcursussen en bierproeverijn organiseren: De horeca staat verre van stil. Het digitale landschap geeft de horeca op dit moment de tools in handen om omzet te genereren. Nu fysiek conta ...

Economie Coronacrisis
Horecapersoneel slachtoffer van coronacrisis

Horeca- en cateringbedrijven ervaren pittige tijden. Tegen de stroom in proberen ze omzet te draaien en bezoekers aan te trekken. Dit blijkt uit onderzoek van Foodservice Community en GROUP7 onder bijna 600 horeca-, fastservice- (dit zijn broodjeszaken en frituren) en cateringprofessionals, dat tuss ...

Awards Culinair
Mark Captein van Orangerie De Pol is Chef van het Jaar bij JRE

Mark Captein, die samen met zijn partner Marjolein van der Ham Orangerie De Pol runt in Doetinchem, is door restaurantvereniging JRE-Nederland uitgeroepen tot Chef van het Jaar. ‘Ik ben verrast en enorm trots op deze prijs’. JRE-Nederland is een van de toonaangevende restaurantverenig ...

Hotelketens
Van der Valk Hotel Amersfoort start 'restaurant take over'

Nu restaurants gesloten zijn, maar hotels wel nog open mogen, is Van der Valk Hotel Amersfoort-A1 een samenwerking gestart met lokale restaurants in Amersfoort. Een zogenoemde restaurant take over. Zo krijgen de koks van bekende restaurants in Amersfoort de mogelijkheid om hun gerechten klaar te mak ...

Achtergronden
Zonder horeca blijven er maar weinig openbare toiletten over

Op 19 november was het Wereld Toiletdag. Een dag waarop de app HogeNood samen met de Maag Lever Darm Stichting in kaart brengt wat de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland zijn. De jaarlijkse ranking laat drastische verschillen zien met en zonder horeca, want zoals jullie weten is de hore ...

Financieel Ondernemen
Aftrekbare kosten in je restaurant

Als ondernemer maakt u het hele jaar door kosten. Van de meeste kosten is het duidelijk dat u deze kunt aftrekken van uw winst. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de ruimte voor uw restaurant. Er zijn echter ook kosten waarbij dit minder voor de hand ligt, zoals de kosten voor werkkleding of een maal ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: