Gansvrije foie gras bij Bagels & Beans

6 november 2017 | Roy Spijker

Ganzenlever, of ‘foie gras’ zoals de Fransen zeggen, is omstreden. Sinds kort is er in Nederland een plantaardig en dus diervriendelijk alternatief. Wie nieuwsgierig is naar Faux Gras® de GAIA, kan vanaf 6 november de Faux Gras® bagel proeven bij Bagels & Beans.

‘We noemen het de Faux Gras® bagel, naar het Franse woord voor namaak’, vertelt Ronald Bakker, medeoprichter van Bagels & Beans, over de tijdelijke bagelspecial. Maar de smaak is allerminst namaak, benadrukt Ronald. ‘Het ziet er ook hetzelfde uit en zelfs het mondgevoel is vergelijkbaar. Het is net zo smeuïg als echte foie gras.’ De plantaardige Faux Gras® wordt geserveerd op een knapperige bagel met zoete vijgencompote en roze peperkorrels. Ronald: ‘We serveren de bagel met echte roomboter, maar je kunt hem ook zonder bestellen als geheel vegan optie. We hebben bovendien een alcoholvrije Riesling in het assortiment opgenomen die een heerlijke combinatie vormt met deze bagelspecial.’

Omstreden

De Faux Gras® de GAIA bevat feestelijke ingrediënten zoals truffel en champagne, met een basis van gist en plantaardig vet. Het bioproduct is een initiatief van GAIA, een van de bekendste dierenrechtenorganisaties in België. In 2008 barstte een storm van kritiek los toen videobeelden opdoken waarin te zien was hoe ganzen en eenden op brute wijze werden vetgemest. De meeste supermarkten en veel restaurants haalden vervolgens de foie gras uit de schappen en van het menu. GAIA lanceerde Faux Gras® bijna tien jaar geleden als onderdeel van hun strijd tegen het dwangvoederen van eenden en ganzen voor de productie van foie gras. Ronald: ‘Volgens mij zijn we de eerste, zo niet een van de eersten, die dit bijzondere product in Nederland aanbieden.’

Vegetarische en vegan opties

Bagels & Beans heeft al sinds de oprichting in 1996 een groot assortiment van biologische, vegetarische en vegan opties. Medeoprichter Ninande Thio: ‘Bij Bagels & Beans vinden we zorg voor de wereld om ons heen belangrijk. Dus zijn we altijd op zoek naar duurzame en diervriendelijke alternatieven. In het verleden hebben we bijvoorbeeld vegetarische kip op het menu gehad. Momenteel kun je onder meer genieten van de Paddoburger, de Dutch Weed Burger van zeewier, bospaddenstoelenkroketjes of groente- & champignonballetjes in verschillende smaken.’ En vanaf maandag 6 november dus van plantaardige foie gras, tijdelijk verkrijgbaar bij iedere Bagels & Beans. 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Culinair
5&33 trapt truffelseizoen af

Goed nieuws voor alle truffel lovers! Het nieuwe truffelseizoen staat weer voor de deur en dat betekent dat restaurant 5&33 weer volledig in het teken van de truffel staat. De jaarlijkse 5&33 truffel kick-off is dit jaar in samenwerking met chefs Freek van Noortwijk en Guillaume de Beer. Van...

Events Achtergronden
Kom je ons bezoeken op Gastvrij Rotterdam?

Uitgeverij PS: bv, de uitgever van jouw favoriete horecavakbladen, staat op horecabeurs Gastvrij Rotterdam. Bezoek je onze stand om van gedachten te wisselen? Heb je een innovatief horecaconcept of ben je op zoek naar informatie over de branche? We vertellen je er ook meer over de horecatrainingen v...

Interieur
Fotoreportage The Streetfood Club

The Streetfood Club in Utrecht siert de cover van de aanstaande RestaurantKrant. De najaarseditie ligt tijdens het schrijven van dit bericht bij de drukker. Nog een paar dagen wachten en dan lees je hoe Joost en Wes, eigenaren van The Streetfood Club, dit machtige concept hebben ontwikkeld (niet all...

Events Rotterdam
Burgerbar viert vijfjarig bestaan tijdens festival in Rotterdam

Ter Marsch & Co verblijdt 12.000 bezoekers met het grillen en flippen van award winning hamburgers. En omdat zij jarig zijn, delen zij tijdens het festival A Day at the Park op 21 september 2019 VIB (Very Important Burger) bandjes uit. Met zo’n begeerlijk VIB bandje krijg je op vertoon hie...

Awards Cocktails
Andrei Talapanescu van Pulitzer's Bar uitgeroepen tot Patrón Perfectionist Benelux 2019

Andrei Talapanescu, Head Bartender Pulitzer’s Bar, is uitgeroepen tot Patrón Perfectionist van de Benelux tijdens de Patrón Perfectionists cocktailcompetitie. Hij wist de jury te overtuigen van zijn kwaliteiten tijdens de Benelux finale in de Vondelkerk in Amsterdam en draagt nu ...

Opening Culinair
Midtown Grill Amsterdam heropend na renovatie

Na een twee maanden durende renovatie heeft het nieuwe Midtown Grill restaurant opnieuw haar deuren geopened. Midtown Grill is een spraakmakend steakhouse dat een ongeëvenaarde ervaring biedt met de beste steaks uit de vernieuwde open showkeuken, “Meat Experience Room” en exclusieve...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: