Franse sterrenkoks: ortolaan op menu

17 oktober 2014 |
Franse sterrenkoks: ortolaan op menu<

Het eten van het piepkleine vogeltje ortolaan is verboden maar vier Franse sterrenchefs, onder wie de beroemde Alain Ducasse, willen daar
verandering in brengen.

Gastronomisch erfgoed
De chefs hebben aan de Franse overheid gevraagd of ze het zeldzame vogeltje één weekend per jaar op de menukaart mogen plaatsen van de restaurants in Les Landes. In deze streek onder Bordeaux behoort de ortolaan immers tot het gastronomisch erfgoed. Volgens hen moet je het diertje na het klaarmaken in één keer opeten, inclusief de botjes.

Europees verbod
Europa heeft het eten van de ortolaan reeds in 1979 verboden, maar in Frankrijk werd het verbod pas twintig jaar later ingevoerd. Vandaag worden naar schatting dertigduizend vogeltjes per jaar gevangen. De diertjes worden dan in een donkere ruimte vetgemest en verkocht op de zwarte markt voor zo’n 150 euro per stuk.

Tradities in ere houden
De vier Franse chefs willen het eten van de ortolaan weer legaliseren om tradities in ere te houden. Ze willen - ook al is het maar een weekend per jaar - een rijke maaltijd opnieuw kunnen afsluiten met een vogeltje en een glas Sauternes, een zoete wijn uit de streek. Vogelbeschermers zijn er absoluut tegen. Zij vinden het een walgelijk en barbaars idee.

Christel Tuin

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Overig nieuws

Events Rotterdam
Burgerbar viert vijfjarig bestaan tijdens festival in Rotterdam

Ter Marsch & Co verblijdt 12.000 bezoekers met het grillen en flippen van award winning hamburgers. En omdat zij jarig zijn, delen zij tijdens het festival A Day at the Park op 21 september 2019 VIB (Very Important Burger) bandjes uit. Met zo’n begeerlijk VIB bandje krijg je op vertoon hie...

Awards Cocktails
Andrei Talapanescu van Pulitzer's Bar uitgeroepen tot Patrón Perfectionist Benelux 2019

Andrei Talapanescu, Head Bartender Pulitzer’s Bar, is uitgeroepen tot Patrón Perfectionist van de Benelux tijdens de Patrón Perfectionists cocktailcompetitie. Hij wist de jury te overtuigen van zijn kwaliteiten tijdens de Benelux finale in de Vondelkerk in Amsterdam en draagt nu ...

Opening Culinair
Midtown Grill Amsterdam heropend na renovatie

Na een twee maanden durende renovatie heeft het nieuwe Midtown Grill restaurant opnieuw haar deuren geopened. Midtown Grill is een spraakmakend steakhouse dat een ongeëvenaarde ervaring biedt met de beste steaks uit de vernieuwde open showkeuken, “Meat Experience Room” en exclusieve...

Food Opening
Fotoreportage: Van stoffige afhaalchinees naar ultieme hotspot

Elke stad in Nederland heeft er één. Een Chinees afhaalrestaurant. Vaak een familiebedrijf dat het imago draagt van een stoffig restaurantje, met een eindeloos menu van honderden gerechten. Misschien is dat de reden waarom hun overlevingskans in De Lage Landen met bijna 75% jaar-op-jaa...

Interieur
Fotoreportage The Streetfood Club

The Streetfood Club in Utrecht siert de cover van de aanstaande RestaurantKrant. De najaarseditie ligt tijdens het schrijven van dit bericht bij de drukker. Nog een paar dagen wachten en dan lees je hoe Joost en Wes, eigenaren van The Streetfood Club, dit machtige concept hebben ontwikkeld (niet all...

Bier
Kasteel Maurick Vught introduceert eigen kasteelbier met Oranje-Spaanse noot

Kasteel Maurick in Vught introduceert een ambachtelijk gebrouwen kasteelbier met de naam Heerlijke Hendrik. Het bier is geïnspireerd op prins Frederik Hendrik van Oranje die vanuit Kasteel Maurick in 1629 de strijd tegen de Spanjaarden leidde tijdens de belegering van ’s-Hertogenbosch. He...

Meer nieuws

Schrijf gratis in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de nieuwsbrief!

Lees Nu
Etiquette in de horeca
Nieuwsbrief ontvangen

Copyright 2019 - Uitgeverij PS

Uitgave door: