Gaia Green Awards uitgereikt

20 september 2016 | Thijs Jacobs

Tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam zijn op maandag 19 september op het Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen de eerste GAIA GREEN AWARDS uitgereikt in de categorieën: Hotels, Restaurants en Strandpaviljoens.  Ted Janssen, voorzitter van Euro-Toques Nederland overhandigde de 3 trotse winnaars hun felbegeerde awards.

De GAIA GREEN AWARDS zijn nieuwe awards voor horecabedrijven die zich onderscheiden op het gebied van duurzaam ondernemen. De winnaars van de GAIA GREEN AWARDS 2016 per categorie zijn:

·         Hotels – Radisson Blue Palace Hotel (Noordwijk)

·         Restaurants – Vork&Mes (Hoofddorp)

·         Strandpaviljoens – Aloha Beach (IJmuiden Noordpier)

FALCO ELEONORA AWARD 2016
Tijdens de uitreiking is een extra award uitgereikt aan een horecalocatie die uitblinkt op het gebied van eerlijke en verantwoorde voeding. De Falco Eleonora Award 2016 is gegaan naar Biologisch Cafe Restaurant Logica (Leiden).

Voorzitter van de jury van de Falco Eleonora Award Gregor Christiaans zegt hierover:  ‘Het Leidse restaurant Logica  is zowel 100% biologisch als vegetarisch. Hiermee zijn zij  onderscheidend en daarnaast brengen zij duurzaamheid in de meest brede zin van het woord onder de aandacht. Een aanwinst voor Leiden…Logisch!

People + Planet
De onafhankelijke vakjury bestaat uit vertegenwoordigers vanuit de branche. Jurylid Andre Brouwer (EKO-Keurmerk, Week van de Smaak) laat weten dat het aanwijzen van de uiteindelijke winnaars een uitdaging was voor de vakjury. ‘Gelukkig zien steeds meer horecabedrijven het belang in van  duurzaam ondernemen. De gasten vragen er wellicht niet direct om, maar ze waarderen het wel. Het is ons opgevallen dat het niveau van de n hoog was en ook in een aantal gevallen zeer dicht tegen elkaar aan lag. De vakjury heeft uiteindelijk gekozen voor de bedrijven die duurzaamheid het breedst binnen de bedrijfsvoering hebben doorgevoerd. Daar waar sprake was van een gelijke stand hebben de publiekstemmen de doorslag gegeven’.

Prijzenpakket
De winnaars van de GAIA GREEN AWARDS ontvingen o.a. een hotelovernachting in een COCO-MAT hotel, een dinercheque van EURO-Toques en een waardebon van UDEA. De fysieke award is ontworpen door hetWerkvan, een stichting die het werk van kunstenaars met een beperking brengt naar een markt zonder beperkingen.

Trotse winnaars

TV-chef Jonathan Karpathios van restaurant Vork&Mes geeft aan zeer trots te zijn op het winnen van de GAIA GREEN AWARD. ‘Vanaf de opening van ons restaurant is duurzaamheid ons uitgangspunt geweest. Het ontwikkelen van de Bieterbal, het grotendeels verbouwen van onze eigen producten en onze eigen windmolen zijn slechts 3 voorbeelden hoe wij duurzaamheid hebben doorgevoerd in ons restaurant’.

Bij het Radisson Blu Palace Hotel sprong met name de lokale verankering en de bijenstal op het dak eruit. Aloha Beach blinkt uit in de duurzame keuzes die er zijn gemaakt bij de samenstelling van de menukaart. Zelfs de plastic rietjes zijn vervangen voor een biologisch afbreekbare alternatief.

Partners

De GAIA GREEN AWARDS zijn een initiatief van een brede coalitie van organisaties en partijen die actief zijn in de verduurzaming van de horecasector. De partijen die de award dragen zijn Green Key Nederland, Gastvrij Rotterdam, EKO Keurmerk, Vis&Seizoen, Strand Nederland, COCO-MAT, De Week van de Smaak, Olijfbedrijf, hetWerkvan, Euro-Toques Nederland en initiatiefnemer Green Leisure. Alle partijen hebben belangeloos bijgedragen aan het promoten van de award, het jureren van de aanmeldingen en het beschikbaar stellen van prijzen.

Editie 2017
Het grote aantal aanmeldingen van horecabedrijven aan de GAIA GREEN AWARDS en het grote aantal publiekstemmen toont wederom aan dat duurzaamheid niet meer weg te denken is uit de horecasector. Deze eerste editie van de wedstrijd voor duurzame horecalocaties was een pilot voor alle betrokken partijen. Gezien het succes en de belangstelling vanuit de branche zal de verkiezing zeker een vervolg krijgen.

Meer informatie over Gaia Green Awards:

URL: www.gaiagreenawards.nl

Facebook: www.facebook.com/gaiagreenawards

Twitter: @gaiagreenawards

 

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Food Advertorial
Food Waste Challenge: Best Practice

Nederlandse restaurants en hotels kunnen gezamenlijk jaarlijks 61 miljoen kilo voedselverspilling vermijden en daarmee 582 miljoen euro besparen. Dit is maandag 13 januari bekend gemaakt tijdens de slotdag van de Food Waste Challenge op de Horecava. De Food Waste Challenge is een door Rabobank georg...

Culinair Recepten
Wat zit er in de originele bolognesesaus?

De bolognesesaus is de allerbekendste Italiaanse pastasaus. In tegenstelling tot veel andere pastasauzen is deze behoorlijk rijk gevuld, doorgaans is het een saus op basis van gehakt, (gepelde) tomaten, wortel, selderie, knoflook en ui. Hieraan worden vaak nog meer ingrediënten aan toegevoegd, ...

Opening Internationaal
Deus Ex Machina brengt uniek retail- en restaurantconcept naar Nederland

Deus Ex Machina is meer dan alleen een merk. Het brengt een lifestyle voor alle riders, bikers, creatieven, foodfanaten en artistiekelingen tot leven. Met hun recent geopende ‘tempel’ genaamd The Wat of Why aan de Amsterdamse Herengracht start ook in de lage landen de jacht naar plezier....

Bier
Horecaconcern IQ Creative stapt over op Bud

IQ Creative, een van de belangrijkste spelers in de Amsterdamse horeca, maakt vandaag bekend te kiezen voor Bierbrouwerij AB InBev. Het bedrijf van Bert van der Leden en ’s werelds grootste brouwer zijn al sinds de introductie van Bud in Nederland in gesprek. De samenwerking wordt vandaag door...

Achtergronden Internationaal
China gaat wegwerpplastic uitbannen, ook in de horeca

China zal de productie, de verkoop en het gebruik van plastic wegwerpproducten in de komende vijf jaar in drie fasen verbieden of beperken, volgens een gezamenlijk door de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming en het Ministerie van Ecologie en Milieu uitgevaardigde instructie. Ook voor...

Awards
Restaurant ’t Havenmantsje Harlingen Beste Leerbedrijf Horeca

Tijdens de finale op de Horecava is donderdag 16 januari op de stand van SVH Restaurant ’t Havenmantsje uit Harlingen uitgeroepen tot winnaar van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca. De tweede plaats ging naar Hotel Pulitzer uit Amsterdam. Le Brasseur uit Maarssen maakt op de derde plaats de...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: