Franse sterrenkoks: ortolaan op menu

17 oktober 2014 |
Franse sterrenkoks: ortolaan op menu<

Het eten van het piepkleine vogeltje ortolaan is verboden maar vier Franse sterrenchefs, onder wie de beroemde Alain Ducasse, willen daar
verandering in brengen.

Gastronomisch erfgoed
De chefs hebben aan de Franse overheid gevraagd of ze het zeldzame vogeltje één weekend per jaar op de menukaart mogen plaatsen van de restaurants in Les Landes. In deze streek onder Bordeaux behoort de ortolaan immers tot het gastronomisch erfgoed. Volgens hen moet je het diertje na het klaarmaken in één keer opeten, inclusief de botjes.

Europees verbod
Europa heeft het eten van de ortolaan reeds in 1979 verboden, maar in Frankrijk werd het verbod pas twintig jaar later ingevoerd. Vandaag worden naar schatting dertigduizend vogeltjes per jaar gevangen. De diertjes worden dan in een donkere ruimte vetgemest en verkocht op de zwarte markt voor zo’n 150 euro per stuk.

Tradities in ere houden
De vier Franse chefs willen het eten van de ortolaan weer legaliseren om tradities in ere te houden. Ze willen - ook al is het maar een weekend per jaar - een rijke maaltijd opnieuw kunnen afsluiten met een vogeltje en een glas Sauternes, een zoete wijn uit de streek. Vogelbeschermers zijn er absoluut tegen. Zij vinden het een walgelijk en barbaars idee.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Opening Den Haag
Nieuw restaurant opent in Zaal 3 van Het Nationale Theater

Op zaterdag 29 februari opent een nieuw restaurant in het Energiekwartier in Den Haag van de bedenkers van ñ: Restaurant Drie. Restaurant Drie is gelegen in de voormalige kantoren van de Electriciteitsfabriek in het centrum van Den Haag, omringd door een groen terras. Daarnaast dient Restaura...

Bezorgen Achtergronden
Brabanders eten vooral kip met carnaval 

Brabantse carnavalsvierders eten graag kip. Dat blijkt uit cijfers van maaltijdplatform Deliveroo. Op basis van data van de carnavalsdagen afgelopen jaren bekeek het bedrijf waar zij tijdens carnaval een piek in bestellingen kunnen verwachten, en waar de feestgangers per stad het meest zin in hebben...

Wet- en regelgeving Bezorgen
Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

De Inspectie SZW constateert veel overtredingen door horecabedrijven die eigen bezorgers in dienst hebben. Bij meer dan de helft van de gecontroleerde bedrijven gaat het mis. Het ontbreekt bij deze bedrijven vaak aan kennis over wat wettelijk is toegestaan. Bezorgers krijgen te weinig betaald, werke...

Awards Culinair
Mart Oude Luttikhuis wint kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs

De kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2020 van Chaîne des Rôtisseurs is gewonnen door Mart Oude Luttikhuis. De pas 20-jarige chef van sterrestaurant De Bloemenbeek in De Lutte plaatst zich hiermee voor de internationale wedstrijd in Parijs later dit jaar. In Leerh...

Events Marketing
Wat doe jij met Nationale Pannenkoekendag?               

Op 20 maart vieren wij met zijn allen de ‘Nationale Pannenkoekendag’. Dit is de dag waarop pannenkoeken maken en het eten ervan centraal staat. Veel basisscholen vieren deze dag doormiddel van het bakken van pannenkoeken voor opa’s, oma’s en ouderinstellingen. Deze basisschol...

Bocuse d'Or
Team Bocuse NL ingeloot voor de Europese finale in Tallinn

The word is out! De organisatie van de wereldwijde kookwedstrijd Bocuse d’Or heeft vandaag bekendgemaakt dat team Bocuse d’Or Nederland is toegelaten tot het deelnemersveld van de Europese finale. Nederland hoort bij de 20 Europese landen die het tegen elkaar gaan opnemen in de Europese ...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2020 - Uitgeverij PS

Uitgave door: